HOTARAREA Nr. 54

cu privire la aprobarea Regulamentului privind procedura de organizare                            si desfasurare a licitatiilor pentru inchirierea de spatii comerciale,                                depozite si spatii cu alta destinatie (decat cea de locuinta) si adjudecarea acestor spatii situate in imobilul Halele Centrale Ploiesti

 

Consiliul Local al municipiului Ploiesti:

vazand raportul de specialitate al Administratiei Halelor Centrale Ploiesti prin care se arata oportunitatea aprobarii regulamentului privind procedura de organizare si desfasurare a licitatiilor pentru inchirierea de spatii comerciale, depozite si spatii cu alta destinatie (decat cea de locuinta) si adjudecarea acestor spatii situate in imobilul Halele Centrale Ploiesti;

in conformitate cu H.C.L. nr. 154/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, privind cadrul general de organizare si functionare a activitatii comerciale in incinta Halelor Centrale;

in baza Legii nr. 69/1991, republicata in anul 1996, privind administratia publica locala,

 

H O T A R A S T E:

 

Art. 1

Se aproba Regulamentul privind procedura de organizare si desfasurare a licitatiilor pentru inchirierea de spatii comerciale, depozite si spatii cu alta destinatie (decat cea de locuinta) si adjudecarea acestor spatii situate in imobilul Halelor Centrale Ploiesti, care constituie anexa la prezenta hotatare.

Art. 2

Administratia Halelor Centrale Ploiesti va duce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

 

Data in Ploiesti, astazi, 19 martie 2001,

 

Presedinte de sedinta,

Ion Iancu

 

Contrasemneaza,

Secretar,

Maria Magdalena Mazalu

 

Anexa

 

R E G U L A M E N T

privind procedura de organizare si desfasurare a licitatiilor pentru inchirierea de spatii comerciale, depozite si spatii cu alta destinatie (decat cea de locuinta) si adjudecarea acestor spatii situate in imobilul Halele Centrale Ploiesti

 

CAPITOLUL 1

Dispozitii generale

 

Art. 1.1. – Scopul regulamentului este de a crea cadrul organizatoric si de a asigura metodologia unitara de desfasurare a licitatiilor pentru inchirierea de spatii comerciale si cu alta destinatie (decat cea de locuinta) si adjudecarea acestor spatii situate in imobilul Halele Centrale Ploiesti.

Art. 1.2. – Prin sistemul de licitare – ofertare – adjudecare se creeaza ofertantilor conditii egale de inchiriere a spatiilor si asigura comisiei de licitatie posibilitatea de a alege oferta cea mai mare.

 

CAPITOLUL 2

Organizarea procedurii de licitatie

 

Art. 2.1. – Pentru organizarea, conducerea si desfasurarea corespunzatoare a activitatii de licitatie, conducerea organizatorului, prin directorul Administratiei Halelor Centrale Ploiesti, numeste, la inceputul anului, pentru anul in curs, prin decizie, o comisie de licitatie a carei componenta este propusa de directorul economic al institutiei si aprobata de viceprimarul Primariei municipiului Ploiesti.

Art. 2.2. – Comisia de licitatie este compusa din minimum 5 (cinci) membri, dar intotdeauna numar impar, de regula persoane cu experienta profesionala in domeniul licitatiilor si cu probitate morala, si va cuprinde:

-         2 – 3 membri desemnati din cadrul Consiliului Local al municipiului Ploiesti (consilieri in calitate de presedinti de comisii), dintre care se stabileste presedintele comisiei, si / sau salariati ai organizatorului (Administratia Halelor Centrale Ploiesti) ;

-         2 – 3 membri desemnati din cadrul executivului (Primaria municipiului Ploiesti).

Membrii comisiei de licitatie nu pot fi actionari, asociati, administratori sau cenzori la societatile comerciale care se inscriu in vederea participarii la licitatie si isi prezinta ofertele, soti sau rude ori afini pana la gradul al patrulea, inclusiv, ai acestora.

Art. 2.3. – Comisia de licitatie, pentru fiecare licitatie in parte la care participa, raspunde de activitatea de examinare si clarificare a documentelor depuse de ofertanti in vederea participarii, de respectarea procedurii desfasurarii acesteia, in conformitate cu prevederile prezentului regulament, stabilind castigatorul licitatiei.

Art. 2.4. – Caietul de sarcini al licitatiei va fi intocmit de Administratia Halelor Centrale Ploiesti, prin Biroul Licitatii Urmarire Contracte si Oficiul Juridic, si va fi aprobat si avizat de conducerea institutiei organizatoare si de membrii comisiei de licitatie.    

 

CAPITOLUL 3

Forma licitatiei

 

Art. 3.1. – Pentru inchirierea de spatii comerciale si cu alta destinatie (decat cea de locuinta) in imobilul Halele Centrale Ploiesti se va utiliza licitatia publica deschisa fara preselectie, cu strigare, cu adjudecare la cel mai bun pret oferit.

Art. 3.2. – Licitatia publica deschisa fara preselectie se organizeaza intr-o singura etapa la care poate participa un numar nelimitat de ofertanti care indeplinesc conditiile de calificare impuse de organizator, stabilite prin prezentul regulement precum si in caietul de sarcini al licitatiei.

Numarul de participanti la licitatia publica deschisa fara preselectie, care indeplinesc conditiile de calificare, trebuie sa fie de minim 2 (doi).

In cursul sedintei de licitatie ofertantii au dreptul sa anunte, prin strigare, un pret egal sau mai mare decat pretul anuntat de presedintele comisiei de licitatie, respectand pasul de licitatie.

Licitatia se desfasoara dupa regula « licitatiei competitive », respectiv la un pret in urcare, in functie de raportul dintre cerere si oferta. Astfel, daca se ofera pretul de pornire al licitatiei, presedintele comisiei de licitatie va creste pretul cu cate un pas de licitare, pana cand unul dintre ofertanti accepta pretul astfel majorat si nimeni nu ofera un pret mai mare. 

Art. 3.3. – Licitatia cu un singur ofertant (INCHIRIEREA DIRECTA) este admisa in situatia in care la doua licitatii consecutive nu s-a prezentat decat un singur ofertant care prezinta documentele de participare la licitatie corespunzatoare si corespunde criteriilor si conditiilor de calificare a ofertantilor.

   In cazul in care la o licitatie se prezinta un singur participant – ofertant care indeplineste conditiile de calificare, licitatia se va amana pentru o data ulterioara, in termen de cel putin 10 (zece) zile, situatie care se va consemna in procesul verbal incheiat de catre comisia de licitatie, termen acordat in vederea efectuarii anuntului publicitar pentru o noua licitatie. In aceasta situatie actele depuse de ofertantul participant la prima licitatie, daca sunt corespunzatoare conditiilor de calificare a participantilor la licitatie si daca acesta intentioneaza sa participe in continuare, vor ramane valabile pentru licitatia urmatoare cu conditia achitarii achitarii taxei de participare pentru noua licitatie organizata.

In cazul in care si la a doua licitatie publica deschisa fara preselectie, organizata in conditiile prezentate anterior, se prezinta un singur participant cu o oferta corespunzatoare, comisia de licitatie va consemna aceasta situatie in procesul verbal al licitatiei si va recurge la procedura de inchiriere directa.

In situatia in care se utilizeaza metoda inchirierii directe, la dosarul licitatiei se va include o nota justificativa aprobata de conducatorul institutiei organizatoare privind circumstantele care au stat la baza alegerii respectivei metode de licitatie.

 

CAPITOLUL 4

Publicitatea

 

Art. 4.1. – Organizatorul licitatiei face anunturi publicitare – pentru licitatiile cu privire la inchirierea de spatii in imobilul pe care il administreaza – in presa, in 2 (doua) publicatii cotidiene din care cel putin unul local, si la sediul acestuia (unde se va afisa odata cu publicarea anuntului in presa).

Publicarea anuntului se face cu cel putin 15 zile inainte de data limita stabilita pentru depunerea documentatiei in vederea participarii la licitatie a celor interesati, de la data punerii in vanzare a caietului de sarcini al licitatiei, interval in care se poate procura caietul de sarcini.

Continutul minim al anuntului licitatiei este:

-         numele organizatorului licitatiei si sediul acestuia (Consiliul Local al municipiului Ploiesti – Administratia Halelor Centrale, str. Emile Zola nr.8);

-         obiectul licitatiei (spatiile si profilul sau destinatia spatiilor care se scot la licitatie in vederea inchirierii);

-         locul de unde se pot obtine documentele licitatiei, respectiv caietul de sarcini, si alte informatii (adresa, telefon, fax etc.);

-         data de la care se pune in vanzare caietul de sarcini al licitatiei;

-         data si ora limita de depunere a documentatiei in vederea participariil la licitatie a ofertantilor, insotita de cererea de participare, precum si data, ora si locul desfasurarii licitatiei.

 

CAPITOLUL 5

Caietul de sarcini al licitatiei

 

Art. 5.1. – In vederea organizarii licitatiei pentru inchirierea de spatii in imobilul Halele Centrale

Ploiesti, organizatorul licitatiei are obligatia de a elabora caietul de sarcini al licitatiei, anterior publicarii anuntului, care se pune la dispozitia celor interesati sa participe la licitatie, pentru intocmirea dosarului ce va cuprinde documentele de participare.

Art. 5.2. – Caietul de sarcini al licitatiei va cuprinde:

-         anuntul publicitar;

-         informatii generale despre spatiul scos la licitatie in vederea inchirierii;

-         documentele necesare participarii la licitatie;

-         instructiuni pentru ofertanti;

-         conditiile de calificare pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la licitatie;

-         forma licitatiei (“licitatie publica deschisa, fara preselectie, cu strigare, cu adjudecare la cel mai bun pret oferit”);

-         pasul de licitatie;

-         conditii generale de contractare;

-         piesele desenate – schita spatiului scos la licitatie si a locului de amplasare al acestuia;

-         formularul de contract;

-         alte conditii sau precizari pe care organizatorul le considera necesare, dupa caz.

Art. 5.3. – Caietul de sarcini al licitatiei se pune la dispozitia celor interesati (ofertantilor), contra cost, de catre organizatorul licitatiei.

Pretul de vanzare al caietului de sarcini al licitatiei nu poate depasi costul editarii si multiplicarii acestuia.

Art. 5.4. – Modificarea continutului caietului de sarcini al licitatiei, dupa vanzarea lui, poate fi facuta numai de catre organizatorul licitatiei in situatii deosebite si numai inainte de termenul prevazut pentru depunerea documentelor in vederea participarii la licitatie.

Art. 5.5. – Notificarea modificarii caietului de sarcini al licitatiei se face de catre organizatorul licitatiei inainte de termenul de depunere a documentelor si obligatoriu tuturor celor care au cumparat caietul de sarcini al licitatiei.

Art. 5.6. – In cazul in care, ca urmare a modificarii caietului de sarcini al licitatiei, este necesar sa se prelungeasca termenul de depunere a documentelor pentru participare la licitatie, noul termen se va comunica de catre organizatorul licitatiei tuturor celor care au cumparat caietul de sarcini al licitatiei, odata cu notificarea modificarii.

 

CAPITOLUL 6

Instructiuni pentru ofertanti

 

Art. 6.1. – Instructiunile pentru ofertanti fac parte din caietul de sarcini al licitatiei si cuprind date si informatii asupra organizarii si desfasurarii licitatiei, precum si precizari asupra modului de structurare si prezentare a documentatiei necesare participarii la licitatie.

Art. 6.2. – Aceste instructiuni au caracter obligatoriu, iar nerespectarea lor de catre ofertanti atrage dupa sine descalificarea automata de la licitatie.

Art. 6.3. – Instructiunile pentru ofertanti cuprind:

-         lista (borderoul) documentelor necesare intocmirii dosarului de participare la licitatie;

-         informatii generale (se vor inscrie informatii generale privind obiectul licitatiei);

-         criteriile si conditiile de calificare si eligibilitate pentru ofertanti (conform cap. 7);

-         precizari privind prezentarea certificatelor fiscale, a autorizatiilor de functionare,   inregistrare etc.;

-         precizari referitoare la modul de organizare a licitatiei cu strigare si de prezentare a ofertei de pret in timpul sedintei de licitatie, respectiv pasul de licitatie;

-         forma de prezentare a garantiei de participare la licitatie si a garantiei de buna derulare a contractului de inchiriere a spatiului scos la licitatie (aceasta din urma va fi specificata in contractul de inchiriere care face parte integranta din caietul de sarcini), precum si valorile (exprimate in lei) si durata de valabilitate a acestora;

-         specificatii referitoare la modul de prezentare, de transmitere si depunere a dosarului cuprinzand documentele necesare in vederea participarii la licitatie;

-         data si ora limita a depunerii dosarului de participare la licitatie insotit de cererea de participare precum si modul lor de inregistrare;

-         precizari privind termenul si modul de completare si semnare a contractului de inchiriere pentru spatiul scos la licitatie;

-         conditii privind retragerea dosarului de participare la licitatie;

-         semnaturile si parafele necesare pe documentele prezentate;

-         precizari privind procedura de organizare a licitatiei, ziua, ora, locul si conditiile de reprezentare ale participantilor la licitatie;

-         mentionarea dreptului comisiei de licitatie de a respinge orice dosar, si deci de a descalifica ofertantul respectiv, in situatiile in care documentele depuse nu corespund cu cerintele prevazute in caietul de sarcini al licitatiei, lipsesc ori sunt incomplete;

-         precizarea modului de notificare de catre organizatorul licitatiei catre ofertanti privind adjudecarea acesteia sau oricare alta situatie (atat pentru castigator cat si pentru necastigatori);

-         precizarea termenului de depunere a contestatiilor precum si a modalitatii de solutionare a acestora;

-         alte informatii si precizari pe care organizatorul licitatiei le considera necesare.

 

CAPITOLUL 7

Criterii si conditii de calificare a ofertantilor

 

Art. 7.1. – Ofertantul este admis sa participe la licitatie in conditiile in care este declarat calificat de catre comisia de licitatie dupa analizarea documentelor din dosarul de participare la licitatie.

Inchirierea de spatii in imobilul Halele Centrale Ploiesti se face numai de catre persoane juridice, romane sau straine.

Art. 7.2. – Criteriile de stabilire a calificarii ofertantilor sunt:

a)      calitatea de agent economic autorizat si inregistrat in domeniul de activitate care il presupune profilul spatiului scos la licitatie (statutul societatii si / sau contractul de societate sau alte documente, in functie de forma de organizare etc.);

b)      informatii generale despre ofertant (sediul, capitalul social, principalele activitati din domeniul respectiv etc.); performantele anterioare in domeniul de activitate pe care o va desfasura ulterior in spatiul inchiriat – conform profilului prevazut in caietul de sarcini –eventual alte locuri de desfasurare a activitatii (toate acestea vor fi prezentate intr-un memoriu de activitate);

c)      lipsa sanctiunilor penale sau alte situatii in care s-ar putea afla ofertantul (faliment, fals, concurenta neloiala etc.) – criteriu eliminatoriu;

d)      ofertantul sa nu fie insolvabil, in blocaj financiar etc. – criteriu eliminatoriu;

e)      ofertantul sa nu aiba debite si / sau actiuni in instanta cu organizatorul licitatiei sau cu oricare din institutiile subordonate Consiliului Local al municipiului Ploiesti sau Primaria municipiului Ploiesti; de asemenea sa nu faca obiectul unei anchete legale pentru una din faptele mai sus mentionate;

f)        posibilitatea dotarii tehnice a spatiului inchiriat, acolo unde este cazul, cu mobilier, utilaje, echipamente si agregate noi, competitive si agreate ca model si parametri tehnici de organizatorul licitatiei, dotari care sunt necesare unei bune desfasurari a activitatii in spatiul inchiriat ( in caietul de sarcini se specifica obligativitatea chiriasului de a dota spatiul cu astfel de echipamente, acolo unde este cazul);

g)      situatia financiara pe baza datelor din ultimul bilant si ultima balanta incheiata la termenele legale;

h)      situatia achitarii impozitelor, taxelor, a contributiei pentru asigurari sociale si a celorlalte obligatii care reprezinta surse (venituri) la bugetul local si la bugetul de stat;

i)        nu sunt admise la licitatie societatile comerciale participante la licitatiile organizate anterior care nu si-au indeplinit obligatiile asumate la adjudecarea acestora, cum ar fi nesemnarea contractelor de inchiriere, neconstituirea garantiei de buna derulare a contractului sau neplata la termen a chiriei stabilite in contract in mod sistematic.

Art. 7.3. – In vederea participarii la licitatie este de datoria ofertantilor sa informeze daca sunt eligibili sau nu.

Art. 7.4. – Comisia de licitatie, la solicitarea oricarui contractant, trebuie sa raspunda asupra aprecierii daca acesta este calificat sau nu si daca nu, sa precizeze in procesul verbal al licitatiei motivele descalificarii.

Art. 7.5. – Ofertant eligibil nu inseamna si ofertant selectionat.

 

CAPITOLUL 8

Oferta

 

Art. 8.1. – Oferta, in cazul licitatiei cu strigare, reprezinta suma oferita in timpul sedintei de licitatie si pe care ofertantul o anunta prin strigare, in conformitate cu procedura de organizare a licitatiei cu strigare si cu cele prevazute in caietul de sarcini al licitatie, respectiv cu pretul de pornire si cu pasul licitatiei.

Art. 8.2. – Modul de structurare a documentatiei  si modalitatea de ofertare vor respecta intocmai prevederile caietului de sarcini.

Art. 8.3. – Oferta trebuie sa fie o manifestare de vointa reala, serioasa, pragmatica, constienta, ferma, neechivoca, urmarind totodata scopul castigarii licitatiei si impunerea unei competitii reale si loiale intre competitori, dar care trebuie facuta si cu intentia ofertantului de a se angaja din punct de vedere juridic, respectiv cu manifestarea vointei acestuia de a desfasura o activitate in conformitate cu cele specificate in caietul de sarcini al licitatiei si, in final, de a semna contractul de inchiriere pentru spatiul supus licitarii.

Art. 8.4. – Atat dosarul de participare la licitatie cat si oferta propriu-zisa sunt supuse clauzelor juridice si financiare inscrise in documentele care le alcatuiesc.

Art. 8.5. – Comisia de licitatie are drepul de a descalifica orice ofertant care nu indeplineste prin documentele prezentate una sau mai multe cerinte din caietul de sarcini al licitatiei, din instructiunile pentru ofertanti si din criteriile si conditiile de calificare.

Art. 8.6. – Participarea la licitatie, prezentarea documentelor necesare in conformitate cu prevederile caietului de sarcini si licitarea, respectiv oferta propriu-zisa, reprezinta manifestarea vointei ofertantului de a inchiria spatiul si de a semna contractul de inchiriere.

 Art. 8.7. – Adjudecarea ofertei la cel mai bun prκt oferit reprezinta manifestarea vointei organizatorului de a inchiria spatiul si de a semna contractul de inchiriere cu persoana juridica castigatoare, realizand astfel valorificarea in cele mai bune conditii a spatiilor din imobilul Halele Centrale, institutie de interes public in subordinea Consiliului Local al municipiului Ploiesti.

Art. 8.8. – Revocarea ofertei de catre ofertant, dupa anuntarea prin strigare a unei sume (deci a ofertei sale) si inainte de adjudecare, atrage dupa sine pierderea garantiei de participare la licitatie.

Art. 8.9. – Revocarea ofertei de catre ofertantul castigator dupa adjudecare atrage de asemenea pierderea garantiei de participare la licitatie.

Art. 8.10. – Ofertantii care sunt dovediti ca detin informatii despre modalitatea de ofertare a celorlalti competitori care participa la licitatie sau au stabilit cu acestia intelegeri pentru falsificarea sau denaturarea rezultatului licitatiei, spre a obtine preturi mai mici, vor fi exclusi automat de la licitatie si vor fi sanctionati prin pierderea garantiei de participare la licitatie.

Art. 8.11. – Data si ora limita pana la care pot fi depuse documentele de participare la licitatie (conform caietului de sarcini) sunt denumite termenul limita de depunere a dosarului de licitatie. Documentele depuse dupa termenul de inchidere sunt automat excluse de la licitatie si se restituie ofertanilor respectivi.

Art. 8.12. – De regula perioada de timp necesara intocmirii dosarului de licitatie (de la data punerii in vanzare a caietului de sarcini al licitatiei si pana la data depunerii documentelor de participare), si care se stabileste de catre organizatorul licitatiei, este de 15 zile.

Art. 8.13. – Ofertantul va numerota, va semna si stampila fiecare fila cuprinsa in dosarul de participare la licitatie si va inscrie pe ultima fila numarul acestora, de asemenea sub semnatura si stampila proprie. Daca acest fapt nu este indeplinit, organizatorul licitatiei nu va purta nici o raspundere pentru eventualele consecinte ce vor decurge de aici si care vor fi stabilite de catre comisia de liciatie.

Art. 8.14. – Ofertantul va suporta toate cheltuielile aferente intocmirii si prezentarii dosarului de participare la licitatie. Organizatorul licitatiei nu va fi, in nici un caz, raspunzator pentru  aceste costuri, indiferent de derularea licitatiei sau rezultatul obtinut la adjudecarea ofertei.

 

CAPITOLUL 9

Examinarea documentelor din dosarul de participare la licitatie

si modul de desfasurare a licitatiei propriu-zise (cu strigare)

 

Art. 9.1. – Documentele de participare la licitatie, depuse de ofertanti pana la data si ora precizate pentru depunere, vor fi centralizate si analizate de membrii comisiei de licitatie, pana la data si ora stabilite pentru desfasurarea licitatiei, urmand ca in timpul sedintei de licitatie  cele constatate sa fie comunicate reprezentantilor societatilor comerciale ofertante, iar solutiile stabilite in urma analizelor sa fie consemnate in procesul verbal al licitatiei (centralizatorul documentelor de participare la licitatie va reprezenta anexa la procesul verbal al licitatiei facand parte integranta din acesta).

Art. 9.2. – La data, ora si locul anuntate pentru desfasurarea licitatiei vor fi prezenti membrii comisiei de licitatie, reprezentantii ofertantilor – care vor prezenta si documentele de imputernicire – si, dupa caz, alti specialisti invitati.

Neparticiparea la licitatie a ofertantilor care au depus documentele de participare in termenul stabilit atrage dupa sine pierderea garantiei de participare la licitatie (exceptie fac cazurile de forta majora invocate in scris in termenul legal).

Toti cei prezenti vor semna de participare, respectiv procesul verbal al licitatiei.

Art. 9.3. – La deschiderea licitatiei, presedintele comisiei (sau un membru desemnat de acesta) va prezenta membrii comisiei de licitatie si va anunta numele ofertantilor si societatile pe care acestia le reprezinta.

In continuare va prezenta clar: scopul licitatiei; toate documentele depuse de ofertanti; modul de desfasurare al licitatiei; pretul de pornire al licitatiei; pasul de licitatie; eventualele notificari in scris referitoare la modificarile si / sau retragerile unor ofertanti (daca acestea exista); existenta garantiei (dovada constituirii acesteia) si a taxei de participare la licitatie precum si dovada platii caietului de sarcini al licitatiei; orice alte detalii pe care comisia le considera necesare.

Art. 9.4. – Dupa deschiderea licitatiei si anuntarea ofertantilor, conform art.9.3., pentru propriile sale evidente dar si ca dovada pentru desemnarea ofertei castigatoare, comisia de licitatie va intocmi un proces verbal care se va citi in prezenta participantilor si in care vor fi mentionate:

-         denumirea si sediile ofertantilor;

-         numele, prenumele si calitatea reprezentantilor ofertantilor;

-         lista documentelor depuse de catre fiecare ofertant in parte;

-         notificarile in scris referitoare la eventualele modificari si / sau retrageri de oferte;

-         existenta (dovada constituirii) garantiei si a taxei de participare la licitatie pentru fiecare ofertant in parte precum si dovada achitarii caietului de sarcini al licitatiei;

-         lista ofertantilor respinsi (daca este cazul) si motivul respingerii lor;

-         eventualele discutii aparute in cadrul sedintei de licitatie precum si alte informatii dezvaluite;

-         denumirea ofertantului castigator si a ofertei cu care acesta a castigat licitatia pentru inchirierea spatiului scos la licitatie.

Procesul verbal va fi semnat obligatoriu de membrii comisiei de licitatie, de reprezentantii ofertantilor (care in acest mod iau act de rezultatul licitatiei si de oferta castigatoare) si, dupa caz, de invitati; se consemneaza, de asemenea, refuzul semnarii procesului verbal de catre unul dintre participanti.

Art. 9.5. – Documentele apartinand ofertantilor care au transmis notificari de retragere, documentele intarziate sau cele care nu prezinta garantia de participare la licitatie, conform caietului de sarcini si instructiunilor pentru ofertanti, se vor inapoia ofertantilor respectivi.

Art. 9.6. – Dupa sedinta de licitatie toate documentele se vor arhiva la sediul organizatorului licitatiei.

Art. 9.7. – Orice incercare a unui ofertant sau actiunile corelate ale acestora care au drept scop perturbarea sedintei de licitatie sau influentarea membrilor comisiei de licitatie in timpul desfasurarii sedintei de licitatie in procesul de examinare a ofertelor si in luarea deciziilor cu privire la incheierea contractului de inchiriere poate avea ca rezultat respingerea si descalificarea ofertantilor respectivi.

Art. 9.8. – Intr-o alta anexa la procesul verbal al licitatiei vor fi consemnati pasii de licitatie, asa cum au fost ei anuntati, prin strigare in cadrul sedintei de licitatie de catre ofertanti, in conformitate cu caietul de sarcini al licitatiei, incepand de la pretul de pornire al licitatiei.

Art. 9.9. – Se interzice factorilor care participa la activitatea de licitatie aducerea la cunostinta ofertantilor sau a altor persoane fizice si juridice a unor informatii suplimentare despre licitatie, in afara informatiilor rezultate cu ocazia licitatiei si a anuntului final transmis in favoarea castigatorului licitatiei.

 

CAPITOLUL 10

Adjudecarea, informarea si semnarea contractului

 

Art. 10.1. – Procesul verbal al licitatiei, impreuna cu anexele sale, reprezinta totodata si documentul pe baza caruia este stabilit rezultatul liciatiei publice deschise, fara preselectie, cu strigare, cu adjudecare la cel mai bun pret. Acesta se va intocmi in mai multe exemplare, respectiv cate unul pentru fiecare parte participanta la licitatie si anume:

-         1 (un) exemplar (originalul) la organizatorul licitatiei;

-         1 (un) exemplar ramane pentru evidenta la dispozitia comisiei de licitatie;

-         cate un exemplar ofertantilor participanti la licitatie.

Art. 10.2. – In procesul verbal al licitatiei se vor consemna:

-         nominalizarea ofertantului a carui oferta de pret a fost declarata castigatoare si cu care s-a clasat pe primul loc, respectiv cu tariful cel mai mare licitat pentru chiria pe m2 / luna pentru inchirierea spatiului precum si nivelul chiriei cu care acesta a castigat licitatia;

-         nominalizarea ofertantului clasat pe locul al doilea si valoarea tarifului pentru chirie licitat de acesta;

-         mentiunea ca rezultatele raman definitive doar la momentul solutionarii eventualelor contestatii;

-         semnaturile tuturor membrilor comisiei de licitatie, a reprezentantilor ofertantilor si a celorlalti participanti.

Art. 10.3. – Rezultatul licitatiei va fi afisat imediat dupa inchiderea sedintei de licitatie (in termen maxim 24 de ore) la sediul organizatorului acesteia.

De asemenea organizatorul licitatiei va anunta atat ofertantul castigator, cat si ofertantii necastigatori – in termen de 3 (trei) zile lucratoare de la data solutionarii contestatiilor sau dupa trecerea termenului de depunere a contestatiilor, in cazul in care nu se inregistreaza contestatii – informare care se va face in scris prin telefax, precum si printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire, semnata de conducerea institutiei organizatoare.

Dupa ramanerea definitiva a rezultatului licitatiei, odata cu transmiterea rezultatului licitatiei, in termen de 5 (cinci) zile lucratoare, organizatorul il invita pe castigatorul acesteia pentru incheierea contractului de inchiriere a spatiului adjudecat si constituirea garantiei de buna derulare a contractului, precizand totodata data, ora si locul semnarii acestuia.

Comunicarea va cuprinde:

-         notificarea referitoare la acceptarea ofertei stabilita in urma licitatiei;

-         valoarea ofertei licitate si acceptate reprezentand tariful pentru chiria pe m2 / luna;

-         notificarea incredintarii contractului de inchiriere a spatiului catre ofertantul clasat pe primul loc;

-         invitatia catre ofertantul castigator ca acesta sa constituie garantia pentru buna derulare a contractului de inchiriere si de semnare a cestuia si valoarea acestei garantii.  

Art. 10.4. – Eventualele contestatii ale licitantilor se pot depune, in scris, la sediul organizatorului licitatiei in termen de 24 de ore de la incheierea licitatiei, ora de incheiere fiind specificata in procesul verbal intocit de comisia de licitatie.

Contestatiile vor fi solutionate in termen de 3 (trei) zile lucratoare de la depunerea lor de catre institutia organizatoare impreuna cu comisia de licitatie.

Art. 10.5. – Dupa ramanerea definitiva a rezultatului licitatiei se procedeaza la semnarea contractului de inchiriere, ale carui clauze erau cunoscute de ofertantul castigator odata cu cumpararea caietului de sarcini al licitatiei – contractul de inchirire facand parte integranta din acesta – moment in care se va prezenta si dovada constituirii garantiei de buna derulare a contractului de inchiriere, si la restituirea garantiei de participare la licitatie, conform prevederilor din caietul de sarcini al licitatiei.

Semnarea contractului de inchiriere se face la sediul Administratiei Halelor Centrale Ploiesti, ocazie cu care partile vor prezenta si documentele de imputernicire in vederea semnarii, daca este cazul.

Art. 10.6. – In situatia in care ofertantul desemnat castigator al licitatiei nu se prezinta in termen de 5 (cinci) zile lucratoare de la anuntarea rezultatului in vederea incheierii contractului de inchiriere, castigator al licitatiei este desemnat al doilea ofertant licitator, clasat pe acest loc in conformitate cu procesul verbal al licitatiei.  

Art. 10.7. – Daca ofertantul castigator, dupa ce a primit scrisoarea de acceptare conform art.10.3.,  nu se prezinta, in termenul transmis prin aceasta, sau nu semneaza contractul de inchiriere a spatiului si nu constituie garantia de buna derulare a contractului, unul din aceste doua refuzuri constituie un motiv de anulare a incredintarii contractului si de pierdere a garantiei de participare la licitatie precum si a dreptului de a participa la o noua licitatie organizata pentru inchirierea de spatii in imobilul Halele Centrale Ploiesti. In acest caz, comisia de licitatie poate inchiria spatiul supus licitatiei contractantului clasat pe locul al doilea, in conformitate cu procesul verbal al licitatiei.

 

CAPITOLUL 11

Anularea sau amanarea licitatiei

 

Art. 11.1. – De regula nu se permite anularea licitatiei.

In mod exceptional anularea licitatiei se face:

-         in cazul unor abateri sesizate ca urmare a unor contestatii intemeiate privind organizarea si desfasurarea licitatiei prin incalcarea prevederilor prezentei hotarari si a regulamentului aprobat prin aceasta, care au afectat loialitatea concurentei, nu au asigurat transparenta procedurilor de licitatie sau au produs discriminari intre ofertanti;

-         in alte cazuri specificate in mod expres prin caietul de sarcini al licitatiei.

Amanarea licitatiei se poate face in cazurile in care caietul de sarcini al licitatiei este incomplet sau nu respecta prevederile prezentului regulament.

Decizia de anulare sau de amanare a licitatiei va fi luata de conducerea institutiei organizatoare a licitatiei impreuna cu comisia de licitatie.

Art. 11.2. In cazul anularii licitatiei, organizatorul comunica “hotararea de anulare”, in scris, tuturor ofertantilor participanti si se inapoiaza garantiile de participare la licitatie integral.

Daca este cazul, se organizeaza o noua licitatie in conformitate cu prezentul regulament.

 

CAPITOLUL 12

Garantiile

 

Art. 12.1. – In vederea participarii la licitatie, ofertantul este obligat sa constituie in favoarea organizatorului licitatiei garantia de participare la licitatie, pentru ca organizatorul licitatiei sa fie asigurat, in cazul adjudecarii ofertei in favoarea unui ofertant, si de semnarea contractului de inchiriere de catre acesta. Modalitatea de constituirea a acestei garantii va fi specificata si detaliata in caietul de sarcini al licitatiei.

Art. 12.2. – Ofertantilor necastigatori ai licitatiei li se restituie garantia de participare la licitatie, fara nici un fel de retineri, pe baza unei cereri de restituire semnate de acestia, dupa solutionarea contestatiilor sau dupa trecerea termenului de depunerea a contestatiilor, in cazul in care nu se inregistreaza contestatii, intr-un termen stabilit prin caietul de sarcini al licitatiei.

Art. 12.3. – Garantia de participare la licitatie se pierde in urmatoarele cazuri:

-         daca ofertantul isi retrage (revoca) oferta dupa adjudecare;

-         in cazul ofertantului castigator al licitatiei, daca acesta, dupa adjudecare, nu semneaza sau nu se prezinta pentru semnarea contractului de inchiriere sau, dupa caz, nu depune garantia de buna derulare a contractului de inchiriere;

-         daca ofertantul a depus dosarul cuprinzand documentele necesare inscrierii la licitatie, dar acesta nu participa la licitatie (exceptie facand cazurile de forta majora invocate in scris in termenul legal), acesta considerandu-se un act de rea vointa;

-         daca ofertantii sunt dovediti ca detin informatii despre modalitatea de ofertare a celorlalti competitori care participa la licitatie sau au stabilit cu acestia intelegeri pentru falsificarea sau denaturarea rezultatului licitatiei, spre a obtine preturi mai mici;

-         in alte situatii prevazute in caietul de sarcini al licitatiei.

Art. 12.4. – Ofertantul caruia i s-a adjudecat inchirierea spatiului este obligat sa constituie, in favoarea locatorului,  o garantie de buna derulare a contractului de inchiriere in scopul asiguararii locatorului de eventualele prejudicii aduse pe toata durata derularii contractului.

Art. 12.5. – Modul de restituire a garantiei de buna derulare a contractului de inchiriere pentru spatiul adjudecat in urma licitatiei se precizeaza prin conditiile contractuale, respectiv in contractul de inchiriere.

Art. 12.6. – Cuantumul garantiilor si termenul de valabilitate al acestora se stabilesc de catre organizatorul licitatiei, respectiv locatorul spatiului, astfel:

-         garantia de participare la licitatie reprezinta contravaloarea chiriei pe o luna, in lei, inclusiv T.V.A.19%, in functie de suprafata spatiului scos la licitatie, calculata in conformitate cu tariful maxim practicat pentru spatii cu destinatie similara (sau profil asemanator) inchiriate in imobilul Halele Centrale Ploiesti; termenul de valabilitate este de cel putin o luna ;

-         garantia de buna derulare a contractului de inchiriere pentru spatiul adjudecat in urma licitatiei reprezinta contravaloarea chiriei pe doua luni, in lei, inclusiv T.V.A. 19%, in functie de suprafata spatiului adjudecat la valoarea pe m2  licitata; termenul de valabilitate este pe intreaga perioada de derulare a contractului.

Art. 12.7. -  Formele de constituire a garantiilor pot fi:

-         virament prin ordin de plata in contul de virament al organizatorului licitatiei, respectiv al locatorului, al carui numar si banca la care acesta este deschis sunt prezentate in caietul de sarcini al licitatiei si in contractul de inchiriere al spatiului;

-         scrisoare de garantie bancara avizata de catre o banca in favoarea organizatorului licitatiei, respectiv a locatorului, pe o perioada stabilita prin caietul de sarcini al licitatiei, respectiv prin contractul de inchiriere al spatiului adjudecat ;

-         prin numerar la casieria organizatorului licitatiei sau prin alte forme precizate in caietul de sarcini al licitatiei si/sau in contractul de inchiriere.

Art. 12.8. – Garantia de participare la licitatie se restituie licitantilor declarati necastigatori dupa solutionarea contestatiilor sau dupa trecerea termenului de depunere a contestatiilor, in cazul in care nu se inregistreaza contestatii.

Se retin garantiile de participare la licitatie, inclusiv TVA 19% aferenta, constituite de ofertantii licitatori clasati pe primele doua locuri, conform procesului verbal al licitatiei, pana in momentul incheiereii contractului de inchiriere pentru spatiul adjudecat in urma licitatiei.

In aceste conditii garantia de participare la licitatie se va restitui astfel:

-         pentru ofertantul desemnat castigator si clasat pe primul loc, garantia de participare se restituie numai dupa semnarea de catre acesta a contractului de inchiriere si constituirea garantiei de buna derulare a contractului (moment in care se va restitui si garantia celui de-al doilea clasat); in caz contrar garantia acestuia nu se mai restituie;

-         pentru ofertantul clasat al doilea, garantia de participare se restituie numai dupa semnarea contractului de inchiriere cu castigatorul licitatiei (primul clasat) sau, in caz contrar, numai dupa semnarea contractului de catre al doilea clasat. Daca nici ofertantul clasat pe locul al doilea nu se prezinta pentru semnarea contractului in termenul prescris sau nu semneaza contractul de inchiere si nu constituie garantia de buna derulare a contractului va pierde si acesta garantia de participare la licitatie.

Art. 12.9. – Garantia de buna derulare a contractului de inchiriere pentru spatiul adjudecat la licitatie se restituie chiriasului, dupa deducerea sumelor datorate de catre acesta (daca este cazul),   intr-un anumit termen de la incetarea locatiunii sau de la reziliere, precizat in contract.

 

CAPITOLUL 13

Dispozitii finale

 

Art. 13.1. – Pentru rezolvarea aspectelor sau situatiilor neprevazute prin prezentul regulament si care ar putea sa apara cu ocazia desfasurarii licitatiilor organizate pentru inchirieri de spatii, comisia de licitatie este imputernicita de a lua decizii in limitele competentei stabilite si in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, decizii care vor fi consemnate in procesul verbal al licitatiei si notificate in mod corespunzator participantilor la licitatie.