PRIMARIA MUNICIPIULUI PLOIESTI

 

INFORMARE PRIVIND PROIECTUL

PLANUL DE AMENAJARE TERITORIALA INTERCOMUNAL SI ORASENESC (PATICO) ZONA METROPOLITANA PLOIESTI

 

Plecand de la obiectivul general definit de viziunea Conceptului strategic de dezvoltare durabila a municipiului Ploiesti si anume Dezvoltarea si impunerea zonei metropolitane Ploiesti ca un centru multifunctional competitiv al Romaniei, in martie 2003, s-a lansat cererea de oferta pentru realizarea proiectului Planul de Amenajare Teritoriala Intercomunal si Orasenesc (Patico) Zona Metropolitana Ploiesti.

In urma licitatiei, o echipa de specialisti din Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti, I.H.S. Romania si Institutul de Geografie al Academiei Romane, au castigat si au elaborat oferta tehnica privind Strategia de abordare a PATICO Zona Metropolitana Ploiesti.

Vineri 21 noiembrie 2003, la Ploiesti, a fost semnat memorandumul de colaborare intre Consiliul Judetean Prahova si consiliile locale ale asezarilor care vor constitui Zona Metropolitana Ploiesti (Barcanesti, Berceni, Blejoi, Bucov, Paulesti si Targsoru Vechi). Actul consfinteste acordul de principiu al partilor pentru realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Intercomunal - Orasenesc (PATICO) etapa preliminara in crearea Metropolei.

Pe acest document, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Prahova, dl. Mircea Cosma, viceprimarul municipiului Ploiesti, dl. Ion Iancu au semnat si unii din primarii comunelor mai sus mentionate. La aceasta reuniune primarii localitatilor Barcanesti, Bucov si Berceni, nu au putut fi prezenti, urmand se semneze cat mai curand.

Scopul acestui proiect este acela de a realiza un plan de amenajare si dezvoltare durabila a zonei Ploiesti si a zonei periurbane pe termen mediu si lung, astfel incat dezvoltarea haotica sa fie eliminata.

PATICO va fi elaborat, in urmatoarele 15 luni pe baza unei metodologii utilizate in tarile UE, interpretata si adaptata conditiilor specifice oraselor din Romania.

Proiectul se va realiza pe etape si faze facandu-se consultare cetateneasca si avizare dupa fiecare etapa.

O alta investitie strategica care va face posibila realizarea zonei metropolitane, si care este totodata unul dintre proiectele conexe derulate in scopul crearii autostradei Bucuresti Ploiesti - Brasov este Accesul rutier peste magistrala CF Bucuresti Ploiesti - Brasov. Aceasta investitie permite realizarea unei legaturi intre municipiul Ploiesti si platforma industriala Brazi Crangul lui Bot, si implicit cu o importanta zona de dezvoltare investitionala a judetului Prahova, care este Parcul Industrial Ploiesti.