ANEXA NR. 5

 

ETAPELE DEZVOLTARII CULTURALE ALE MUNICIPIULUI PLOIESTI

           

1632 -

Matei Basarab ridica la Ploiesti prima biserica de zid, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, monument de arhitectura.

1777     

- august 11 -

Mitropolitul Grigorie, in urma unei cercetari facute la Ploiesti, adreseaza anafora domnitorului Alexandru Ipsilanti, propunand plata din vistieria statului a dascalului Barbu din acest oras.

- august 26 -

Alexandru Ipsilanti aproba anaforana mitropolitului Grigorie asupra platii dascalului Barbu de la visterie si, astfel, ia fiinta prima scoala cu caracter public din Ploiesti.

1780 -

Din cele 20 de scoli cu dascali romanesti (platiti de visterie) cate erau in Tara Romaneasca, in judetul Prahova (si Saac) functionau trei, la scolile domnesti din Ploiesti, Gherghita si Valenii de Munte.

1785 -

Este construita Casa Ploiesteana (reprezentativa pentru a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de pe Calea Bucuresti (azi str. Democratiei; ea era ridicata pentru Hagi Ioan Prodan, mester caldarar sau a fost cumparata de acesta curand dupa terminare; Casa Hagi Prodan este cel mai vechi monument de arhitectura civila si a adapostit, in perioada interbelica prima injghebare muzeistica locala.

1797 -

La Scoala Domneasca din Ploiesti functiona dascalul Ionita, numit de mitropolitul Dositheu si platit de la Bucuresti.

1814 - 1816 -

In casele Ecaterinei Barcanescu, sotia ispravnicului judetului Prahova Scarlat Barcanescu, au loc primele concerte de muzica din orasul Ploiesti, cu bucati din compozitori celebri: Haendel, Bach, Rameau, s.a.; de cateva ori a luat parte si profesorul Gheorghe Lazar.

1825 -

Vine la Ploiesti profesorul de muzichie Ionita Stoicescu care deschide o scoala in incaperile bisericii Sf. Gheorghe Vechi, pregatind cantareti si dascali de romaneasca in amintirea lui va realiza o sugestiva imagine a orasului la acea data.

1827

- mai 10 -

sunt sculptate usile bisericii Sfintii Voievozi din Ploiesti; in aceeasi vreme a fost, probabil, ridicata si sfintita actuala biserica de zid, pe locul alteia datand din 1648.

1831 -

Marea Vornicie cerea ocarmuirii Prahova sa urgenteze pregatirile pentru deschiderea Scolii Nationale din Ploiesti.

- octombrie 14 -

la absolvirea cursurilor de la Sf. Sava, Eforia Scoalelor, repartizeaza, ca profesor, la Ploiesti, pe Gheorghe Malureanu, dar acesta mai ramane o vreme in Bucuresti, deoarece magistratul din Ploiesti nu avea conditii pentru deschiderea scolii.

1832

- aprilie25 -

se deschid cursurile Scolii Nationale din Ploiesti, sub conducerea profesorului Gh. Malureanu, odata cu aceasta incepe in Ploiesti un invatamant organizat pe baza unui sistem pedagogic, cel lancasterian; in 1834, pe langa Scoala Nationala (publica) mai functionau in oras sapte scoli particulare cu limba de predare romana si doua grecesti.

- decembrie 30

se constituie corporatia lautarilor ploiesteni, staroste fiind desemnat Dima Lautarul, rob al Manastirii Margineni.

1833

- februarie 18 -

pentru asigurarea conditiilor de functionare a scolii Publice din Ploiesti, magistratul (Primaria) orasului lanseaza liste de subscriptie prin deputatii celor 14 mahalale; s-a realizat suma de 2234 lei si 29 parale cu care s-au inchiriat casele lui Iordache Cantacuzino (pe locul de azi al Scolii Sportive) s-au reparat si mobilat.

1838

- ianuarie 17 -

scoala publica, numita si normala, incepe sa pregateasca prin cursuri intensive (vara sau toamna) candidati de invatatori pentru scolile satesti; in primul an cursurile au inceput la 1 octombrie cu 80 de candidati.

1839

 - aprilie -

se constituie Comitetul de inspectie al scolilor din Ploiesti, care administra importanta avere a scolii publice din Ploiesti ( 4 pravalii, etc.) dobandita prin donatii si care a asigurat dezvoltarea ulterioara a invatamantului in oras (cea mai puternica din tara).

Decembrie 21 -

Comitetul cumpara pentru Scoala Nationala Casele mici ale boierului I. Cantacuzino in care aceasta functiona.

1843

 - toamna -

in locul lui Malureanu, la Scoala Publica (normala) este numit profesor Ioan Gherasim Gorjanu, viitor revolutionar pasoptist; scoala avea atunci 135 de elevi, dintre care 112 frecventau regulat.

- se infiinteaza prima scoala particulara de fete din Prahova, la Ploiesti.

1844

- martie 1 -

se organizeaza o adevarata sarbatorire dascalului Ionita Stoicescu pentru activitatea de cantaret bisericesc si conducator al Scolii de muzichie psaltica, inmanandu-i-se o suma de bani si o scrisoare de multumire cu sigiliul magistratului si cu semnaturile membrilor acestuia si ale alesilor mahalalelor.

1847

- noiembrie 24 -

ia fiinta Scoala Publica de Fete din Ploiesti, fiind numit invatator de carte romaneasca C. Viespescu si profesoara de lucru Mesanya; au fost inscrise 117 eleve; functiona in clasele inchiriate cu fondurile scolii nationale.

 

1848 -

Profesorii Gherasim-Gorjan si I. Codrea (Codru Dragusanu, care fusese numit in 1847) participa la revolutie, in septembrie sunt arestati.

Noiembrie -

sunt inchise toate scolile normale si cele satesti.

Decembrie 18 -

se redeschid cursurile Scolii de fete

1851

octombrie 24 -

Scoala Publica din Ploiesti isi reincepe, dupa o intrerupere de trei ani, activitatea, cu trei clase si aproape 200 de elevi; predau profesorii D. Kirculescu si Petre I. Brezoianu.

1852

septembrie 27-

se infiinteaza, in urma insistentelor orasenilor si clasa a IV-a la Scoala Publica din Ploiesti.

Octombrie

ia fiinta Scoala sucursala de Baieti pe Calea Campinii, care va deveni, ulterior, Scoala Primara nr. 2 de Baieti.

1859

- primavara

Domnitorul Cuza viziteaza in doua randuri Scoala Primara Publica si se arata multumit de progresele elevilor. M. I. Georgescu, profesorul de clasa a IV-a, deci si directorul scolii, devine si institutor superior al judetului.

Noiembrie 7 -

dupa repetate interventii, ploiestenii obtin aprobarea lui Alexandru Ioan Cuza ca pe langa Scoala Primara Publica sa functioneze doua clase reale (in care elevii invatau limbile franceza si greaca si stiintele comerciale, dopia scriptura - dubla contabilitate).

1860

- iunie 29 -

la sfarsitul anului scolar 1859-1860 existau in Ploiesti: o scoala primara, cu doi institutori, frecventata de 243 elevi, o scoala reala cu 4 cadre didactice si 22 elevi, o scoala sucursala cu un institutor si 100 elevi si o scoala de fete cu doi institutori si 210 eleve; functionau si 4 scoli private: un institut in Calea Campinei cu un institutor la 38 elevi, celelalte 3 avand 176 elevi.

1864

- octombrie - sfarsit

Ministerul Cultelor si Instructiunii aproba infiintarea gimnaziului de baieti din Ploiesti; peste trei saptamani este numit director onorific M. I. Georgescu, institutorul superior al judetului.

Noiembrie 3 -

se deschid cursurile gimnaziului din Ploiesti, cu clasa I si, curand, si cu clasa a II-a (unde intre elevi figura si I. L. Caragiale); el functiona in localul Scolii de baieti nr. 1 si era condus de M. I. Georgescu.

Noiembrie 25 -

este promulgata (de catre Domnitorul Al. I. Cuza) Legea asupra instructiunii, care va avea o mare insemnatate si in reorganizarea si dezvoltarea invatamantului ploiestean.

Decembrie 5 -

ia fiinta Scoala de arte si meserii, care dupa doua decenii va capata si un frumos local, opera a arhitectului Toma N. Socolescu; din 1898 se va numi Scoala Inferioara de Meserii, iar din 1936 Liceul Industrial.

1865

 - mai 31 -

se pune piatra fundamentala la constructia cladirii Gimnaziului de baieti; lucrarea va fi executata de mesterul Anghel Ionita, dupa planurile marelui arhitect Alexandru Orascu.

August -

dupa incheierea primului an scolar, cu serbare si impartirea premiilor, M. I. Georgescu demisioneaza de la conducerea gimnaziului; este numit director profesorul de romana si latina, viitor autor de manuale scolare, Ion I. Romanescu si in anul scolar anterior; in noul an, care incepe la 8 septembrie, gimnaziului i se adauga si cls. a III-a.

1866

- august 5 -

Gimnaziul de baieti din Ploiesti primeste, prin Ordinul Ministerului nr. 7585 numele de Sf. Petru si Pavel

septembrie -

Gimnaziul se muta in localul propriu, terminat (azi Muzeul de Istorie); la 8 septembrie cursurile se deschid, existand acum si clasa a IV-a.

1868

- ianuarie -

apare, la Ploiesti lucrarea Elemente de pedagogie si metodologie teoretica si practica a profesorului ploiestean I. Eliade.

Februarie - inceput -

ia fiinta, la Ploiesti, Fanfara Garzii Civice, sub conducerea cornistului Weissner, fost elev al lui Alex. Flechtenmacher.

Februarie 8 -

deschiderea oficiala (cursurile incepusera cu doua saptamani inainte) a Scolii Normale a Sectiunii Prahova a Societatii pentru invatatura poporului roman; predarea majoritatii obiectelor este asigurata gratuit de profesorii gimnaziului (apoi liceului): I. I. Romanescu, N. Manolescu, N. Crapellianu, Bucur Spirescu, C. Ieunescu, N. Micescu, etc.; director I. Eliade si pt. doi ani Zaharia Antinescu.

Septemebrie 1 -

este numit director al gimnaziului Nicolae Cropelianu, profesor de matematica inca de la infiintarea lui, autor de manuale scolare (un an)

1870

- septembrie 1 -

este numit director al gimnaziului N. I. Micescu, profesor de stiinte naturale si fizico-chimice, viitor deputat.

1871

- februarie 21 -

are loc inaugurarea festiva a unui ciclu de lecturi publice regulate, organizate de sectiunea Prahova a Societatii pentru invatatura poporului roman.

1872

- decembrie 20

elevii gimnaziului, prin prof. N. Cropelianu, cer directiunii aprobare pentru formarea unei societati stiintifico-literare, prima, sau, in orice caz, una din primele de acest fel din tara.

Decembrie 30 -

in sedinta sectiunii Prahova a societatii pentru Invatatura poporului Roman, prof. N. Cropelianu propune infiintarea unei scoli secundare de fete.

1873

- septembrie 1 -

este readus la conducerea gimnaziului I. Romanescu, va fi director 18 ani.

1874 - septembrie 12 -

in sedinta sectiunii Societatii sunt aprobate statutele scolii secundare de fete, elaborate de C. Ionescu.

octombrie -

sectiunea desemneaza ca directoare a scolii secundare pe Maria Ionescu Partheniu.

Octombrie 28 -

isi deschide cursurile Scoala secundara de fete din Ploiesti, initiata si sustinuta de sectiunea locala a Societatii pentru Invatatura Poporului Roman (profesorii gimnaziului predau gratuit); deschiderea oficiala la 8 noiembrie; o clasa cu 33 eleve.

1875 -

apare gazeta Vocea Prahovei, cu o mare incarcatura democratica si patriotica, scoasa mai bine de doua decenii de profesor C. Ionescu.

Iunie 15 -

gimnaziul deleaga pe profesorii sai sa asiste la examenele de sfarsit de an la scoala normala pedagogica, la scoala secundara de fete si la scolile particulare din oras, practica ce se va pastra in fiecare an, timp de mai bine de un deceniu.

1877

- septembrie 6 -

elevii clasei a II-a de la gimnaziu cer permisiunea ca sumele economisite si colectate de ei sa le doneze pentru cumpararea de arme pentru armata romana; si alti elevi si eleve ca si cadre didactice au contribuit la marele efort national.

1878

- august 31 -

Ministerul aproba functionarea clasei a V-a la gimnaziul din Ploiesti, dar ii refuza titlul de liceu pana la completarea cursului superior cu celelalte doua clase; este finisat (interior) si dat in folosinta si etajul edificiului (Liceul Vechi).

1879 -

ia fiinta societatea muzicala Lira Prahovei din Ploiesti care isi propunea a introduce studiul muzical in societate si a cultiva pe cat se poate muzica nationala.

1880

- septembrie 1 -

incepand sa functioneze si clasa a VIII-a Gimnaziul devine oficial Liceul Sf. Petru si Pavel

1881 -

C. Dobrogeanu Gherea ia in concesiune restaurantul Garii de Sud din Ploiesti din care a facut, pe langa un excelent local, un loc de intalnire pentru literatii si intelectualii de valoare din tara.

Iunie 21 -

se inaugureaza la Ploiesti (amanata de la 11 iunie) cu o mare solemnitate Statuia Libertatii, donata orasului in urma unei subscriptii nationale initiata de Dimitri Bratianu (lucrare cumparata din Franta).

Septembrie -

se infiinteaza si clasa a V-a pentru fete, functionand, acum, scoala secundara de gradul I (completa)

1882

- ianuarie -

apare la Ploiesti Scoala Romana, organ al Societatii Corpului Didactic din Prahova (bilunar); comitetul de redactie este format din I.P. Eliade, C. Ionescu, Iosif Ionescu, Gh. Negoescu, N. Saruleanu (din 1885 - Tribuna romana)

1886

- septembrie 1 -

Scoala secundara de fete din Ploiesti este preluata de stat (donata de Societatea pentru Invatatura Poporului Roman); sunt numite profesoare ale scolii dar liceul Sf. Petru si Pavel continua sa asigure asistenta metodica a unitatii.

1887 -

se constituie Societatea Corala asociabilitatea, care avea drept scop sa contribuie la dezvoltarea vietii culturale prin conferinte muzicale sau stiintifice; ulterior si-a luat titulatura de Societatea Filarmonica.

Septembrie 1 -

apar primele clase divizionare (paralele) la liceu (cursul inferior)

1890

- septembrie 9 -

are loc punerea pietrei fundamentale a cladirii scolii secundare de fete (pe locul cumparat anterior de sectiunea pentru Invatatura a poporului Roman intre strazile Mihai Bravu si Buna - Vestire) dupa planurile arh. Ion. N. Socolescu.

1892

- septembrie 1 -

functionau scolile 1, 2, 3, 4, 5, 6 de baieti cu 790 elevi si scolile nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6 de fete cu 573 eleve; Liceul Sf. Petru si Pavel cu 524 elevi, Externatul Secundar de fete cu 162 eleve, Scoala Comerciala cu 218 elevi, Scoala profesionala de fete cu 106 eleve, Scoala de meserii.

Aprilie 13 -

Consiliul profesoral al Liceului Sf. Petru si Pavel viziteaza locul din capul Bulevardului si-l alege pentru constructia noului local.

Noiembrie 29 -

in adunarea tinuta in Salonul de sus al liceului Vechi se aproba statutele, luand nastere, oficial, Atheneul filial din Ploiesti (al Atheneului Roman din Bucuresti) care activa de fapt din 1890, prin organizarea de conferinte; presedinte este ales C. Ionescu (initiatorul).

1893

- iunie 1 -

se inaugureaza localul Scolii Secundare de fete din Ploiesti

septembrie 1 -

in Ploiesti, pe langa cele 6 scoli primare de baieti si 6 de fete, existau si 4 scoli primare mixte, care functionau cu un cadru didactic fiecare: Scoala mixta nr. 1 Sf. Treime, nr. 2 Sf. Athanase, nr. 3 Sf. Pantelimon si nr. 4 Sf. Ecaterina

Octombrie 1 -

Dimitrie Pompeiu este transferat ca institutor provizoriu la Scoala Primara nr. 1 de baieti din Ploiesti.

1895 - februarie 11 -

Conferinta profesorala hotaraste ca Scoala Secundara de fete din Ploiesti sa poarte numele Despina Doamna; Ministerul aproba.

Iunie 11 -

se pune piatra fundamentala la constructia edificiului de pe Bulevard al Liceului Sf. Petru si Pavel (Liceul Nou) dupa planurile arh. Theodor Dobrescu.

Octombrie -

ia fiinta Scoala Primara nr. 8 de baieti (azi Sc. gen. nr. 14) din Ploiesti.

1896 -

se pune piatra fundamentala a localului Scolii nr. 2 de baieti, pe str. Vasile Lupu, azi Sc. nr. 4

1897 -

incepe sa functioneze internatul liceului (primul internat public din Ploiesti) in casele inchiriate ale lui G. Ionescu-Zaplan, sub conducerea prof. Const. Calmuschi.

Octombrie 12 -

inaugurarea Monumentului Vanatorilor, pe primul rond al Bulevardului in cadrul unei mari sarbatori, in prezenta regelui Carol I - opera a sculptorului Georgiu Vasilescu, rod al stradaniei unui comitet de actiune

Decembrie 1 -

este numit profesor la liceu scriitorul I.A. Bassarabescu care devine cetatean al Ploiestilor.

1898 - februarie -

apare, la Ploiesti, revista Scoala Viitoare, organ al invatatorilor din Romania.

Aprilie 23 -

cursurile Liceului Sf. Petru si Pavel se muta in localul, de curand terminat de pe Bulevardul Independentei; Liceul Vechi este repartizat internatului si scolii comerciale.

Mai 9 -

elevul Andrei Radulescu deschide seria premiantilor ploiesteni la concursurile Tinerimea Romana, la multe editii s-au obtinut cele mai bune rezultate pe tara.

Septembrie 1 -

intra in vigoare Legea Invatamantului secundar; la Ploiesti ea se aplica numai la cursul inferior, ca urmare a unei dispozitii a ministrului Take Ionescu; legea prelungea cursul superior de la 3 la 4 ani, echilibra raportul intre disciplinele umaniste si cele realiste, ridica nota de promovare de la 4 la 5, impunea introducerea treptata a uniformei, furca in trei sectii cursul superior, etc.

1899

- octombrie 16

ia fiinta Societatea Elevilor Internatului (Lic. Sf. Petru si Pavel) care va activa un deceniu si jumatate desfasurand o frumoasa activitate culturala.

1901

- februarie -

este numit director al liceului prof. de matematica Nae Lazarescu care va alterna la conducere in perioada interbelica cu cel de romana Pana Popescu.

Aprilie -

este redeschis, prin grija prof. N.G. Lazarescu, Atheneul din Ploiesti.

August 23 -

la scolile secundare din Ploiesti, odata cu aplicarea integrala a Legii Invatamantului secundar se instituie concurs de admitere, se stabileste numarul maxim de elevi de clasa I si se fixeaza taxa scolara (30 de lei la cursul inferior si 50 de lei la cursul superior)

1902 - septembrie 3-7

Liga Culturala organizeaza la Ploiesti Congresul Studentilor (120 congresisti), primirea, cazarea, mesele si banchetul, conditiile pentru tinerea lucrarilor si programele sarbatoresti au fost asigurate de sectiunea locala a Ligii, avandu-l ca presedinte pe Luca Elefterescu.

1905

- iunie 25 -

termina liceul din Ploiesti prima promotie cu 8 clase.

1906

- mai 19 -

prima manifestare publica a fanfarei liceului Sf. Petru si Pavel (la serbarile jubiliare)

1907 - septembrie 8

incepe sa functioneze in cadrul liceului sectia comerciala (separata de Scoala Comerciala Inferioara, care functiona ca unitate independenta), va continua cu clasa a V-a, uneori si a VI-a, pana la primul razboi mondial.

1908

- mai 17 -

noul regulament al scolilor secundare se aplica si la Ploiesti, modernizand organizarea invatamantului; ia fiinta Societatea de lectura I. L. Caragiale a elevilor de la Liceul Sf. Petru si Pavel

1909

 - ianuarie 5 -

apare revista Curierul Liceului (printre initiatori prof. D. Munteanu-Ramnic si elevul Zaharia Barbulescu) care va apare, cu intreruperi, si azi.

1910 -

are loc la Ploiesti Congresul anual al Ligii Culturale, gazduit de sectiunea locala.

1914 -

se organizeaza cercetasia la nivelul scolilor secundare si la nivelul intregului oras (presedintele comitetului: col. Ioan Dragalina, vicepresedinte prof. Pana Popescu)

1916

 - iunie -

in oras functionau: Sc. nr. 1-9 de baieti si scolile 1-9 de fete, 3 scoli mixte si o scoala frobeliana (gradinita); Liceul Sf. Petru si Pavel, Scoala Secundara Despina Doamna, Scoala de meserii, Scoala profesionala de fete, Scoala Comerciala inferioara.

1916-1918 -

in timpul ocupatiei germane, din cauza mobilizarii cadrelor didactice, a refugierii unor familii si a saraciei generale au functionat numai 8 scoli primare si Sc. Sec. Despina Doamna, Liceul Sf. Petru si Pavel si-a reluat cursurile in localul scolii nr. 6 (al sau fiind lazaret german) in februarie 1917 (pentru un an scolar de cateva luni), clasele a VII-a fiind desfiintate din ordinul ocupantilor, pentru anul 1917-1918 a reluat Liceul Vechi, atat elevii cat si cadrele didactice au avut o comportare patriotica.

1919

- septembrie 1 -

se infiinteaza Scoala normala de Invatatori Mihai Viteazul (va functiona pana in 1938); se muta de la Gherghita la Ploiesti Scoala Normala de Fete.

1919 -

la toate scolile secundare din Ploiesti iau fiinta comitele scolare, care asigura intr. Unitatilor.

Septembrie 9 -

Scoala de fete Despina Doamna devine scoala secundara de gradul II, prin infiintarea treptata a claselor a VI-a, a VII-a si a VIII-a. (Pana atunci, elevele care voiau sa termine cursul superior mergeau la Pensionul Regina Elisabeta, scoala foarte scumpa, particulara)

1920 - 1940 -

se ajunge la urmatoarea retea in invatamantul primar: 13 scoli de baieti, 12 scoli de fete (dintre acestea 25, 8 aveau si clasele V-VII- complementare), 5 scoli mixte si 12 gradinite de copii mici.

1921

- martie 20 -

are loc deschiderea festiva a bibliotecii populare Nicolae Iorga din Ploiesti.

1922 -

in invatamantul secundar ploiestean, ca si in intreaga tara se trece la notarea cu calificative (se va reveni dupa cativa ani).

1923 -

pe langa scolile particulare (de grad primar) mai vechi, care isi continua activitatea Scoala Luca Moise, Sc. Evanghelica apar si altele noi: Scoala Italiana (1928) si Scoala Catolica; in invatamantul secundar particular, se mentine Institutul de fete Regina Elisabeta (pensionul) si apar doua gimnazii de baieti, Nicolae Balcescu (1923) si Mihai Eminescu (1928), primul reusind sa ajunga liceu, al doilea incercand numai.

1928

- septembrie 1 -

se aplica si in Ploiesti noua Lege a invatamantului secundar, prin care: * cursul inferior (gimnaziul) se reduce la trei ani iar cel superior renunta la furcatie; * se trece de la impartirea anului scolar in bimestre la cea in trimestre; * se introduce ora de 50 de minute (in loc de 60); * noul plan de invatamant acorda] disciplinelor realiste 25% din ore; * se introduce examenul de admitere in clasa a IV-a (capacitatea sau micul bacalaureat) si sesiunea din iunie la admiterea in clasa I.

Septembrie 15 -

Scoala secundara de fete devine Liceul Despina Doamna, cu planuri de invatamant si programe asemanatoare cu cele de la liceele de baieti. Incepe sa functioneze internatul Liceului Despina Doamna, cu 50 de eleve interne, numar care se va mentine in toti cei 10 ani de functionare.

1930 -

La liceul Despina Doamna are loc primul concurs pentru elevele clasei a VII-a, organizat de Ministerul Instructiunii, in colaborare cu Federatia Internationala Democratica a Fostilor Combatanti (FIDAC), liceul fiind una din scolile care activau in cadrul asociatiei romane pentru Societatea natiunilor.

1934

- septembrie 1 -

potrivit Legii dr. Angelescu, scolile secundare revin la cursul de opt ani, patru clase cel inferior si patru ani cel superior; la liceele teoretice reapare furcatia dar numai la ultimele doua clase (sectiile literara si stiintifica); toate scolile secundare capata o durata de opt ani si titlul de licee: Scoala de meserii devine Liceul Industrial de Baieti, Scoala Profesionala devine Liceul Industrial de fete, scolile comerciale se unifica in Liceul Comercial de baieti Spiru Haret si apare Liceul Comercial de Fete. Se pastreaza scoala de menaj si activeaza cinci scoli de ucenici.

1940

- noiembrie 9-10 -

puternicul cutremur de pamant a afectat si multe cladiri scolare, s-a organizat repararea lor si pana atunci au fost asigurate in alte unitati.

1944

 - aprilie 1 -

se inchid cursurile scolilor din municipiul Ploiesti, incheindu-se situatiile scolare si eliberandu-se in zilele urmatoare foile matricole.

Aprilie 2 -

incepe evacuarea institutiilor din Ploiesti: Lic. Sf. Petru si Pavel la Izvoarele, Liceul Despina Doamna la Slanic, Liceul Comercial de Baieti la Maneciu, Lic. Comercial de fete la Valeni.

Aprilie 5 -

in bombardamentul aerian american a fost distrusa cladirea Lic. Despina Doamna

Mai 6 si 26, iunie 6

localul liceului Sf. Petru si Pavel este lovit in plin, fiind distruse corpul central si aripa de sud; mai sunt afectate grav Lic. N. Balcescu - demolata ulterior, Sc. 1 - demolat etajul, Sc. nr. 1 si 11, etc.

Dupa 30 august

institutiile incep sa revina din dispersare, sa-si repare sediile sau sa-si caute altele, cateva scoli primare vor gasi adapost in localurile celor vecine; Lic. Sf. Petru si Pavel isi repara si recompartimenteaza aripa nordic; Palatul Scoalelor Comerciale, cladire vasta si impunatoare, care scapase neatinsa de bombardamente, este eliberata de trupele sovietice care o folosisera ca lagar de prizonieri si va adaposti multe scoli secundare.

Dupa 1 octombrie

incep cursurile la scolile din Ploiesti, pe masura ce se pot asigura conditiile de functionare; reteaua scolara este aceeasi, planurile de invatamant si programele neschimbate (cu mici corectii).

1945

- iunie 24-30 -

se organizeaza Saptamana Liceului, o suita de manifestari, menite sa atraga atentia asupra starii edificiului si sa produca sume de bani pentru renovarea lui; din cauza inflatiei galopante nu s-a putut realiza acest obiectiv.

Septembrie 1 -

se infiinteaza, in locul fostului curs inferior al liceului gimnaziul unic (cu trei clase); in Ploiesti se organizeaza clase de gimnaziu unic (clasa I) pe langa toate scolile secundare si o unitate independenta, gimnaziul unic Mihai Viteazul, care functiona la Sc. nr. 3 de baieti.

1946

- septembrie 1 -

din Liceul Sf. Petru si Pavel se desprinde un rand de clase (ramanand numai doua randuri aici) si se constituie Liceul Nicolae Iorga, care va functiona in primul an tot in localul de pe Bulevard, iar in cel de al doilea in localul Liceului Comercial.

1948

- august 3 -

este adoptata Reforma Invatamantului care da o puternica lovitura scolii romanesti, impunandu-i modelul sovietic si cautand sa inlature traditiile ei valoroase. Sunt desfiintate toate scolile particulare, primare si secundare.

August mijloc

se reorganizeaza invatamantul la Ploiesti:

-          scolile mixte (nr. 1 si 5) devin scoli elementare ciclul I (clasele I-IV),

-          scolile primare au devenit scoli elementare (nr. 1-13 de baieti si nr. 1-12 de fete) cu ciclul I si ciclul II (clasele V-VII),

-          s-a infiintat o scoala noua, nr. 6 mixta, numai cu ciclul II.

-          Fostele licee Sf. Petru si Pavel,, au devenit Liceul Teoretic nr. 1 de baieti (in care au fost incluse si liceele N. Iorga si N. Balcescu si gimnaziul Mihai Eminescu si, respectiv, Liceul Teoretic nr. 2 de fete (in care fusese inclus si pensionul Regina Elisabeta). Ele erau inca de acum niste scoli medii (cum vor fi si numite patru ani mai tarziu), cu ciclul I si ciclul II si ciclul mediu (clasele VIII-X si, in lichidare, XI si XII).

-          Fostele licee de specialitate se organizeaza ca scoli medii tehnice: Liceul industrial devine Scoala medie tehnica de mecaniza (tot in localul de pe strada Valeni),

-          liceele comerciale devin: Scoala medie tehnica de administratie economica baieti (careia i se retrage numele de Spiru Haret) si, respectiv, Scoala medie de administratie economica fete (in localul propriu de pe strada Democratiei)

-          scoala normala devine Scoala medie pedagogica de invatatoare, in vechiul ei local (atunci str. Fr. Engels).

-          Liceul industrial de fete devine (un an mai tarziu) scoala pedagogica nr. 2 de educatoare (ramanand tot in localul vechi)

August sfarsit -

ia fiinta, dintr-o scoala de subingineri Scoala medie Tehnica de Petrol din Ploiesti; sediul principal al scolii era improvizat in Casa Scarlat Orascu de pe Bulevard, in anul urmator vor fi inchiriate spatii in casa Mociornita si in localul Scolii Medii Pedagogice.

Septembrie 10 -

se termina mutarea Liceului de baieti de pe Bulevard in Palatul Scoalelor Comerciale (Calea Oilor nr. 98) atribuit in urma unui schimb intre ministere, Liceul de Fete, care invata aici inca din 1944 devine chirias al acestuia. Scoala Medie tehnica de administratie economica baieti se muta in localul de pe Bulevard (aripa de nord) a carei proprietate ii este atribuita; Ministerul Comertului, din lipsa de fonduri, nu pot continua lucrarile de reconstructie a corpului central; acestea sunt preluate de Ministerul Petrolului si Minelor.

Noiembrie 30 -

se tine examenul de admitere in clasa a VIII-a serala la liceul de baieti; ia, astfel, fiinta in Ploiesti, invatamantul seral

1949

 - Februarie 1

Teatrul Sindicatelor Unite este transformat in Teatrul de Stat din Ploiesti, care, la 7 aprilie 1949 isi deschide prima stagiune cu piesa O scrisoare pierduta de I. L. Caragiale.

Iulie - inceput -

se constituie sectiunea de invatamant a Comitetului provizoriu al orasului Ploiesti, care va coordona toate unitatile scolare din oras, indiferent de grad si profil

Octombrie - sfarsit -

este terminata refacerea, intr-un stil nou, functional, lipsit de monumentalitate - corpului central al cladirii Liceului Nou, aici se muta Scoala medie Tehnica de Petrol, care devine proprietara localului si care preia si scoala tehnica medie de administratie economica in lichidare.

1950 - decembrie 15 -

este data in folosinta cladirea internatului de fete din Ploiesti de pe strada Avram Iancu cu 240 locuri (azi spital).

1952

- ianuarie 10 -

prin Decretul nr. 11 al Prezidiului MAN, fostul liceu de baieti (Sf. Petru si Pavel) primeste numele lui I. L. Caragiale.

septembrie 1 -

ca urmare a scurtarii duratei invatamantului secundare, cele doua licee teoretice isi schimba numele in Scoala medie de Baieti de 10 ani I. L. Caragiale si Scoala medie de fete de 10 ani Ploiesti.

Septembrie 25 -

se inaugureaza Teatrul de Papusi Ciufulici, instalat in Casa Ergas-Mamaciu (monument de arhitectura).

Octombrie 1 -

ia fiinta Orchestra Simfonica Ciprian Porumbescu, un rol deosebit avand C. N. Debie, rafinat muzician si entuziast animator, care a fost si primul ei dirijor.

1953

- mai 1 -

se infiinteaza, oficial, Muzeul Regional de Istorie Ploiesti, avand ca director pe prof. Nicolae Simache.

1954

- septembrie 1 -

se reorganizeaza invatamantul mediu din Ploiesti cu urmatoarele unitati:

-          Scoala medie nr. 1 I. L. Caragiale (baieti),

-          Scoala medie nr. 2 (fete) - ambele in localul din str. Gh. Doja 98;

-          Scoala medie nr. 3 - prin transformarea si lichidarea Scolii Pedagogice de invatatoare (str. Fr. Engels, azi N. Iorga).

-          Scoala Medie nr. 4 - prin transformarea si lichidarea Scolii medii tehnice de administratie economica fete (se aduc si baietii de la clasele in lichidare ale Scolii medii tehnice de mecanica (in localul din str. Democratiei).

-          Scoala Medie nr. 5 - prin dezvoltarea scolii Elementare nr. 6 (localul din str. Vlad Ţepes).

-          Scoala Medie nr. 6 - prin transformarea si lichidarea Scolii Pedagogice de educatoare (strada Teatrului).

Toate aceste unitati aveau toate cele trei cicluri de invatamant.

1955

- ianuarie 9 -

are loc festivitatea de deschidere a Muzeului regional de Istorie Ploiesti (str. Balcescu nr. 25)

1956

- iulie 13 -

se pun in aplicare masurile preconizate de academicianul I. Murgulescu, ministrul Invatamantului Public, care corecteaza, in buna masura, reforma invatamantului din 1948: se imbogatesc planurile de invatamant, se prelungeste cursul mediu la 4 ani (11 clase), se furcheaza ultimele doua clase in sectiile umanista si reala, se adapteaza semnificativ continutul invatamantului la specificul scolii romanesti; o mai buna organizare a retelei de scoli profesionale si se prevede reinfiintarea scolilor medii de specialitate; se hotaraste mixtarea tuturor unitatilor de invatamant.

Septembrie 1 -

se trece la mixtarea invatamantului; la scolile elementare se impart circumscriptiile scolare si se schimba numerotarea unitatilor la scolile medii incepuse mixtarea inca inainte, cu exceptia celor doua foste licee teoretice; acum scoala medie I. L. Caragiale are propria circumscriptie la clasele I-VII si primeste si fete la concursul de admitere in clasa a VIII-a; in mod asemanator, Scoala medie nr. 2 primeste si baieti; ambele capata denumirea de scoli mixte.

 

1957

- septembrie 15

- incepe sa functioneze Scoala de Arta de 7 ani, care va deveni, ulterior, scoala medie si apoi liceu.

Decembrie 15 -

scoala medie nr. 3 primeste numele Mihai Viteazul

1959

 - mai -

se termina constructia unui mare si bine dotat liceu de invatamant in Bulevardul Petrolului (Bariera Bucuresti); se hotaraste ca localul sa fie atribuit Grupului Scolar Petrol-chimie, urmand ca acestea sa elibereze cladirea din bulevardul ce reintra in proprietatea Ministerului Invatamantului Public.

Iunie -

Sectia de Invatamant a Regiunii Ploiesti propune Scolii medii I. L. Caragiale sa se mute in localul ei traditional de pe Bulevard; aceasta solicita insa ramanerea in localul din str. Gh. Doja nr. 98, lucru care i se aproba.

Septembrie 1 -

scoala medie mixta nr. 2 A. Toma, care acceptase anterior acest lucru, se muta in localul de pe Bulevard, eliberat de Grupul Scolar Petrol-chimie.

 

1960

- iunie 18-28 -

se reorganizeaza in scolile medii examenul de maturitate dupa metodologia bacalaureatului de pana la 1948.

- Iunie 25 -

se atribuie Scolii medii nr. 5 numele de Alexandru Ioan Cuza.

1961

- mai 7 -

se inaugureaza aripa de sud a Scolii Medii nr. 2, reconstruita pe locul celei vechi (dar cu doua etaje) si, in general, cu aspectul exterior al cladirii Liceului Sf. Petru si Pavel.

1964

- mai –

- sfarsitul lunii -

Scoala Medie nr. 2 din Ploiesti obtine cel mai mare numar de evidentieri dintre toate scolile din tara - la etapa republicana a olimpiadei de matematica; rezultatul s-a repetat in 1965 si 1966; aceeasi performanta o obtinuse si Scoala Medie I. L. Caragiale in patru ani anteriori.

 

Noiembrie 29 -

are loc sarbatoarea centenarului Scolii Medii I. L. Caragiale.

1965

- septembrie 1 -

scolile medii devin licee de cultura generala; durata gimnaziului se ridica la 4 ani, clasa a VIII-a ramanand in cadrul acestuia.

La Ploiesti functioneaza liceele:

-          nr. 1 (I. L. Caragiale),

-          nr. 2 (fara nume, i se retrasese cel de A. Toma),

-          nr. 3 (Mihai Viteazul),

-          nr. 4 (Nicolae Balcescu),

-          nr. 5 (Al. I. Cuza),

-          nr. 6 (C. Dobrogeanu Gherea).

1966 - iunie -

examenul de maturitate este inlocuit cu bacalaureatul.

Septembrie 15 -

isi deschide cursurile Liceul Economic.

1967

- septembrie – octombrie  -

la liceul nr. 2 ia fiinta o clasa de matematica, iar la liceul I. L. Caragiale una de fizica; in anii urmatori clasele speciale se vor inmulti.

1968

- februarie 18 -

se constituie Inspectoratul Scolar al judetului Prahova care va coordona activitatea invatamantului local

1970

 - martie 23

ia fiinta Casa Corpului Didactic.

1973

- septembrie 10

are loc o profilare a liceelor: raman doua licee realiste (Lic. nr. 2 si I. L. Caragiale) si unul umanist (C. D. Gherea), celelalte intra in lichidare; se inmultesc liceele industriale; se introduce practica in productie.

1974

- februarie 5 -

se atribuie Liceului nr. 2 numele de Mihai Viteazul.

Decembrie 16-22 -

centenarul Liceului Mihai Viteazul

1989

- decembrie -

Liceul I. L. Caragiale sarbatoreste cinci sferturi de existenta.

1991

- septembrie 1 -

se lichideaza invatamantul liceal in trepte; se schimba planurile de invatamant si programele; iau fiinta clasele complementare pe langa scolile generale.

1992 -

se da in folosinta scoala Profesor Nicolae Simache, constructie noua, str. Malu Rosu.

1993

- septembrie -

cateva scoli, printre care liceele I. L. Caragiale si Mihai Viteazul devin unitati-pilot ale reformei cu programul management educaţional

1996

- septembrie -

se da in folosinta scoala I. A. Bassarabescu, constructie noua, cartierul 9 Mai.