ELIBERAREA LA CERERE A CERTIFICATELOR DE STARE CIVILA

Certificatele de stare civila se elibereaza la cerere persoanei indreptatite pe baza inregistrarilor si a mentiunilor inscrise in actele de stare civila, numai daca persoana in cauza poseda act de identitate. Cetatenii care nu au act de identitate sunt indrumati sa solicite mai intai Politiei mun. Ploiesti - Biroul de Evidenta Informatizata a Persoanei eliberarea actului de identitate.
Cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate si cetatenilor straini ale caror acte sunt inregistrate in tara li se vor elibera certificate pe baza pasaportului.
Cererea pentru eliberarea unui nou certificat se depune de catre solicitant la primaria de domiciliu sau la primaria unde a fost inregistrata nasterea, casatoria sau decesul.

ACTELE NECESARE:
" act de identitate
" chitanta in valoare de 5.000 lei reprezentand taxa de timbru.

Certificatul de nastere se elibereaza numai titularului actului. Prezenta sa este obligatorie. Pentru copiii minori, care nu au acte de identitate, precum si pentru cei pusi sub interdictie, certificatul de nastere se elibereaza parintelui sau reprezentantului legal.
Certificatul de casatorie se poate elibera unuia dintre soti sau, la cerere, ambilor soti. Pentru sotul supravietuitor sau in caz de divort, pentru motive intemeiate, se pot elibera certificate de casatorie cu mentiunea de deces sau, respectiv, de divort.
Certificatul de deces se elibereaza membrilor familiei sau altor persoane indreptatite.
In cazuri deosebite (persoane grav bolnave, netransportabile, internate in spital, etc.) se elibereaza certificat de nastere sau casatorie si altor persoane, cu adeverinta de la medic ca persoana in cauza nu se poate deplasa pentru a solicita duplicat.
Persoanele cu domiciliul sau resedinta in strainatate, a caror nastere si/sau casatorie a fost inregistrata in Romania, pot solicita eliberarea certificatului si prin imputernicit cu procura speciala data la ambasada sau consulatul Romaniei in tara respectiva ori la un notar public din tara respectiva (procura trebuie sa aibe apostila de la Haga).