HOTARAREA Nr. 112

privind constituirea comisiei pentru vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice

si aprobarea regulamentului privind vanzarea acestora

 

            Consiliul Local al municipiului Ploiesti:

vazand Expunerea de motive a domnului Primar Emil Calota si Raportul de specialitate al Serviciului Public Finante Locale si Administrarea Patrimoniului prin care se propune constituirea comisiei pentru vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice si aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea acesteia;

in baza Hotararii Guvernului nr. 973/2004 privind aprobarea conditiilor si a procedurii de vanzare catre utilizatori, la cerere, a spatiilor destinate creatiei artistice, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene, consiliilor locale ori a altor institutii sau autoritati publice ori in patrimoniul regiilor autonome;

vazand prevederile Hotararii Guvernului nr. 1280/2003 privind aprobarea inventarului spatiilor destinate creatiei artistice, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene, consiliilor locale sau a altor institutii ori autoritati publice sau in patrimoniul regiilor autonome, pentru care exista contracte de inchiriere incheiate cu uniunile de creatori, care sunt folosite de artistii plastici sau de alte categorii de artisti si oameni de cultura, membri ai uniunilor nationale de creatori legal constituite in Romania si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica;

avand in vedere prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr. 45/2003 privind finantele publice locale;

in temeiul Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala,

 

H O T A R A S T E:

 

Art. 1

Aproba constituirea comisiei pentru vanzarea, la cererea utilizatorilor, a spatiilor destinate creatiei artistice – ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale si locale ale uniunilor de creatori, precum si altele asemenea –, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea Consiliului Local al municipiului Ploiesti, identificate in lista anexa, in urmatoarea componenta:

a)      Membri:

Dna. Trican Elena                           - consilier

Dna. Cont Adriana                         - consilier

Dl. Mateescu Radu                         - consilier

Dna. Vasilescu Evelinne                  - consilier

Dl. Sicoie Florin                              - consilier

b)      Membri supleanti:

Dl. Bratosin Gheorghe                    - director adjunct Serviciul Public Finante Locale si Administrare

                                                         Patrimoniu

Dna. Patrascu Viorica                     - sef Serviciu Valorificare Patrimoniu

Imobilele situate in str. Romana nr. 63, str. Valeni nr. 24 si str. Vlad Tepes nr. 21 vor face obiectul vanzarii dupa finalizarea procedurii conform Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Art. 2

Aproba regulamentul privind organizarea si functionarea comisiei  pentru vanzarea, la cererea utilizatorilor, a spatiilor destinate creatiei artistice – ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale si locale ale uniunilor de creatori, precum si altele asemenea –, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliului local, folosite de artistii plastici sau de alte categorii de artisti si oameni de cultura, membri ai uniunilor nationale de creatori legal constituite in Romania si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, conform anexei ce face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 3

Imputerniceste directorul Serviciului Public Finante Locale si Administrarea Patrimoniului sa semneze contractele de vanzare - cumparare pentru spatiile destinate creatiei artistice ce fac obiectul Hotararii Guvernului nr. 973/2004.

Art. 4

Prevederile prezentei hotarari intra in vigoare la data aducerii acesteia la cunostinta publica.

Art. 5

Comisia pentru vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice, Serviciul Public Finante Locale si Administrarea Patrimoniului Ploiesti si Directia Economica din cadrul Primariei municipiului Ploiesti vor aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

Art. 6

Directia Administratie Publica, Juridic - Contencios din cadrul Primariei municipiului Ploiesti va aduce la cunostinta persoanelor interesate prevederile prezentei hotarari.

 

Data in Ploiesti, astazi, 31 august 2004

 

Presedinte de sedinta,

Nicolae Oprea

 

Contrasemneaza,

Secretar,

Maria Magdalena Mazalu

 


Anexa

 

R E G U L A M E N T U L

privind organizarea si functionarea comisiei  pentru vanzarea, la cererea utilizatorilor,

a spatiilor destinate creatiei artistice – ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale si locale

ale uniunilor de creatori, precum si altele asemenea –, aflate in proprietatea privata a statului

si in administrarea consiliului local, folosite de artistii plastici sau de alte categorii de artisti si oameni de cultura, membri ai uniunilor nationale de creatori legal constituite in Romania

si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica

 

CAPITOLUL I

DISPOZITII GENERALE

 

1.      Spatiile destinate creatiei artistice – ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale si locale ale uniunilor de creatori, precum si altele asemenea –, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliului local, pentru care exista contracte de inchiriere si sunt folosite de artistii plastici sau de alte categorii de artisti si oameni de cultura, membri ai uniunilor nationale de creatori legal constituite in Romania si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica se vand, prin negociere directa, la cererea utilizatorilor care le foloseau efectiv la data intrarii in vigoare a Legii nr. 550/2002 si care si-au manifestat in scris optiunea de a le cumpara in termenul prevazut de Hotararea Guvernului nr. 973/2004 (data de 11 octombrie 2004) care este termen de decadere.

      Prin Hotararea Guvernului nr. 1280/2003 a fost aprobat Inventarul spatiilor destinate creatiei artistice, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene, consiliilor locale sau a altor institutii ori autoritati publice, sau in patrimoniul regiilor autonome pentru care exista contracte de inchiriere incheiate cu uniunile de creatori, care sunt folosite de artistii plastici sau de alte categorii de artisti si oameni de cultura, membri ai uniunilor nationale de creatori legal constituite in Romania si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica.  

2.      Prin metoda negocierii directe spatiile destinate creatiei artistice nu se vand utilizatorilor care:

2.1.       au inregistrat restante la plata chiriei pe o perioada de cel putin 6 luni consecutive pe durata derularii contractului.

2.2.       nu au respectat clauzele contractuale, in sensul ca au subinchiriat spatiul sau acesta a fost divizat si s-au realizat asocieri cu alte persoane.

2.3.       au obligatii neachitate la bugetul general consolidat, la data vanzarii.

3.      Vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice se face la solicitarea utilizatorilor acestora, prin metoda negocierii directe.

 

CAPITOLUL II

ATRIBUTIILE COMISIEI PENTRU VANZAREA SPATIILOR DESTINATE CREATIEI ARTISTICE

 

1.      Comisia pentru vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice in componenta aprobata prin Hotararea Consiliului Local nr. 112 din 31 august 2004 functioneaza in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 973/2004 si a prezentului Regulament.

2.      Comisia are urmatoarele atributii:

a)      stabileste spatiile care pot fi vandute prin negociere directa cu solicitantii, cu aplicarea prevederilor art. 4 al. 2 din Hotararea Guvernului nr. 973/2004 si tine evidenta acestora

b)      selecteaza in termenul prevazut de Hotararea Guvernului nr. 973/2004, evaluatorul sau evaluatorii persoane fizice sau juridice autorizate, care vor elabora rapoartele de evaluare pentru fiecare spatiu supus vanzarii

c)      analizeaza si verifica la fata locului cererile solicitantilor si comunica raspunsul catre acestia in termen de 30 de zile de la inregistrare

d)      stabileste prin negociere directa cu solicitantii utilizatori pretul de vanzare al fiecarui spatiu pornindu-se de la pretul minim stabilit prin raportul de evaluare

3.      Operatiunile de negociere si stabilire a pretului se consemneaza de catre comisie intr-un proces verbal care se semneaza de toti membrii acesteia si se depune la sediul vanzatorului.

 

CAPITOLUL III

MODUL DE STABILIRE A PRETULUI MINIM DE VANZARE

 

1.      Pretul minim de vanzare se stabileste pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate potrivit legii. Evaluatorul, sau dupa caz, evaluatorii se selecteaza de comisie prin licitatie publica.

      Pretul minim de vanzare nu poate fi mai mic decat cel propus prin raportul de evaluare.

      La stabilirea pretului minim de vanzare, evaluatorul va avea in vedere, valoarea investitiei efectuate de cumparator, indiferent de natura acestora, daca au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a spatiului, daca au fost executate pe baza unei autorizatii de construire si daca exista acte justificative.

 

CAPITOLUL IV

VANZAREA SPATIILOR DESTINATE CREATIEI ARTISTICE PRIN NEGOCIERE DIRECTA

 

1.      Negocierile cu utilizatorii spatiilor carora cererile le-au fost aprobate se vor desfasura conform unui program ce va fi elaborat de comisie si va fi afisat la sediul  Serviciului Public Finante Locale si Administrarea Patrimoniului din strada Emile Zola nr. 8.

2.      Solicitantii vor fi instiintati si invitati la negociere cu 10 zile inainte de desfasurarea sedintei de negociere.

            In vederea admiterii la negociere solicitantul va prezenta:

a.       certificat eliberat de organul fiscal local din care sa reiasa ca nu a inregistrat restanta la plata chiriei de cel putin 6 luni consecutive din momentul incheierii contractului si ca nu are obligatii neachitate la bugetul local

b.      certificat din care sa reiasa ca nu inregistreaza obligatii la bugetul general consolidat la data negocierii

c.       imputernicire, dupa caz

3.      Pentru negociere comisia va avea la dispozitie dosarul spatiului care va cuprinde:

a)      raportul de evaluare a spatiului

b)      cererea de cumparare a spatiului destinat creatiei artistice aprobata de comisie

c)      releveul spatiului, planul de situatie si planul de amplasare in zona

d)      referatul Serviciului Public Finante Locale si Administrarea Patrimoniului – Serviciul Valorificare Patrimoniu cu privire la spatiul in cauza si respectarea clauzelor contractuale de catre utilizatorul solicitant

e)      declaratia pe propria raspundere a cumparatorului din care sa  rezulte ca nu a beneficiat de plata in rate pentru cumpararea unui alt spatiu destinat creatiei artistice

4.      Negocierea incepe prin prezentarea de catre presedintele comisiei a:

a)      cumparatorului;

b)      spatiului ce face obiectul negocierii;

c)      pretului minim de vanzare;

d)      referatul serviciului de specialitate.

5.      Pretul de vanzare se stabileste prin negociere directa intre cumparator si comisie, pornindu-se de la pretul minim de vanzare care nu poate fi mai mic decat cel propus prin raportul de evaluare.

6.      Operatiunile de negociere si stabilire a pretului se consemneaza de catre comisie intr-un proces verbal care se semneaza de toti membrii acesteia si se depune la sediul vanzatorului.

7.      Pe baza procesului verbal intocmit de comisie se incheie contractul de vanzare - cumparare  care se semneaza, din partea vanzatorului de Primar sau imputernicitul desemnat de acesta, iar din partea cumparatorului de catre persoanele autorizate potrivit legii.

8.      In cazul in care cumparatorul nu poate achita integral pretul stabilit, vanzatorul poate stabili un sistem de plata in rate, prin negociere cu cumparatorul.

9.      In cazul in care un cumparator se afla in situatia de a cumpara doua sau mai multe spatii destinate creatiei artistice, comisia aproba plata in rate doar pentru unul dintre spatii. Cumparatorul va semna o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu a beneficiat de plata in rate pentru cumpararea unui alt spatiu destinat creatiei artistice.

10.  Vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice cu plata in rate se face in urmatoarele conditii:

a)      avans 25% din pretul de vanzare;

b)      rate lunare esalonate pe un termen de pana la 3 ani, fara acordarea unor termene de gratie;

c)      perceperea unei dobanzi anuale de 10%.

11.  Comisia va solicita cumparatorului constituirea de garantii pentru asigurarea platii ratelor, cum ar fi:

a)      scrisoare de garantie emisa de o banca comerciala romana sau de o banca comerciala straina cu care o banca romana are relatii de corespondent;

b)      constituirea unei ipoteci pe spatiul ce face obiectul vanzarii;

c)      garantia personala a unui fidejusor, persoana fizica sau juridica, de cetatenie, respectiv de nationalitate romana, in conditiile Codului comercial, constand intr-o obligatie unilaterala si neconditionata de plata a ratei, daca aceasta nu a fost achitata la termen, partial ori integral, de catre debitor.

 

CAPITOLUL V

ALTE DISPOZITII

 

1.      Cheltuielile ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a spatiilor respective, inclusiv publicitatea si intocmirea raportului de evaluare, cheltuieli cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiei publice, se deduc din sumele obtinute din vanzarea spatiilor destinate creatiei artistice.