P R O C E S     VE R B A L

al sedintei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti, din data de 28 aprilie 2006

 

Din totalul de 27 de consilieri în functie, la sedintă au participat 26 de consilieri, lipsind motivat domnul consilier Oprea Nicolae.

 

***

 

            La sedintă au mai participat:

            - Dna Gratiela Gavrilescu                                  - Viceprimar

            - Dl Radu Socoleanu                                        - Viceprimar

            - Dna Maria Magdalena Mazâlu                        - Secretar

 

***

            Sedinta a fost condusă de domnul consilier Savu Daniel.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Bună ziua si bine ati venit la sedinta de astăzi.

            Vă anunt că în sală sunt prezenti un număr de 25 de consilieri din 27, lipsind motivat domnul consilier Oprea Nicolae si doamna Manea Natalia Antoaneta, care urmează să sosească.

            Sedinta este statutară si putem începe lucrările.

La sedintă participă directori si sefi de servicii ai structurilor  subordonate primăriei si Consiliului Local si reprezentanti ai mass-mediei locale.

Să începem sedinta în primul rând cu urarea traditională “Hristos a Inviat!”.

Dacă sunt interventii cu privire la proiectul ordinii de zi?

 

Dl Rusu Ioan

            Ieri în comisia de buget-finante am discutat, si dorim să retragem de pe ordinea de zi punctul nr. 19 “privind solutionarea cererilor formulate de S.C. CONPET S.A. Ploiesti, S.C. BISOCEANU & IDRICEANU S.R.L. si S.C. ELECTROMECANICA Ploiesti S.A. pentru avizarea in vederea scutirii de la plata impozitului pe cladiri a constructiilor de natura similara cu cele prevazute la art. 250 alin. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal” pe motivul fundamentării ulterioare.

 

Dl Savu Daniel

Deci initiatorii doresc retragerea punctului nr. 19 de pe ordinea de zi pentru o mai bună fundamentare. Fiind retras de initiatori nu mai este necesar să-l supunem la vot.

Dacă mai sunt interventii pe proiectul ordinii de zi, înainte de a vă supune atentiei niste completări la ordinea de zi?

 

Dna Trican Elena

Sunt două proiecte de hotărâri pe ordinea de zi, cele referitoare la Dalkia, care conform legii trebuiau să fie afisate pe site-ul primăriei având în vedere importanta deosebită pe care o au pentru comunitate, pentru cetăteni, pentru bugetul local, si după aceea să fie introduse pe ordinea de zi. Solicit retragerea acestor proiecte de hotărâri având în vedere impactul pe care îl vor avea de la 1 ianuarie asupra buzunarului cetăteanului, si impactul pe care îl au la acest moment asupra bugetului.

 

Dl Savu Daniel

Vorbesc acum în calitate de initiator a acestor proiecte de hotărâri alături de doamna consilier Vasilescu Evelinne, si vă reamintesc că tot prevederile legale, respectiv Legea nr. 52/2003, spune referitor la caracterul de urgentă, că atunci când este cazul reglementării unei situatii care din cauza circumstantelor sale exceptionale impune adoptarea unei solutii imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun aprobării în această procedură de urgentă.

Aceste proiecte nu au caracter de noutate. Există proiectul privind modificarea si promovarea unui act aditional, dar el este în strânsă legătură cu cel de-al doilea proiect de hotărâre care se referă la avizarea ajustării preturilor de producere, transport si distributie a energiei termice, proiecte care se supun atentiei Consiliului Local din 6 în 6 luni, conform prevederilor contractului. Pe de altă parte ele nu necesită manifestarea punctului de vedere al populatiei. Ele tin de respectarea unui contract, de care suntem responsabili noi Consiliul Local. Caracterul de urgentă va fi discutat, tocmai pentru că si eu ca si dumnevoastră sustin că aceste proiecte sunt de mare importantă pentru populatia Ploiestiului, si cred că este util să rămână pe ordinea de zi, să le discutăm, pentru a informa ploiestenii ce se întâmplă în cazul în care aprobăm sau nu aprobăm aceste proiecte. Este util pentru ploiesteni să afle din discutiile care au loc în Consiliul Local, utilitatea acestor proiecte. Eu cred că este bine din toate punctele de vedere, să rămână pe ordinea de zi.

Vă mai aduc aminte un lucru, a fost o discutie filozofică la un moment dat, domnul consilier Sicoie cred că a initiat-o, asupra prezentei pe site a proiectelor pe care le supunem analizei Consiliului Local. Era prezent în sală la momentul respectiv si presedintele Consiliului Judetean. Am convenit cu totii că în momentul de fată, nicăieri în România nu se poate respecta această prevedere legislativă, care ar trebui să facă obiectul unei modificări a legislatiei, deoarece dinamica activitătilor din administratia locală nu permite ca întotdeauna un proiect de hotărâre să stea pe site cu 30 de zile înainte de promovarea lui. Si am convenit cu totii asupra acestui lucru. Si astăzi sunt unele proiecte de hotărâri care au un caracter de urgentă si le vom introduce pe ordinea de zi. Această prevedere pe care o invocati dumneavoastră si care este legală, este la latitudinea noastră să o apreciem. Si am apreciat-o până acum, sută la sută din cazuri cred eu, lăsând proiectele pe ordinea de zi. Nu cunosc un alt exemplu în care un proiect de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi pentru că nu a fost publicat pe site.

Eu vă supun atentiei ca proiectele să rămână pe ordinea de zi, o să supun la vot propunerea dumneavoastră, dar mi-am sustinut punctul de vedere ca initiator al proiectului.

            Supun la vot propunerea doamnei consilier Trican Elena, de scoatere de pe ordinea de zi a sedintei a proiectelor de hotărâri de la punctele nr. 16 si 17, respectiv “Proiect de hotarare privind aprobarea actului aditional nr. 2 la contractul de delegare prin concesiune al S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. Ploiesti – initiat de domnii consilieri Savu Daniel si Vasilescu Evelinne.”  si “Proiect de hotarare privind avizarea ajustarii preturilor de producere, transport si distributie energie termica in municipiul Ploiesti – initiat de domnii consilieri Savu Daniel si Vasilescu Evelinne.”

            Cine este pentru?                      - 13 voturi

            Cine este împotrivă?                 - 12 voturi

            Dacă se abtine cineva?              -

            Cu 13 voturi “pentru”, ale domnilor consilieri Ionită Dan, Palas Paul, Teodorescu Iulian, Rusu Ioan, Cosma Marcian, Toma Marcel, Schnelbach Simona, Popescu Cătălin, Sicoie Florin, Dosaru Iuliana, Lungu Răzvan, Trican Elena si Mateescu Radu si 12 voturi “împotrivă” ale domnilor consilieri Moraru Gheorghe, Iancu Ion, Savu Daniel, Eparu Ion, Cont Adriana, Dumitru Carmen, Chivu Sorin, Mitu Augustin, Avramescu Teodor, Vasilescu Evelinne, Popa Marcian si Banu Marcel a fost aprobată scoaterea acestor proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi a sedintei.

            Conform votului dumneavoastră, proiectele de hotărâri se scot de pe ordinea de zi. In calitate de initiator, trebuie să vă atrag totusi atentia asupra consecintelor care decurg din votul dumneavoastră. In momentul de fată, nu respectăm contractul cu Dalkia, cu toate consecintele care decurg din această nerespectare, care pot duce la rezilierea contractului si la consecinte defavorabile pentru cetătenii municipiului Ploiesti. Ati ales să nu discutăm astăzi în Consiliul Local o problemă importantă pentru ploiesteni. Poate era cea mai importantă problemă de pe ordinea de zi. Nu există problemă mai importantă decât încălzirea si poate furnizarea de apă, care să vizeze atâtia cetăteni în orasul Ploiesti.

            Conform  Regulamentului, sunt obligat, pentru că acest vot al dumneavoastră duce la consecinte juridice, să vă solicit justificare pentru care ati votat scoaterea acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. Trebuie să se consemneze. Conform Regulamentului votul împotriva introducerii pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre, trebuie să aibe o justificare. Doamna Trican a expus un lucru care nu s-a aplicat niciodată în Consiliul Local, mai ales în ceea ce priveste importanta unui asemenea proiect de hotărâre. Riscăm să avem consecinte pentru populatia Ploiestiului, pe care nu le putem prevedea în acest moment si care sunt negative.

 

            Dl Palas Paul

            Consider că prin votul meu Consiliul Local nu a încălcat absolut nici o obligatie fată de concesionar. Prin votul meu nu am făcut altceva decât să îmi exprim intentia de a renegocia această situatie de fapt, de a aprofunda starea în care ne aflăm. Cred că aceste două proiecte, asa cum au fost ele prezentate, mai pot fi îmbunătătite asezându-ne din nou la masa negocierilor împreună cu Dalkia. Dalkia în acest moment nu are temei juridic să rezilieze contractul.

 

            Dl Ionită Dan

            Din câte stiu avem o comisie de renegociere a Contractului cu Dalkia, numită de 30 de zile. Nu stiu de ce s-a făcut un act aditional pe care-l vedem cu 5 minute înainte de începerea sedintei de consiliu. Imi pare rău, dar nu îmi asum responsabilitatea de a vota ceva ce poate aduce atingere cetătenilor acestui municipiu, văzându-l cu 5 minute înainte. Nici nu ai timp în 5 minute să citesti toată hotărârea cu raportul de specialitate si expunerea de motive.

 

            Dl Savu Daniel

            Domnul Ionită, proiectele au fost introduse în mapele comisiilor de marti.

 

            Dl Ionită Dan

            La comisia 6 acest proiect nu a fost.

 

            Dl Savu Daniel

            Vreau să vă spun că era mai bine să-l discutăm si să-l respingem decât să nu-l trecem pe ordinea de zi. Puteam să discutăm proiectele. Este prima dată când respingem un proiect de hotărâre cu justificarea nepublicării pe site, în conditiile când am argumentat legal caracterul de urgentă si deci le puteam discuta.

 

            Dna Trican Elena

            Domnul consilier, dumneavoastră ati fost sau sunteti în comisia care a întocmit actul aditional. Am  văzut că este semnat de dumneavoastră si de doamna Evelinne. Vă rog să spuneti în fata Consiliului Local care sunt sursele de finantare pentru această modificare a contractului? Vreau să vă spun că noi avem aproximativ 400 de miliarde datorie la acest moment la Dalkia, datorie istorică si datoriile din ultimii 2 ani, plus faptul că nu stiu de ce se modifică contractul în dezavantajul cetătenilor. Se stie foarte bine că de la 1 ianuarie 2007 nu mai avem subventie.

 

            Dl Savu Daniel

            Doamna Trican, faceti niste afirmatii în necunostintă de cauză. Contractul nu era în dezavantajul cetătenilor. Nu are nici o legătură cu proiectele ceea ce spuneti dumneavoastră acum. Modificarea viza un avantaj al ploiestenilor.

            Eu o să-l rog pe domnul director Fâcă, pentru că este o problemă importantă chiar dacă ati votat amânarea, să explice putin, pentru că ati făcut o afirmatie si as vrea să se înteleagă de ce s-a introdus acest proiect pe ordinea de zi în regim de urgentă.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            Este o încălcare a Regulementului Consiliului Local. Vă rog să urmati cursul firesc al acestui regulament, de a supune la vot ordinea de zi. Se completează ordinea de zi si la “Diverse” dacă este cazul discutăm pe aceste subiecte. Vă rog să intrăm în ordinea de zi.

 

            Dl Savu Daniel

            Domnul Teodorescu, conform regulamentului, în calitate de presedinte de sedintă, pot da cuvântul pentru lămuriri suplimentare unui director invitat aici, pentru că s-au făcut nistea afirmatii de către doamna Trican, care nu sunt reale.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            Supuneti la vot această luare de cuvânt.

 

            Dl Savu Daniel

            Vă supun la vot acordarea cuvântului domnului director Fâcă, pentru a lămuri niste aspecte legate de promovarea acestor proiecte pe ordinea de zi. Ele nu sunt promovate de consilierii Savu si Vasilescu, decât ca reprezentanti ai dumneavoastră în comitetul de coordonare. In mod normal trebuia să fim cu totii initiatori la aceste proiecte, pentru a respecta un contract.

            Vă rog să votati dacă sunteti de accord ca domnul Director Fâcă să explice ploiestenilor utilitatea introducerii pe ordinea de zi a acestor proiecte si care sunt consecintele neintroducerii lor:

            Cine este pentru?                      - 14 voturi

            Cine este împotrivă?                 -   2 voturi

            Dacă se abtine cineva?              -   9 voturi

            Cu 14 voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” si 9 “abtineri”, s-a aprobat acordarea cuvântului domnul Director Fâcă.

 

            Dl Fâcă Mihail

            Vreau să aduc niste lămuriri stricte. Consiliul Local are un contract cu operatorul Dalkia, prin care se prevede ca de două ori pe an, la 1 mai si 1 noiembrie, să se facă ajustări de tarif. Tariful aprobat fiind de fapt avizat de Consiliul Local, cuprinde întotdeauna două componente: o componentă generată de o formulă cuprinsă în contract, care să spunem că este tariful de bază, si o componentă care cuprinde pierderile acumulate din diverse motive de operator, pe perioada de 6 luni dintre cele două avizări de tarife.

            Aceste pierderi se repartizează pentru fiecare gigacalorie prin împărtirea la gigacaloriile produse în acest fel. Făcând calculele astăzi, dat fiind că ne apropiem de 1 mai, termenul legal de ajustare de tarif prevăzut de contract, se ajunge la concluzia că operatorul ar trebui de la un tarif de 134 RON cât are în prezent, să ajungă la un tarif de 267 RON, din care 157,5 reprezintă tariful de bază generat de formula din contract si 109,44 RON îl reprezintă pierderile generate de cresterile pretului combustibilului din ultimul timp.

            Cele două hotărâri modifică prevederea contractuală prin care pierderile sunt repartizate pe următoarele 6 luni din momentul ajustării tarifului, pentru că în următoarele 6 luni, fiind luni de vară, numărul gigacaloriilor produse va fi foarte mic. Si atunci, operatorul Dalkia a acceptat ca aceste pierderi produse de cresterea combustibilului, să fie repartizate pe 12 luni începând cu 1 noiembrie 2006. In acest fel, în loc să se adauge la fiecare gigacalorie 109,44 RON, se vor adăuga doar 13,35 RON. Pierderea rămâne aceeasi cantitativ, dar se împarte la un număr mult mai mare de gigacalorii.

            Dacă aplicăm contractul asa cum este el astăzi, obligatoriu trebuie să aprobăm un tarif de 267 RON. Dacă se renegociază contractul sau se aplică cele două hotărâri de consiliu propuse astăzi, se va ajunge la tariful de 157,5 RON până la 1 noiembrie si după 1 noiembrie un tarif pe care îl apreciem noi la cca 182 RON, două treimi din tariful care ar fi trebuit aprobat conform contractului existent astăzi.

            Această actiune are un grad de urgentă, pentru că tariful nu poate fi aplicat fără aprobarea Autoritătii Nationale de Reglementare. Autoritatea Natională de Reglementare, a spus foarte clar, că în cadrul contractului pe care îl avem astăzi cu Dalkia poate aproba tariful fie la 1 mai, fie la 1 noiembrie. 1 noiembrie înseamnă o nouă crestere a pretului gazelor la data de 1 iulie, care nu stim exact cât va fi, si nu stim ce se va întâmpla mai departe. Cam asta ar fi solutia. Mă opresc aici cu lămuririle.

            Trebuie să fie clar, aplicarea strictă a contractului astăzi înseamnă 27 RON gigacaloria, aplicarea celor două hotărâri de consiliu înseamnă 157,5 RON gigacaloria până la 1 noiembrie, si 182 RON de la 1 noiembrie. Acestea sunt strict datele tehnice.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            Vreau să facem o precizare. Dalkia reprezintă vointa a trei părti care sunt asociate în această societate. Este vorba de Consiliul Judetean, Consiliul Local, respectiv Dalkia.

            Ca atare, existând o comisie de negociere alcătuită din reprezentanti ai celor trei entităti, consider că nu putem să procedăm astăzi la o modificare a contractului, asa cum prevăd cele două proiecte de hotărâri, până ce nu există măcar avizul acestei comisii de negociere. Este interesant punctul de vedere si al Consiliului Judetean, si insist ca aceste hotărâri să fie puse în discutie doar după ce comisia de negociere îsi va exprima punctul de vedere.

 

            Dl Palas Paul

            Ati făcut afirmatia domnule presedinte, că era necesar să discutăm acest proiect si eventual să îl respingem dacă va fi cazul. Consider că atunci am fi fost noi în culpă, deoarece am fi invitat atunci Dalkia să rezilieze contractul. In situatia de fată, noi nu am făcut altceva decât să reinvităm Dalkia la masa negocierilor, să vedem dacă lucrurile sunt sau nu sunt asa cum se prezintă în proiectele de hotărâri. In plus, fată de cele  spuse de domnul director Fâcă, nu vreau să spun decât că îmi întăreste convingerea că am procedat bine că am amânat aceste proiecte, deoarece mai sunt două măriri de tarife la gaze, în iunie si în septembrie, si abia atunci ne putem da seama într-adevăr unde ne situăm, raportat la valoarea gigacaloriei. A discuta acum această chestiune, după care să revenim asupra ei, nu stiu dacă este cel mai bine. Cred că am procedat bine că am respins acest proiect, că am reinvitat Dalkia la masa negocierilor, astfel încât Dalkia să înteleagă faptul că Ploiestiul nu este un sat fără câini unde poate să impună ceea ce doreste.

            Vă reamintesc faptul că în cosul zilnic gigacaloria, încălzirea pe  timp de iarnă, reprezintă o sumă foarte importantă pentru cetăteni, si chiar nu ne putem juca cu tariful la gigacalorie.

            Vă multumesc!

 

            Dl Savu Daniel

            Domnul Palas, sunt obligat să răspund în calitate de initiator al acestui proiect de hotărâre. Din punct de vedere tehnic aveti dreptate într-un singur sens. Este posibil ca prin amânarea discutiei acestui proiect de hotărâre, răspunderea juridică care ar putea să decurgă dintr-un eventual proces cu Dalkia, să nu poată fi acuzati, de aceea vă dau cuvântul să argumentati, pentru că putem avea această surpriză. Dalkia poate face acest lucru. Dar nu pot fi de acord cu dumneavoastră atunci când afirmati că interesul cetătenilor este protejat prin scoaterea de pe ordinea de zi a acestor proiecte. Domnul Director Fâcă a explicat foarte clar, dar eu vreau să vă spun un lucru. Dalkia în momentul de fată si de când a fost initiat acest contract, si nu mă puteti contrazice pentru că stiti cu totii, produce cea mai ieftină gigacalorie din tară. Eu cred că votul de astăzi poate fi un vot negativ împotriva acestui operator Dalkia, care a reusit prin resurse financiare proprii să asigure acest serviciu cetătenilor Ploiestiului în iarna care a trecut.

            Este cel mai important proiect de pe ordinea de zi.

            Eu sunt consilier local, nu numai presedinte de sedintă, sunt initiatorul acestui proiect si trebuie să-mi sustin punctul de vedere, pentru că asa cum văd că decurg lucrurile, pot fi două variante, se doreste ca Dalkia să plece din acest oras si s-ar putea să fie interesul unor firme care doresc să preia producerea de energie termică pentru ploiesteni, si asta este o aventură în conditiile orasului Ploiesti, sau dorim să avantajăm firmele care vând centrale de bloc.

 

            Dl Sicoie Florin

            As vrea să-mi justific votul pentru scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâri, si în acelasi timp, pentru că mi-a fost pomenit numele vizavi de folosirea pentru prima dată în acest consiliu a legii transparentei, as vrea să vă spun că în România, dacă pornim de la premisa că există legi care nu se pot aplica, mâine o să hotărăsc că nu mai plătesc impozit, pentru că este o lege care nu-mi place. 

            Legea există, a fost votată în 2003, dădea foarte bine la autoritătile europene, că ea nu se poate aplica este gresit spus. Se poate aplica până la un punct. Eu pot să vă dau exemple de proiecte de hotărâri care puteau sta linistite pe site cu două luni înainte de sedintă, si totusin nu au stat. Există astfel de precedente. Să nu pornim de la premisa că o lege nu se poate aplica.

 

            Dl Savu Daniel

            Intervenetia era doar pentru a vă atrage atentia că este prima oară când aplicăm în cadrul unui proiect de hotărâre această lege. Atât am vrut. Legea se poate aplica, dar numai în anumite situatii. Nu în dinamica actuală a tuturor proiectelor care vizează administratia.

 

            Dl Sicoie Florin

            Mai am o problemă, as fi vrut să văd, ca să pot accepta prezenta acestor proiecte pe ordinea de zi, un raport al comisiei de negociere. Pentru că dacă tot avem o comisie de negociere, ea a prestat o activitate, a făcut o evaluare a situatiei si pentru ca noi consilierii care nu suntem de acele specialităti să putem întelege ar fi fost necesar acel raport.

 

            Dl Savu Daniel

            Comisia de renegociere încă nu a intrat în functiune, nu a avut nici o sedintă de renegociere, iar prezenta articolului referitor la modificarea contractului era strict legată de ajustarea tarifului. Nu făcea parte din proiectele renegocierii în ansamblul său.

 

            Dl Popescu Cătălin

            Sunt două proiecte de hotărâri. Primul este de modificare de contract. In conditiile în care ne aflăm cu trei părti în acest contract el nu are caracter de urgentă pentru că, Consiliul Judetean nu l-a luat în discutie, poate îl va lua luna viitoare, si fără aprobarea Consiliului Judetean proiectul nostru nu făcea să se modifice contractul, iar celălalt proiect, conform ordonantelor care reglementează preturile la energie, noi am mai avut o hotărâre, hotărârea nr. 28 de la 1 februarie, care putea fi aplicată din punct de vedere al ajustării pretului cu formula pe care o stim, si în textul legal spune că A.N.R.E. atunci când aprobă, poate să aibă documentatia împreună cu avizul administratiei locale, sau poate si să se autosesizeze. Deci această mărire a valorii de productie, transport si distributie a gigacaloriei conform formulei, poate să fie obtinută si prin autosesizarea A.N.R.E.

            Am înteles de ce nu s-a aplicat hotărârea din noiembrie, si foarte bine că nu s-a aplicat, dar nu am înteles de ce nu s-a aplicat hotărârea din februarie.

 

            Dl Savu Daniel

            O să-l rog pe domnul director Fâcă, pentru că noi am discutat această problemă într-o sedintă operativă, să reia, pentru că este bine să stie toată lumea de ce nu s-a aplicat.

 

            Dl Popescu Cătălin

            Iar acum există aceste două probleme. Această majorare cu 20% de la 1 iunie, este o chestie care am considerat că trebuie discutată cu Dalkia pe toate capitolele din contract. Eu cunosc contractul si stiu că există un capitol de investitii unde Dalkia stă foarte prost, si atunci poate si cifra constituind pierderea pe care au înregistrat-o între mai 2005 si aprilie 2006, poate fi redusă. Dacă, comisia de renegociere îsi face treaba, peste o lună de zile putem să luăm hotărâri poate mai avantajoase pentru cetăteni.

            Acesta este punctul meu de vedere în cunostintă de cauză, pentru că stiu ce reprezintă fiecare cifră din cele prezentate. Este bine că măcar nu am ajuns la modificarea formulei, dar rămân la părerea că timp de o lună de zile comisia de negociere trebuie să-si facă datoria, pentru că de asta am numit-o, si să ajungem la o situatie suportabilă pentru cetăteni.

            Mai am de spus un lucru, s-a amintit aici de dezastrul de a fi 2.600.000 lei gigacaloria în timpul verii, si mai bine să fie 1.800.000 lei în timpul iernii. Aici matematic, cred că este o greseală. Gigacaloria foarte scumpă în timpul verii nu va fi resimtită. In schimb, recuperarea acestei pierderi de 71 miliarde în timpul iernii, va afecta mult mai mult cetătenii.

 

            Dl Savu Daniel

            Este subventionată domnul consilier.

 

            Dl Popescu Cătălin

            In proiectul de hotărâre spune că pierderea va fi recuperată în perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2007. Cea mai mare parte în anul 2007, când nu stim în ce fel va mai putea fi subventionată. In nici un caz de către stat. Acest time-aut este după părerea mea cea mai bună solutie.

 

            Dl Savu Daniel

            O să-i dau cuvântul domnului Fâcă, pentru că ati pus o întrebare si trebuie să vi se răspundă la ea. Răspunsul s-a mai dat, dar este bine să-l cunoasteti de la domnul director. Dde ce nu s-a aplicat hotărârea din februarie?

 

            Dl Fâcă Mihail

            Tariful calculat în luna februarie si avizat de Consiliul Local atunci, nu a fost calculat conform contractului. Stiti că la vremea respectivă o parte din pierderi au fost omise, în ideea că vor fi trecute la următoarea recalculare de tarif. A.N.R.E. care verifică strict litera contractului, a refuzat aprobarea acestui tarif, din acest motiv. Acesta este si motivul pentru care s-a propus de urgentă un act aditional la contract.

            In ceea ce priveste suportabilitatea vara si iarna, sigur că lucrurile sunt discutabile. Dacă dicutăm de suportabilitate în această vară, discutăm de o suportabilitate pe bugetul local, pentru că cetătenii plătesc pretul national de referintă până la 1 ianuarie 2007, iar după, într-adevăr nu stim ce se va întâmpla. Va mai exista probabil o subventie la nivel local. Nu stim ce se întâmplă cu subventia venită din partea guvernului. Plata pierderilor conform contractului vara aceasta, ar fi mărit sarcina bugetului local cu 71 miliarde. Trecerea ei pe 12 luni începând cu 1 noiembrie 2006 si terminând cu 1 noiembrie 2007, nu diminuează cantitatea de 71 miliarde, ci numai o diluează. Cantitatea rămâne evident aceeasi. Aplicarea acestei scheme propuse de lucru, ar fi crescut bugetul local pentru încălzire de la 290 miliarde cât avem astăzi, până la 308 miliarde. Neaplicarea ei merge de la 290 miliarde, plus 71 miliarde. Discutăm deci de 361 miliarde, în cazul în care aplicăm strict contractul.

            Singurul motiv pentru care nu s-a aplicat pretul în februarie, este pentru că într-adevăr el rezultase în urma unor mici negocieri cu operatorul. Era un pret mai mic decât cel real prevăzut de contract, iar A.N.R.E.  a refuzat acest lucru, a spus că ei nu vor aproba decât preturi generate de contract, nu generate de întelegeri între părti.

 

            Dl Savu Daniel

            In plus, impactul asupra populatiei a unei gigacalorii în lunile de vară, de 2.600.000 lei, este negativ din mai multe puncte de vedere. Mărimea aceasta care este generată de pierderi care se recuperează vara, duce la debransarea foarte multor cetăteni si a celor care au posibilităti, speriati de această crestere a gigacaloriei pe timp de vară.

            Acest lucru duce la dezavantajarea celor care nu se pot debransa, scade numărul de clienti ai Dalkia, si este posbil ca ceilalti să plătească un pret mai mare. Aceasta era una dintre actiunile pentru care cu totii ar trebui să fim de acord să ducem pierderile iarna.

 

            Dna Trican Elena

            Vreau să fac referire la comisia de renegociere a contractului. Vreau să vă spun că până la acest moment nu am fost solicitati să ne întâlnim să începem treaba. Data viitoare se va spune “dumneavoastră nu ati venit la renegocierea contractului”.

            Trebuia să ne întâlnim să discutăm această problemă, pentru că era comisia de renegociere a contractului, dar pentru că nu am fost invitati, bineînteles că nu am venit.

            In al doilea rând, vreau să vă spun că înainte de a clarifica această problemă cu tariful, trebuie să clarificăm problema cu împrumutul BERD. Stiti foarte bine care sunt sursele de finantare ale împrumutului BERD. Faptul că se face referire în raportul de specialitate că se va suporta de Consiliul Local, este înteles total gresit, pentru că prin adresa de la Ministerul Finantelor se spune că nu se suportă din alocatiile bugetare, ci din sursele din acordul de împrumut. Peste tot în raport se spune că din acest moment vor fi preluate de Consiliul Local. Este vorba de 10 milioane USD care vor fi plătiti până în 2011.

 

            Dl Savu Daniel

            Mai sunt interventii pentru a vă justifica votul? Regulamentul prevede că suntem obligati să-l jusitificăm.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            A fost un vot pe o propunere a doamnei consilier Trican.

 

            Dl Savu Daniel

            Această propunere generează consecinte juridice.

            Aceste două proiecte ar putea avea consecinte de neimaginat în iarna viitoare asupra cetătenilor orasului Ploiesti.Este vointa dumneavoastră.

            Se mai propun pentru a fi introduse pe ordinea de zi patru proiecte de hotărâri, fără a fi publicate pe site.

            O să vă supun la vot introducerea pe ordinea de zi a acestor proiecte de hotărâri:

            Supunem la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind “aprobarea studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului Consolidare Spital Municipal nr.1 Schuller (corp A) - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Carmen Dumitru, Dan Ionită, Teodor Avramescu, Marcian Popa si Gabriel Lungu.”

            Cine este pentru?                      - 26 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi a fost aprobată introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

            Vă anunt că în sală sunt prezenti 26 de consilieri, prin venirea doamnei consilier Manea Natalia.

 

*

Supunem la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind “asocierea dintre Consiliul Local al municipiului Ploiesti si Registrul Auto Român în vederea realizării unui obiectiv de interes public - initiat de domnul primar.”

 

Dl Eparu Ion

Care este diferenta între ce s-a discutat până acum si acest proiect?

De o oră discutăm pe motivatii legate de respingerea introducerii pe ordinea de zi din considerente de prezentare la timp pe site-ul primăriei. Acesta este un proiect de asociere a Primăriei pe 1 ha de pământ. Credeti că nu este nevoie să fie pe site?

 

Dl Savu Daniel

Eu v-am supus aprobării introducerea pe ordinea de zi.

O să vă rog să se numere exact voturile.

Cine este pentru introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre? - 21 voturi

Cine este împotrivă?     - 2 voturi

Dacă se abtine cineva?  - 3 voturi

Cu 21 voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” ale domnilor consilieri Eparu Ion si Iancu Ion si 3 “abtineri” ale doamnelor consilieri Trican Elena, Manea Natalia si Dumitru Carmen, a fost aprobată includerea pe ordinea de zi a sedintei a acestui proiect de hotărâre.

 

*

Supunem la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind “aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - construire spălătorie auto cu cafeterie, P+1 si schimbare de destinatie din locuintă în vestiar, str. Strandului nr. 3-5, Ploiesti - initiat de domnul primar si domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie.”

            Cine este pentru?                      - 26 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi a fost aprobată introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

 

*

Supunem la vot introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind “aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu  – service auto si birouri P + 1, str. Veronica Micle nr. 23,  Ploiesti – initiat de domnul primar si domnii consilieri Daniel Savu, Sorin Chivu, Simona Schnelbach , Florin Sicoie si Paul Palas.” Vă atrag atentia că acest proiect de hotărâre a mai fost pe ordinea de zi a unei sedinte anterioare si a fost respins pentru că nu a avut avizul comisiei de circulatie. Intre timp a obtinut acest aviz si s-a solicitat reintroducerea pe ordinea de zi.

            Cine este pentru?                      - 26 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi a fost aprobată introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre.

 

*

Supunem la vot proiectul ordinii de zi cu modificările aprobate până acum:

            Cine este pentru?                      - 26 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

In unanimitate de voturi ordinea de zi a fost aprobată.

 

***

Dl Savu Daniel

Inainte de a trece la primul punct de pe ordinea de zi, vă anunt că domnul Primar Emil Calotă, pentru că s-ar putea să puneti întrebări si interpelări care să-l vizeze, a participat la cea de a 64-a Sesiune a Consiliilor Locale de la Bruxelles. A fost însărcinat de către Guvernul României să facă parte dintre cei 16 observatori pe care îi avem acolo. Dânsul s-a întors în tară probabil în acest moment.

            Incepem cu primul punct de pe ordinea de zi “Aprobarea Procesului-verbal al sedintei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Ploiesti din data de 22 martie 2006.”

Dacă nu sunt observatii, supunem la vot aprobarea procesului-verbal:

            Cine este pentru?                      - 26 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

In unanimitate de voturi, procesul - verbal a fost aprobat.

 

***

Dl Savu Daniel

Trecem la punctul următor de pe ordinea de zi “Intrebări si interpelări”.

Vă rog, înscrieri la cuvânt.

 

 

Dna Trican Elena

Am două probleme. Una este în legătură cu pietele din municipiul Ploiesti. In ultima săptămână, ca orice cetătean am mers în piată să cumpăr verdeturi. Preturile nu erau afisate si predominau speculantii. As avea rugămintea ca Politia comunitară împreună cu salariatii pietelor, să-si facă datoria. Să meargă în piete si să verifice ceea ce trebuie să verifice în piete. Eu am mai făcut  această interpelare.

 

Dl Savu Daniel

O interpelare se referă la un fapt cunoscut, doamna consilier Trican.

 

Dna Trican Elena

O altă interventie este legată de WC-urile ecologice. Noi avem un contract de asociere. Nu stiu dacă se urmăreste derularea acestuia, dar foarte multi oameni se plâng că de fapt aceste WC-uri nu functionează. In schimbul amenajării si întretinerii acestor WC-uri, le-am dat o suprafată de teren pe care o folosesc în scopurile pe care le stiti dumneavoastră. Firma respectivă să fie atentionată să întretină aceste WC-uri si să asigure functionarea lor.

 

Dl Rusu Ioan

Vreau să mă refer la ultima interpelare din sedinta trecută, în care am solicitat să se înceapă lucrările de curătenie si marcaje stradale. Tin să apreciez că orasul începe să se vadă altfel, si as ruga-o pe doamna viceprimar să publicati un program si pentru luna mai.

 

Dl Banu Andrei

Am două întrebări referitoare la modul cum este folosit domeniul public si privat al municipiului.

Prima se referă la modul cum se foloseste acel teren de acces la poarta 2 a stadionului “Petrolul” din Mihai Bravu. Este un agent economic lângă el si altii în jur, care folosesc acest teren pentru parcarea masinilor, spălat si alte activităti auxiliare. Doresc să stiu dacă se plăteste chirie printr-un contract si care este situatia.

In al doilea rând, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 40 - 42 în fata Hotelului Prahova, unde este clădirea aceea de patrimoniu, se execută reparatii si o firmă constructoare a întins o  plasă de protectie de aproximativ 20 m.p., folosită mascat pentru publicitate. Doresc să stiu dacă este impozitată. Nu este plasă de protectie, este o publicitate mascată.

 

Dl Sicoie Florin

Am făcut mai multe interpelări în ultimele luni legate de semnele de circulatie din oras. Am primit azi un răspuns de la Administratia Domeniului Public si Privat, care mă satisface doar în parte si nu blamez A.D.P.P.-ul care se ocupă de instalarea semnelor de circulatie doar din octombrie 2005.

Zona la care m-am referit adesea este zona mărginasă a orasului, nu zona centrală, zonă în care sunt plantate sute de semne de oprire interzisă, absolut inutile. As cere ca pe viitor să aflăm ce zone ale orasului au beneficiat de această asanare de semne de circulatie inutile. Pot să dau un exemplu foarte concret, zona Piata Mihai Viteazul, care nu este o zonă nici mărginasă, nici centrală, unde cetătenii care locuiesc în acele blocuri sunt amendati periodic pentru faptul că îsi parchează masinile în fata blocurilor unde locuiesc de 20 - 25 de ani. Cel care mi-a semnalat acest lucru a fost amendat de 7, 8 ori pentru că a oprit voluntar în zona de actiune a indicatorului “oprirea interzisă”. După stiinta mea există o plătcută pe care scrie “cu exceptia riveranilor” si cred că primăria nu este atât de săracă încât să nu poată pune aceste plăcute. Să ne gândim ce înseamnă pentru un om să fie expus zilnic unei amenzi continue, vreme de ani de zile.

O altă interpelare se referă la un stop minunat care a apărut în zona muzeului Paul Constantinescu. Probabil suntem orasul stopurilor. Plecând de la Tribunal, sunt trei stopuri până la parcarea de pe Str. Armoniei. Mă interesează cum a fost amplasat acel stop, dacă are avizul comisiei de circulatie, si dacă s-a făcut o analiză a traficului?

A treia problemă se leagă de parcarea de la 7 Etaje. Ea se situează la mai putin de 100 de metri de clădirea monument de valoare natională Catedrala “Sf, Ioan”, si mă interesează dacă există avizul Comisiei de Apărare a Monumentelor, pentru că sunt deja luni bune de când această parcare este functională, si după stiinta mea avizele nu se pot obtine ulterior. Cred că nu trebuie să neglijăm aprobările care privesc zonele de monument ale orasului.

 

Dl Savu Daniel

Si eu doream să ridic această problemă. Cred că trebuie regândită situatia semafoarelor nu numai de lângă Muzeul Paul Constantinescu, dar si de pe strada Postei, pentru că ele nu sunt corelate. La orele de trafic maxim se ajunge cu circulatia dincolo de Scoala 21, pentru că cele două semafoare care duc către linia de tramvai, fac să blocheze circulatia minute în sir. Chiar dacă este verde la semafor este ocupată toată linia de tramvai. Inainte era fluentă acolo. Probabil au fost câteva accidente si acestea au fost ratiunile pentru care s-au montat. Dar cred că trebuie regândit, pentru că în momentul de fată s-a blocat tot traficul de pe str. Postei.

 

Dl Cosma Marcian

Vreau să mă refer la o situatie similară întâlnită pe strada Gh. Gr. Cantacuzino, la un supermarket, dincolo de intersectia cu biserica. Si acolo se creează greutăti în trafic. Sesizările au venit din partea cetătenilor. Semaforul de acolo nu este corelat cu semaforul de la intersectia cu Soseaua Vestului. Vreau să stiu cum si cine a dat aprobările pentru montarea acelui semafor?

 

Dl Ionită Dan

Am o problemă care cred că ne priveste pe toti membrii Consiliului Local. As vrea să stiu de ce nu se aplică hotărârea cu privire la reparatiile de străzi după interventiile la retelele subterane, asa cum am votat-o si după normele si tot ceea ce am stabilit noi în Consiliul Local? De ce operatorii retelelor subterane continuă să facă asfaltări cum se făceau pe vremuri, prost sau foarte prost, si nu aplică hotărârea de consiliu local.

A doua problemă se referă tot la intersectia Soseaua Vestului cu Str. Gh. Gr. Cantacuzino, si priveste supermarketul Kaufland. Pe Soseaua Vestului, spre benzinăria Petrom, toată banda de circulatie până la linia de tramvai este ocupată de tirurile care asteaptă să intre să aprovizioneze magazinul Kaufland. Vreau să stiu de ce ocupăm o arteră de circulatie pentru a descărca marfa unui supermarket privat si toti ploiestenii care trec prin zonă au greutăti din acest punct de vedere?

O altă problemă, avem la mapă o informare cu concursurile directorilor de scoli. La concursuri trebuiau să participe cu caracter consultativ si membrii ai Consiliului Local, pentru că la urma urmei clădirile si terenurile sunt în proprietatea Consiliului Local. Nu înteleg de ce directorii care se vor ocupa de banii Consiliului Local, deci de banii ploiestenilor, participă la un concurs, si contrar Ordinului Ministrului Invătământului, consilierii locali nu sunt invitati să facă parte din acea comisie, chiar si cu caracter consultativ. Acesti oameni gestionează banii ploiestenilor.

 

Dl Savu Daniel

Domnul Ionită, o să vă rog să discutăm această problemă la punctul “Diverse”, pentru că avem informarea în mapă si o să si hotărâm ce avem de făcut.

Răspunsurile la întrebări si interpelări, le putem primi pe loc dacă sunt, dacă nu, o să rog să vă fie communicate în scris.

 

Dna Gratiela Gavrilescu

Domnul  Banu, referitor la firma de pe Mihail Kogălniceanu, ei au într-adevăr autorizatie de construire, dar o să verificăm dacă au si autorizatie de publicitate, pentru că din câte cunoastem nu cred că au.

Referitor la întrebarea domnului Ionită vizavi de informarea pe care o aveti în mapă, cred că ar trebui ca întreg Consiliul Local să-si spună astăzi punctul de vedere, pentru că, chiar dacă este un vot consultativ, sunt banii Consiliului Local, sunt banii ploiestenilor, iar directorii de scoli trebuie să stie totusi că si noi avem un drept acolo, si este normal să-l avem. Cred că ar trebui să hotărâm astăzi dacă dăm un accept pozitiv sau negativ, pentru ca data viitoare să stim să initiem o hotărâre de consiliu.

 

Dl Radu Socoleanu

O să fiu telegrafic, si o să încerc să vă răspund si în scris la toate interpelările.

Pentru domnul consilier Rusu, referitor la programul de marcaje stradale, începând de marti se va anunta acest program, si eventual îl vom putea pune pe site-ul primăriei. Profit de ocazie pentru a ne cere scuze fată de ploiesteni pentru situatia creată săptămâna trecută când s-au realizat marcaje în timpul zilei, dar tin să precizez că este necesar ca temperatura să fie peste 100  si orasul necesita acest efort de a realiza marcajele rutiere.

De saptamana viitoare vom intra într-un program în care în timpul zilei se vor realiza marcaje transversale.

Pentru domnul consilier Sicoie, aveti dreptate, intersectia Armoniei este o intersectie extraordinar de grea, se fac în continuare studii practice. Există o solicitare de câtiva ani din partea Politiei Rutiere de solutionare a traficului din zona respectivă, împreună cu cel care gestionează sistemul de semaforizare. Lucrăm de aproximativ un an si jumătate la acest proiect care necesită si în acest moment ajustări. Incă mai lucrăm la el. El se va realiza si prin anumite marcaje rutiere în zonă. Discomfortul care s-a creat în perioada anterioară va fi rezolvat prin deshiderea celuilalt obiect, intersesctia cu Dobrogeanu Gherea. Este un proiect foarte mare de care Ploiestiul avea nevoie la un anumit moment, realizarea unui nou flux de circulatie pe zona respectivă. Incă se mai analizează si sperăm ca în maxim 2 săptămâni să-l facem.

Referitor la semne si indicatoare, si aici în maxim două săptămâni se va realiza harta digitală a întregului municipiu Ploiesti în ceea ce priveste semnele si marcajele, unde mai sunt sau nu utile. Ele sunt montate înainte de ’90 si sunt multe care nu mai sunt utile. După ce realizăm această hartă o vom prezenta în comisia de circulatie împreună cu Politia Rutieră. Să nu utiăm că avem obligativitatea ca această hartă privind semne, marcaje, sensuri unice, să o prezentăm în mod oficial Ministerului Administratiei si Internelor privind monitorizarea prin GPS a localitătilor, în care este inclus si municipiul Ploiesti.

Dacă mai sunt nelămuriri vi le pot prezenta si în scris si vă stau la dispozitie oricând.

 

Dl Sicoie Florin

Eu stiu că poate fi o hartă digitală extraordinară. Dar eu mă refer la situatia în care oamenii care locuiesc în acele blocuri, să nu mai fie amendati zilnic pentru simplul fapt că îsi parchează masina acolo. Dacă problema nu se va rezolva, eu îmi iau angajamentul să fac un proiect de hotărâre prin care voi cere încetarea ridicărilor de masini în toată zona, până la reglementarea problemei.

 

Dl Radu Socoleanu

In acest moment domnul consilier, nu facem noi ridicări de autovehicule, o face Politia rutieră.

 

Dl Sicoie Florin

Eu mă refer la faptul că nu digitalizarea semnelor de circulatie este problema, ci pur si simplu scoaterea semnelor inutile, o dată, si în al doilea rând există acel anunt “cu exceptia riveranilor”, foarte simplu de pus.

 

Dl Radu Socoleanu

As dori să-l mai completez pe domnul consilier Cosma referitor la intersectia de la Kaufland. Noi nu am luat-o în primire în municipiul Ploiesti. Este realizată pe sistem privat de acel supermarket, dar am sesizat operatorul nostru, firma care se ocupă de semaforizare, să ia măsurile de rigoare pentru a crea acea undă verde. Nu a trecut în administrarea Primăriei municipiului Ploiesti.

 

Dl Sicoie Florin

Referitor la Parcarea de la Catedrală, am întrebat dacă există avizul si dacă doamna director Simona Munteanu îmi poate răspunde.

 

Dna Simona Munteanu

Nu există aviz.

 

Dl Sicoie Florin

Cer luarea de măsuri în consecintă.

 

Dl Savu Daniel

Dau cuvântul domnului director Săndulescu, pentru a lămuri situatia.

 

Dl Săndulescu Cristian

Domnul viceprimar v-a lămurit în legătură cu marcajele. Puteti veni la A.D.P.P. si vă putem lămuri si în legătură cu semnele de circulatie. Această hartă digitală nu se face doar pentru a o prezenta undeva pe un calculator. Ea are două scopuri si anume, miile de semne de circulatie care s-au pus înainte de ’89 si în continuare de către fiecare dintre cei care au participat la această activitate. Nu se stie câte semne sunt. Existând  această hartă pe care o să o avem în două săptămâni, o comisie împreună cu Politia îsi vor spune punctul de vedere, inclusiv în legătură cu parcările.

Referitor la parcarea de la 7 Etaje, trebuie să facem precizarea că acea parcare a existat. Nici un consilier până acum nu a găsit de cuviintă să spună că este ilegală. Acelei parcări nu i s-a făcut altceva, decât i s-a pus un asfalt si s-a extins cu 5 m, cu acordul expres al locatarilor blocului 7 Etaje. In momentul când s-a eliberat autorizatia de construire nu s-a cerut prin certificat aprobarea de la monumente. Nu vreau să vă contrazic, dar ca să nu picăm în exces, vreau să ne aducem aminte de parcarea de pe Armoniei, care nici în momentul de fată nu beneficiază de strat de uzură, si vreau să vă reamintesc că acea parcare acum functionează, nu creează nici o problemă acelei zone, si stiti foarte bine că am fost amânati câteva luni pentru simplul motiv că am asanat o zonă absolut insalubră. Imi cer scuze dacă exagerez, dar acea parcare de la 7 Etaje este utilă si este putin mai mare decât cea care a existat înainte de ’89.

 

Dl Sicoie Florin

Eu nu cred că era o problemă să se ceară acel aviz.

 

Dl Savu Daniel

Directia Generală de Dezvoltare Urbană o să vă răspundă în scris.

 

***

Dl Savu Danilel

            Să trecem la punctul nr. 3 de pe ordinea de zi a sedintei “Proiect de hotărâre privind modificarea statului de functii al Teatrului Toma Caragiu Ploiesti – initiat de domnul primar”.

            Dacă nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că la momentul votului domnul consilier Cosma Marcian nu se afla în sală.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 4 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind aprobarea bilantului contabil si contului de profit si pierdere pe anul 2005 al Regiei Autonome de Termoficare si Servicii Publice Ploiesti – initiat de domnul Primar”.

            Dacă sunt observatii?

 

            Dna Trican Elena

            In primul rând, de la acest proiect de hotărâre lipseste raportul de activitate al Consiliului de Administratie. Acum câteva luni noi am aprobat un Regulament cadru de organizare si functionare al Consiliilor de Administratie pentru regii. Fiecare regie trebuia să-si facă propriul regulament de organizare si functionare, să-l aducă în consiliul de administratie si să-l aprobăm. Bineînteles că a rămas la stadiul în care l-am aprobat, după care nu s-a mai făcut nimic. In acel regulament cadru se stipula că fiecare regie, o dată cu prezentarea bilantului va prezenta si raportul de activitate al Consiliului de Administratie. Aici lipseste.

            In al doilea rând, nu sunt de acord cu precizarea din raportul de gestiune, că pierderea netă rezultată la finele anului 2005 se încadrează în prevederea bugetară aferentă anului 2005. Eu îmi aduc aminte perfect că ultimul buget pentru Regia Autonomă de Termoficare si Servicii Publice l-am aprobat echilibrat. Veniturile erau egale cu cheltuielile.

 

            Dna Carmen Diaconu - director economic R.A.T.S.P.

            In 2006 într-adevăr veniturile sunt egale cu cheltuielile. In 2005 s-a aprobat cu pierdere.

 

Dna Trican Elena

Eu stiu că nu am aprobat cu pierdere, dar dacă s-a aprobat cu pierdere se încadrează în prevederea bugetară. Prin aceasta, noi Consiliul Local am încălcat principiile de bază ale contabilitătii, să aprobăm un buget la o regie subventionată 100% din bugetul local, cu pierdere 15 miliarde.

In al treilea rând, nu sunt de acord cu precizarea din raportul de specialitate sau din raportul de gestiune, că noi preluăm datoria BERD. Trebuie să întelegem că nu avem surse de finantare pentru datoria BERD. Principala sursă de finantare era amortizarea investitiei. Eu nu cunosc dacă la acest moment amortizarea se pregăteste în tarif sau a fost exclusă din tarif si nu se mai calculează de nimeni.

 

            Dna Carmen Diaconu - director economic R.A.T.S.P.

Este domeniu public si nu se amortizează.

 

Dna Trican Elena

Uitati-vă în Legea nr. 571 la art. 24, titlul 2.

 

Dl Savu Daniel

Imi cer scuze, dar vă întrerup pentru a atrage atentia consilierilor că în timpul dezbaterii unui proiect de hotărâre este interzisă părăsirea sălii. Se poate face acest lucru cu permisiunea presedintelui, între puncte, si cu anuntul presedintelui pentru a se sti că nu participati la vot. In momentul de fată suntem în plină dezbatere a unui proiect. Rog consilierii să poftească înapoi în sală, si să părăsească sala dacă sunt cazuri jusitificate, între proiectele de hotărâri.

 

Dna Trican Elena

Asa cum am spus, nu sunt de acord cu precizarea din raportul de gestiune, că datoria la tert va fi preluată de Consiliul Local. Vreau să precizez că la acest moment, Consiliul Local nu are surse de finantare pentru acest împrumut care să se încadreze în prevederile contractului de împrumut. Acolo principala sursă de finantare este tocmai amortizarea mijloacelor fixe. La acest moment eu nu stiu dacă amortizarea se calculează si este inclusă în tarif, si dacă este inclusă în tarif atunci trebuie să aloce această sumă din tarif pentru împrumutul BERD sau  a fost exclusă definitiv la momentul la care s-a negociat contractul. Oricum, noi nu avem surse de finantare a acestui împrumut BERD, asa cum sunt precizate în acordul de împrumut.

In al treilea rând, vreau să stiu si eu cum a crescut fondul de salarii cu 5 milioane în  medie pe salariat pe anul 2005? Am comparat fondul de salarii din bilantul anului anterior cu fondul de salarii din bilantul acesta. Poate s-a redus numărul de personal, dar eu stiu că nu s-a făcut  nici o reducere a numărului de personal. Vreau să mi se răspundă cum a crescut fondul de salarii?

 

Dl Savu Daniel

O să primiti răspunsul în scris. Aveti vreo propunere referitor la proiectul de hotărâre?

 

Dna Trican Elena

Nu o să votez proiectul de hotărâre în forma anexată la ordinea de zi.

O singură precizare, salariul mediu în anul anterior, în 2004 a fost de 10 milioane, în 2005 este de 15 milioane.

 

Dl Popescu Cătălin

Vreau să-l întreb pe domnul director, care este stadiul aplicării hotărârilor pe care le-am luat la începutul anului, de înfiintare a unor servicii noi de vidanjare, de reparatii, si dacă acest bilant negativ cu pierdere, împiedică să obtină sumele necesare pornirii acestor activităti? Pentru că  noi le-am hotărât, ele nu s-au pus pe picioare, si după stiinta mea, întrucât se fac pe cheltuielile proprii ale regiei, a obtine un credit  atunci când esti pe pierdere, este imposibil. Poate că era bine să salvăm Regia Autonomă de Termoficare si Servicii Publice de la acest bilant negativ, care este o problemă matematică, fiind un tampon între Consiliul Local si operatorii de servicii.  Ceea ce stiu sigur este că activitătile care le-am aprobat în ianuarie nu s-au pus pe picioare.

 

Dl Fâcă Mihail

Intr-adevăr pierderea este o pierdere financiară generată de acest credit BERD rămas fără sursă de rambursare.

Consiliul Local în 2004 a luat o hotărâre prin care preia sarcina creditului, si într-adevăr, printr-un dialog cu Ministerul Finantelor Publice care nu s-a încheiat nici până azi, lucrurile au rămas într-un status quo. Creditul a rămas în sarcina regiei si returnarea fără sursă. El a generat pierdere datorită variatiei cursului valutar pe anul 2005. Domnul Cătălin Popescu are perfectă dreptate, dacă ne gândim la investitii în leasing si credite bancare, datorită acestui bilant usile ne sunt închise peste tot. Din acest motiv noi nu am mai putut continua cu actiunile respective, decât cu una singură care nu necesită investitii foarte mari si ne-am putea descurca singuri, si anume ideea repartizării costurilor la gaze si la energie termică, actiune care a început si sperăm să o derulăm din ce în ce mai bine.

In ceea ce priveste partea de vidanjare, utilajele sunt scumpe si nu le mai putem aborda pe o linie de leasing sau printr-un credit.

Vizavi de acea crestere de cinci milioane pe salariu mediu a regiei, sincer să fiu, eu cel putin nu am remarcat-o în salariul meu care a rămas acelasi. Are o crestere generată de coeficientul de crestere din primărie. O să verific si îi vom răspunde doamnei Trican în scris.

 

Dl Savu Daniel

Dacă nu mai sunt alte interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -   1 vot           

            Dacă se abtine cineva?              -

            Cu 23 de voturi “pentru” si un vot “împotrivă” al doamnei consilier Trican Elena,  proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că la momentul votului domnul consilier Mitu Augustin nu se afla în sală iar domnul consilier Toma Marcel s-a retras de la lucrările sedintei, anuntând acest lucru înainte de sedintă.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 5 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind organizarea de licitatii publice in vederea inchirierii unor spatii excedentare apartinand unitatilor de invatamant preuniversitar – initiat de domnul primar.”

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că la momentul votului domnul consilier Mitu Augustin nu se afla în sală.

 

***

            Dl Savu Daniel

         Trecem la punctul nr. 6 de pe ordinea de zi “Proiect de hotărâre privind repartizarea de locuinte pentru tinerii sub 35 de ani – initiat de domnul primar si de domnii consilieri Cont Adriana, Moraru Gheorghe, Manea Natalia Antoaneta,Teodorescu Iulian Liviu si Dosaru Elena Iuliana”.

 

         Dl Eparu Ion

         Din raportul de specialitate am văzut că doamna căreia i se propune repartizarea era pe locul 4 si nu am găsit nici o justificare cu privire la primii 3 de pe listă.

 

         Dl Savu Daniel

         Le-au fost deja repartizate locuinte.

         Dacă nu mai sunt alte observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că la momentul votului domnul consilier Mitu Augustin nu se afla în sală.

 

***

            Dl Savu Daniel

         Trecem la punctul nr. 7 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind transmiterea în administrarea Administratiei Nationale a Imbunătătirilor Funciare a două corpuri de clădire si a terenului aferent acestora din imobilul situat în strada Cosminelor nr. 18B  - initiat de domnul Primar”. Acest proiect de hotărâre a suferit niste modificări si o rog pe doamna secretar Mazâlu să ni le prezinte.

 

         Dna Maria Magdalena Mazâlu

Aceste modificări apar pe ecran. Fată de ce ati avut dumneavoastră în mape, la art. 1, Hotărârea nr. 186/2005 nu se mai revocă, se modifică „in sensul atribuirii in folosinta gratuita a Pavilionului F2 in suprafata construita de 256 mp., identificat potrivit Anexei 1, situat în strada Cosminelor nr. 18 B către Liga pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap din România”, iar Administratiei Nationale a Imbunătătirilor Funciare i se repartiează pavilioanele F3 si G1. Suplimentar am trecut toate suprafetele pentru concretizare.

 

Dl Savu Daniel

Aceasta este modificarea proiectului care l-ati avut în mape, sub forma afisată pe ecran. Dacă sunt interventii?

 

Dl Ionită Dan

Vreau să îmi comunicati ce a realizat Liga pentru apărarea drepturilor omului în spatiul pe care l-au avut până acum?

 

Dna Căpuz Doina

Deocamdată nimic.

 

Dl Eparu Ion

Vreau să îmi exprim nemultumirea pentru modul în care luăm niste hotărâri. Am citit în raportul de specialitate că se renuntă complet la alocarea de spatii către ligă.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Modificările sunt implicite.

 

Dl Eparu Ion

Doamna secretar, vreau doar să atrag atentia asupra usurintei cu care sunt tratate lucrurile acestea în momentul în care ni se prezintă niste proiecte de hotărâri. Acum câteva luni de zile ne-ati argumentat că trebuie să dăm pentru o asociatie nonguvernamentală niste spatii, si noi consilierii am fost de acord. La câteva luni de zile veniti si ne spuneti că nu au făcut nimic, le luăm spatiile si le dăm altei organizatii, iar în sedinta de consiliu veniti si ne spuneti că le mai dăm o bucată de spatiu.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Cred că nu este neserios modul de prezentare. Trebuie să acordăm credit si acestor organizatii nonguvernamentale care îsi procură foarte greu fondurile, foarte greu se pot organiza dacă nu au sprijin suplimentar, si pentru că există totusi un contract, a trebuit să le dăm credit si să îi mai asteptăm. Importanta acestui asezământ vizează niste persoane bolnave. Noi nu avem asa ceva în municipiu si poate până la urmă vom reusi realizarea acestora. Dat fiind că s-a modificat proiectul de hotărâre, implicit se vor modifica si argumentele din raportul de specialitate si expunerea de motive.

 

Dl Eparu Ion

Poate nu am fost înteles. Dacă mie la mapă mi s-a prezentat într-un fel hotărârea, înseamnă că cineva a gândit-o, înseamnă că asa s-a cerut, asa a fost nevoie „revocă Hotărârea”, iar acum în sedintă ni se spune că nu se mai revocă în întregime hotărârea, se revocă numai jumătate din ea.

 

Dl Savu Daniel

In calitate de presedinte de sedintă eu am participat la aceste discutii si am sesizat acest lucru. Revocam o hotărâre de consiliu fără să avem un act din partea acelei ligii că renuntă la acest contract. Am înteles că sunt niste probleme legate de negocierea contractului între ligă si primărie. Nu s-a încheiat încă contractul, acesta se negociază, si fiind niste probleme legate de persoane cu handicap am fost de acord cu totii să modificăm hotărârea în acest sens si să venim astăzi cu acest proiect de hotărâre. Acesta este secretul modificării.

Dacă nu mai sunt interventii, supun la vot acest proiect de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 8 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind transmiterea unor imobile apartinând domeniului public al municipiului Ploiesti în administrarea  unor institutii publice de interes local – initiat de domnul Primar.”

 

Dl Ionită Dan

Când Oficiul Public Proiect s-a mutat din Soseaua Vestului în actuala locatie, de ce nu a fost nevoie de un astfel de proiect de hotărâre?

 

Dl Bratosin Gheorghe

In sedinta Consiliului Local de luna trecută, s-a aprobat hotărârea prin care au fost reglate toate aceste treceri în administrarea serviciilor publice descentralizate ale Consiliului Local a spatiilor în care functionează.

 

Dl Savu Daniel

Dacă nu mai sunt alte observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Teodorescu Iulian nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

 

 

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 9 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind închirierea prin licitatie publică a spatiului cu altă destinatie, situat în Cartierul Mitică Apostol – initiat de domnii consilieri Dan Ionită, Carmen Dumitru, Popa Marcian, Cosma Marcian si Toma Marcel”.

 

Dna Trican Elena

O singură întrebare, dacă este notificat pe Legea nr. 10/2001 ce rost mai are acest proiect de hotărâre? Mai ales că se stipulează că închirierea se face pe o perioadă de 5 ani cu drept de prelungire.

 

Dl Bratosin Gheorghe

Notificare există pentru terenul din zona acestui magazin. Constructia a intrat în patrimoniul municipiului Ploiesti, fiind cedată de către cetătenii municipiului, care au realizat-o prin efort propriu. Această solicitare cu privire la atribuirea directă a fost deja rezolvată.

 

Dl Banu Andrei

Ca să nu se nască o confuzie, trebuie localizată prin stradă si număr, pentru că în Cartierul Mitică Apostol sunt străzi.

 

Dl Savu Daniel

Vă rog să fiti de acord ca proiectul de hotărăre să fie completat ulterior cu solicitarea domnului consilier Banu.

Dacă nu mai sunt alte observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -   1 vot

            Cu  23 de voturi “pentru” si o “abtinere” a domnului consilier Palas Paul, proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Teodorescu Iulian nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

         Trecem la punctul nr. 10 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind repartizarea in vederea inchirierii unor spatii destinate creatiei artistice – initiat de domnii consilieri Dan Ionită, Carmen Dumitru, Toma Marcel, Cosma Marcian si Popa Marcian”.

Dacă nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Teodorescu Iulian nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 11 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind transmiterea in administrarea Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti a unui teren pentru amenajare parcare autobuze, situat in Ploiesti Str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 283 – initiat de domnul Primar”.

Dacă nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Teodorescu Iulian nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 12 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind transmiterea in folosinta gratuita Ministerului Administratiei si Internelor a corpului de cladire anexa a Scolii nr. 17 Ioan Grigorescu, in scopul stabilirii sediului Agentiei Nationale Antidrog - Centrul de prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Prahova – initiat de domnul Primar”.

 

            Dl Banu Andrei

            Noi am analizat proiectul în comisia 2 si este o inadvertentă. Se cere închiriere iar noi aici aprobăm folosintă gratuită. Să clarifică acesti termeni pentru a-i pune de acord.

 

            Dl Ionită Dan

            Avizul Inspectoratului Scolar este un aviz vizavi de scoaterea din procesul de învătământ a spatiilor excedentare. Clădirea este proprietatea Consiliului Local si numai noi putem hotărî ce facem cu ea.

 

            Dl Banu Andrei

            Nu rezultă din avizul inspectoratului.

 

            Dna Gratiela Gavrilescu

            Clădirea fiind a noastră, noi avem posibilitatea să spunem dacă cerem chirie, dacă dăm cu titlu gratuit, etc.

 

            Dl Savu Daniel

Dacă nu mai sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Teodorescu Iulian nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

         Trecem la punctul nr. 13 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind trecerea din domeniul public in domeniul privat in vederea demolarii, a cladirilor situate in Ploiesti, strada Maramures nr. 58, aferente Grupului Scolar Industrial Toma Socolescu si Liceului Al. I. Cuza – initiat de domnul Primar”.

 

         Dl Mitu Augustin

         Este vorba de strada Mărăsesti nu Maramures. Rog să se modifice.

 

         Dna Schnelbach Simona

         La nivelul comisiei de urbanism avem o problemă, proiectele de hotărâri privind avizarea unui spatiu, a unor clădiri, cum este acesta, nu sunt însotite întotdeauna de specificarea dacă face sau nu obiectul Legii nr. 10/2001.

 

         Dl Savu Daniel

         Il rog pe domnul director Bratosin să ne răspundă dacă au fost revendicate clădirile?

 

         Dl Bratosin Gheorghe

         In raportul de specialitate  este specificat faptul că nu face obiectul retrocedărilor si nu există nici un litigiu pe rol. Avem si avizul celor două servicii de specialitate, Biroul Juridic si Legislatie Specială si Serviciul Juridic.

 

         Dna Schnelbach Simona

         Cu această ocazie, eu as dori să vă rog ca atunci când proiectele ajung în comisia de urbanism să fie însotite de această specificatie vizavi de Legea nr. 10/2001.

 

         Dl Savu Daniel

         Dacă nu mai sunt alte interventii referitor la acest proiect de hotărâre, îl supunem la vot:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnii consilieri Teodorescu Iulian si Lugu Răzvan nu se aflau în sală la momentul votului.

 

            Dl Palas Paul

            Rog secretariatul să consemneze în procesul - verbal mentiunea făcută de domnul director Bratosin, că există două avize date în acest sens.

 

            Dl Savu Daniel

            In procesul - verbal va fi trecut răspunsul pe care l-a primit doamna consilier Schnelbach de la domnul Bratosin.

 

***

 

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 14 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind predarea autoturismului Dacia break 1310 nr. PH-50-PMP, aflat in administrarea Oficiului Public Proiect catre Primaria municipiului Ploiesti – initiat de domnul Primar”.

 

            Dl Eparu Ion

            Am o nedumerire legată de motivatia invocată, datorită cresterii activitătii Oficiului Public Proiect s-a cumpărat un autoturism nou si îl dăm pe cel vechi. Inteleg că dacă a crescut volumul de muncă era nevoie de mai multe autoturisme.

 

            Dl Savu Daniel

Dacă nu mai sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Lungu Răzvan nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

         Trecem la punctul nr. 15 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind desemnarea unui reprezentant al municipiului Ploiesti in Adunarea Generala a Actionarilor a Societatii Comerciale INFRAINVEST PRAHOVA S.A. – initiat de domnul Primar”.

         Este un post neplătit.

         Vă rog să faceti propuneri.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            Propun pe domnul consilier Sicoie Florin.

 

            Dl Moraru Gheorghe

            Propun pe domnul Iancu Ion

 

            Dl Savu Daniel

            Imi fac datoria să-i întreb pe cei doi dacă acceptă aceste propuneri?

 

            Dl Sicoie Florin

            Da.

 

            Dl Iancu Ion

            Nu accept.

 

            Dl Savu Daniel

            In această situatie, existând o singură propunere, vă cer permisiunea de a proceda la vot deschis:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi a fost acceptată propunerea de a se  proceda la vot deschis.

 

*

            Supun la vot numirea domnului consilier Sicoie Florin ca reprezentant al Municipiului Ploiesti în Adunarea Generală a Actionarilor la Societatea Comercială INFRAINVEST PRAHOVA S.A:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva               -

            In unanimitate de voturi s-a aprobat această propunere.

            Mentionăm că potrivit art. 47 (1) din Legea nr. 215/2001, domnul consilier Sicoie Florin nu a participat la vot.

*

 

            Supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 24 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnul consilier Lungu Răzvan nu se afla în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul nr. 18 de pe ordinea de zi “Proiect de hotarare privind stabilirea plafonului creantelor fiscale care pot fi anulate – initiat de domnul Primar”.

Dacă nu sunt interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

           Trecem la punctul nr. 20 de pe ordinea de zi “Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Construire Cladire Administrativa (Birouri si locuinte de serviciu) P+1+M, Strada Crisan nr. 1A, Ploiesti - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie”.

           Fac precizarea că toate Planurile Urbanistice de Detaliu au avizul comisiei de urbanism si au fost discutate în Comisia Tehnică de Urbanism si Amenajarea Teritoriului cu aviz favorabil.

Dacă nu sunt interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

           Trecem la punctul nr. 21 de pe ordinea de zi “Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Construire  Birouri si Parcari D+P+1, Strada Trei Ierarhi nr. 9 -11, Ploiesti - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie”.

Dacă nu sunt interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

           Trecem la punctul nr. 22 de pe ordinea de zi “Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Construire Spalatorie Auto, Parter si Imprejmuire,  Strada Marasesti nr. 296, Ploiesti - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie”.

Dacă nu sunt interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

           Trecem la punctul nr. 23 de pe ordinea de zi “Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu Construire locuintă individuala P+1, Strada Varatec nr. 1- 3, Ploiesti - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie”.

Dacă nu sunt interventii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

Trecem la proiectele de hotărâri introduse suplimentar pe ordinea  de zi:

 “Proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului Consolidare Spital Municipal nr.1 Schuller (corp A) - initiat de domnul primar si de domnii consilieri Carmen Dumitru, Dan Ionită, Teodor Avramescu, Marcian Popa si Gabriel Lungu”.

 

            Dna Dumitru Carmen

            As dori să multumesc tuturor consilierilor care au acceptat introducerea de urgentă a acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi. O să vă explic si de ce a fost nevoie de acest demers. Stiti cu totii că în 2003 s-a câstigat o licitatie, un proiect cu Banca Mondială prin care se dădeau 1086 mii EURO cu scopul de a reconstrui o clădire în care era amplasată sectia de morfologie si neurologie. S-au făcut demersurile necesare, s-au deblocat aceste fonduri acum după 2 ani, si surpriza noastră a fost că între timp sectia de neurologie fusese transferată Spitalului Judetean si pierdeam acesti bani. Motiv pentru care, în proiectul prezentat la mapă spuneam că Ministerul Sănătătii a dat aviz pentru modificarea structurii spitalului. Astăzi a venit această hotărâre, si vă confirm că există, prin care, în locul spatiului acordat neurologiei acum se va face, si există avizul ministerului, o sectie de chirurgie oncologică, radioterapie, ATI si spitalizare de zi. Dacă în acest moment nu se trata în judetul nostru decât cancerul de gradul IV, în viitorul apropiat un bolnav canceros va fi tratat de la stadiul I până la stadiul IV.

 

            Dna Schnelbach Simona

            Am o întrebare. Noi am solicitat chirurgie oncologică?

 

            Dna Dumitru Carmen

            Da. Si asa este si avizul.

 

            Dna Schnelbach Simona

            In mod normal, ca să îndeplinim criterii pentru situatii de urgentă în cazuri de calamităti, am avea nevoie într-adevăr de o sectie de chirurgie. Va fi sectie de chirurgie sau numai chirurgie?

 

            Dna Dumitru Carmen

            Chirurgie oncologică în caz de normalitate si chirurgie generală în caz de calamitate.

 

            Dna Schnelbach Simona

            Aici nu era specificat.

 

            Dl Ionită Dan

            Vreau să-i multumesc doamnei doctor Dumitru în calitatea dumneaiei de director al Spitalului Municipal, si poate organizează cursuri cu directorii de spitale din Judetul Prahova.

 

         Dl Savu Daniel

Dacă nu mai sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 25 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

 

***

            Dl Savu Daniel

   Trecem la punctul următor “Proiect de hotărâre privind asocierea dintre Consiliul Local al municipiului Ploiesti si Registrul Auto Român în vederea realizării unui obiectiv de interes public - initiat de domnul primar.”

 

Dl Iancu Ion

            Imi exprim nedumerirea si în acelasi timp surprinderea. Este unul dintre cele mai ciudate proiecte de asociere pe care le-am văzut de când sunt consilier. Pe lângă faptul că dăm un teren de aproximativ 1 ha în municipiul Ploiesti, materialul mai contine si o serie de neconcordante.

            In primul rând, asocierea este una singură, în participatiune. Asocierea în participatiune presupune ca profitul realizat de cel care gestionează această asociere să fie distribuit între cele două părti, conform contributiei fiecăruia. Predăm un teren de 1 ha evaluat la aproximativ 6,5 miliarde, pe 5 camere în Mihai Bravu cărora eu nu le văd utilitatea. La acest moment noi avem la serviciul înmatriculări două persoane la schimb, care încasează taxa mijloace de transport si taxa de înmatriculare, si nicidecum ce se spune în material. Pentru acele activităti pe care Serviciul Public Finante Locale le desfăsoară pe lângă Serviciul înmatriculări, ar fi necesare maxim două camere, si putem cumpăra un apartament cu două camere, dacă chiar este nevoie să detasăm acolo, cu 30.000 EURO.

La art. 2 spune “Aprobă asocierea dintre Municipiului Ploiesti si Registrul Auto Român în vederea construirii, amenajării si exploatării în comun a unui imobil în care îsi vor desfăsura activitatea reprezentanta Prahova a Registrului Auto Român si serviciile specifice ale autoritatii administratiei publice locale”. Eu nu stiu care sunt acele servicii specifice, dar mă duc la art. 4 din contract, care spune “Asociatul se obliga sa transmita in proprietatea Consiliului Local la data finalizarii investitiei a unui numar de 5 incaperi in suprafata construita de cel putin 75 mp., in care isi vor desfasura activitatea serviciile specifice inmatricularii si radierii vehiculelor rutiere ». Vreau să vă reamintesc că, Consiliul Local nu se ocupă de înmatriculări si radieri vehicule rutiere.

Mai departe, în Expunerea de motive, printre altele spune : « se simplifică sistemul birocratic si pierderea de timp prin concentrarea serviciilor si activitătilor specifice înmatriculării si radierii vehiculelor rutiere într-o singură locatie”. Eu as zice că noi am avea alte priorităti în care să eliminăm birocratia si pierderea de timp în interiorul unor servicii care sunt direct ale noastre.

Spune “se îmbogăteste patrimoniul municipiului prin transmiterea în proprietate a cinci încăperi în suprafată construită de 75 mp.”, halal îmbogătire pe 1 ha de teren pe care îl dăm degeaba.

In Raportul de Specialitate spune “se realizează accesul rutier pentru întreaga zonă pe cheltuiala Registrului Auto Român” iar în contract la obligatiile asociatului spune “sa execute, din fondurile proprii, lucrarile necesare de racordare la retelele tehnico-edilitare din zona si de realizare a accesului carosabil”. O altă dezinformare si o altă extrapolare. Ca să nu mai zic de pretul raportului de evaluare care este de 182.328 euro, aproximativ 6,5 miliarde pe 50 de ani, si luăm un apartament cu trei camere. Eu stiu că la toate asocierile, inclusiv ultima care s-a discutat luna trecută, s-a stabilit o sumă pe care asociatul o plăteste Consiliului Local lunar, si se face o regularizare anuală în functie de profitul realizat de acesta. Dacă până acum dădeam suprafete mai mici, acum am început să dăm cu hectarele.

Nu văd legătura între aceste articole si eficienta acestei asocieri pentru primărie.

Mai mult, articolul 7  punctul “n” din contract spune că asociatul este obligat să plătească TVA. Nu eu sunt cel care îi stabilesc lui să plătească TVA. TVA-ul se plăteste după niste legi de către cel care spune legea.

In final nu văd rostul de a acorda Registrului Auto Român suprafata de 1 ha. Actual Registrul Auto Român functionează pe o suprafată de maxim 500 m.p. Stiu si eu cu ce se ocupă R.A.R.-ul.  De ce are nevoie de 1 ha din patrimoniul municipiului Ploiesti, pe degeaba?

 

Dl Savu Daniel

Propuneti ceva?

 

Dl Iancu Ion

O să vedem la vot.

 

Dl Savu Daniel

Mărturisesc că eu am fost de acord ca proiectul de hotărâre să intre pe ordinea de zi, pentru a dovedi transparentă si a-l discuta împreună, desi nu l-am văzut.

Il rog pe domnul viceprimar să facă câteva precizări.

 

         Dl Radu Socoleanu

            Tin să salut prezenta în sală a domnului director general al Registrului Auto Român Prahova.

            In primul rând, acest obiectiv cred că este în interesul ploiestenilor si al prahovenilor. In acest moment Registrul Auto Român îsi desfăsoară activitatea impropriu. Una din trei familii din Ploiesti are autoturism si sunt foarte rare cazuri în care n-au trecut prin RAR si nu stiu ce înseamnă. Este un proiect national în care conducerea R.A.R.-ului la nivel national a solicitat, asa cum alte trei municipii au pus la dispozitie, terenuri pentru constructie. Este în primul rând în interesul ploiestenilor să beneficieze de un serviciu modern în care autovehiculul va intra pe o poartă si pe partea cealaltă va iesi înmatriculat. Eu cred că în acest moment, oricine beneficiază de aceste servicii, este complet deranjat de modul în care îsi plăteste impozitele sau taxele respective în câteva locatii. Finantarea apartine Registrului Auto Român,

            Pentru detalii tehnice l-am invitat personal pe domnul Director. Dacă există întrebări punctuale pe ce înseamnă acest nou sediu R.A.R. realizabil în câteva luni de zile, în care în discutiile pe care le-am avut personal cu directorul general al R.A.R.-ului, finantarea de câteva milioane de Euro o fac personal si ploiestenii si prahovenii vor beneficia de un nou sistem modern, facil.

            O asemenea suprafată este necesară pentru că procedeul tehnic spune că autovehiculul trebuie să intre pe o parte si să iasă pe cealaltă parte. Sunt detalii tehnice.

 

            Dl Chivu Sorin

            As vrea să sustin acest proiect de hotărâre, dar mai putin contractul. Vin cu propunerea, ori aprobăm asocierea fără contract, ori prorogăm proiectul de hotărâre si umblăm putin la contract. Am senzatia că la contract, cu toate scuzele fată de domnul director cu care am vorbit initial, sunt niste scăpări.

            Sunt pentru asociere si supun atentiei colegilor acest proiect de hotărâre, în sensul că oriunde în Europa, spre care tindem cu totii, se înmatriculează o masină nouă în 40 de minute. La noi astăzi, durează 3 zile. Ceea ce aprobăm noi acum este cu sigurantă în avantajul cetăteanului. Această suprafată de teren cred că este bună, în sensul că R.A.R.-ul nu lucrează numai pentru autoturisme. Să nu uităm că avem mijloace de transport cu lungime maximă. Dumnealor acum lucrează în niste conditii restrânse, ca entitate, dar dacă mergem în apropierea R.A.R.-ului observăm că ocupă domeniul public pe două străzi. Acesta este motivul pentru care solicită această suprafată. Dar contractul eu cred că trebuie să-l reanalizăm. Si vin cu propunerea de a proroga proiectul de hotărâre, pentru că este păcat să-l respingem, si îl vom reface.

 

            Dl Radu Socoleanu

            Am de făcut o singură precizare, este vorba despre o finantare a Registrului Auto Român. Sunt de acord cu discutii pe contract, dar se pierde o finantare. Acesti bani se pot distribui către o altă localitate si ar fi păcat ca Ploiestiul să piardă o astfel de oportunitate.

 

         Dna Trican Elena

            Propun prorogarea acestui proiect de hotărâre si atentionarea celor care semnează acest documente, rapoarte de specialitate, care aduc în fata noastră asemenea proiecte de hotărâri. Nu este singurul proiect de hotărâre care se prezintă în acest mod. Probabil că aceasta este atitudinea executivului fată de consilieri.

 

            Dl Iancu Ion

            Domnul presedinte, vreau să retină toti colegii că eu sunt de acord că trebuie să fluidizăm si acest segment si că trebuie să creem niste conditii corespunzătoare, dar vă rog să retineti că acest serviciu nu este un serviciu public al Consiliului Local ca să putem acorda în comodat sau gratuit o astfel de suprafată pe care să o poată exploata. Vă rog să retineti că S.C. “Hale si Piete” la care noi Consiliul Local suntem unic asociat plăteste redeventă pe acel teren. Serviciul de circulatie este al prefecturii. Noi nu trebuie să dăm acest teren gratuit pentru o entitate care nu este a Consiliului Local.

 

            Dl Palas Paul

            Simt nevoia să fac o precizare. Domnul consilier Iancu, duceti discutia într-o anumită zonă care nu este conformă cu realitatea. Această investitie, această hotărâre, este necesară pentru că se adresează interesului ploiestenilor, asa cum bine a specificat mai devreme domnul viceprimar. Acolo vor merge si oamenii din acest municipiu care acum sunt pusi să astepte în niste conditii improprii. Noi în Consiliul Local nu suntem agentie imobiliară. Noi trebuie să vedem lucrurile mult mai complex.

 

            Dl Mitu Augustin

            Domnul Palas, nimeni nu contestă oportunitatea, însă pentru o mai bună fundamentare este mai bine să prorogăm acest proiect de hotărâre.

 

         Dl Savu Daniel

         As fi făcut si eu o propunere la art. 3 “Imputerniceste Primarul municipiului Ploiesti să negocieze si să semneze contractul de asociere”.

         Dar o să supun la vot propunerea domnului consilier Chivu de prorogare a proiectului de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 13 voturi

            Cine este împotrivă?                 -    1 vot

            Dacă se abtine cineva?              -    9 voturi

            Cu 13 voturi “pentru”, 1 vot “împotrivă” si 1 “abtinere”, proiectul de hotărâre a fost prorogat.

            Mentionăm că domnul consilier Popescu Cătălin si doamna consilier Cont Adriana nu se aflau în sală la momentul votului.

 

***

 

            Dl Savu Daniel

            Trecem la punctul următor “Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - construire spălătorie auto cu cafeterie, P+1 si schimbare de destinatie din locuintă în vestiar, str. Strandului nr. 3-5, Ploiesti - initiat de domnul primar si domnii consilieri Daniel Savu, Paul Palas, Simona Schnelbach, Sorin Chivu si Florin Sicoie”.

Dacă nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 22 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnii consilieri Popescu Cătălin si Sicoie Florin si doamna consilier Cont Adriana nu se aflau în sală la momentul votului.

 

***

 

            Dl Savu Daniel

Trecem la punctul următor “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu  – service auto si birouri P + 1, str. Veronica Micle nr. 23,  Ploiesti – initiat de domnul primar si domnii consilieri Daniel Savu, Sorin Chivu, Simona Schnelbach , Florin Sicoie si Paul Palas”.

Dacă nu sunt observatii, supunem la vot proiectul de hotărâre:

            Cine este pentru?                      - 23 voturi

            Cine este împotrivă?                 -

            Dacă se abtine cineva?              -

            In unanimitate de voturi proiectul de hotărare a fost aprobat.

            Mentionăm că domnii consilieri Popescu Cătălin si Sicoie Florin nu se aflau în sală la momentul votului.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Trecem la ultimul punct de pe ordinea de zi “Diverse”.

 

            Dl Teodorescu Iulian

            Conform adresei doamnei director Carmen Musat, pentru desemnarea unei persoane care să facă parte din comisia locală de ordine publică, am desemnat pe domnul Bratu Copelea din partea grupului PNL.

 

Dl Savu Daniel

Am înteles, dar vom face un proiect de hotărâre.

 

Dna Dosaru Iuliana

Hotărârea există.

 

Dl Savu Daniel

Nu o avem pe ordinea de zi.

 

Dna Dosaru Iuliana

Nu o avem pe ordinea de zi  pentru că există aprobată acea hotărâre.

 

Dl Teodorescu Iulian

Este vorba despre o adresă din 20 aprilie, si eu răspund la această adresă.

 

Dl Eparu Ion

Există pentru fiecare grup această adresă?

 

Dl Teodorescu Iulian

Da.

 

Dl Savu Daniel

Această adresă a fost introdusă în mapă înainte de a începe sedinta de consiliu. Nici nu am parcurs-o.

Doamna Secretar Mazâlu propune să facem un proiect de hotărâre pentru numire.

 

Dna Dosaru Iuliana

Această hotărâre este aprobată. Comisia de ordine publică functionează, dar a rămas fără acesti trei reprezentanti ai societătii civile. Fiecare grup politic îsi poate desemna câte un reprezentant. Noi l-am ales pe domnul Bratu Copelea.

 

Dna Trican Elena

Asta va face obiectul unui proiect de hotărâre pentru data viitoare.

 

Dl Savu Daniel

Doamna Trican are dreptate. Este adevărat că există hotărâre, dar o să o completăm printr-o altă hotărâre data viitoare.

Să amânăm această discutie si la sedinta de luna viitoare vom pregăti un proiect de  hotărâre pentru completare.

O rugăm pe doamna secretar Mazâlu să ne prezinte informarea pe care o avem la mape si să hotărâm ce avem de făcut.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Dumneavoastră aveti informarea în mape. Problema se poate vedea sub aspectul că Inspectoratul scolar, potrivit legii avea obligatia să anunte în timp util, respectiv să solicite Consiliului Local câte un delegat vizavi de fiecare comisie de organizare a concursului pentru  ocuparea unor posturi de directori si directori adjuncti. Cu cel putin 48 de ore înaintea concursului trebuia să facă si invitatia respectivă. Dat fiind că adresa Inspectoratului Scolar am primit-o exact în ziua în care începuseră concursurile, am considerat necesar să le facem un răspuns de urgentă să-i rugăm să intre în legalitate. Acest aviz consultativ pe care Consiliul Local urmează să-l dea, am considerat că nu vă este indiferent, dat fiind că acesti conducători de scoli vor fi ordonatori secundari sau tertiari de credite si vor administra o parte din patrimoniul municipiului si o parte din veniturile bugetului local. Au dreptul să supervizeze consumurile, reparatiile, dotările, etc. Sub acest aspect am considerat că trebuia să fie asigurată prezenta domnilor consilieri, suplimentar prevederii legii.

De asemenea, trebuie să cunoasteti că toti sunteti membrii în consiliile de administratie ale unor unităti scolare, si în această calitate trebuie să vă exprimati avizul cu privire la numirea acestor conducători de unităti scolare.

In această situatie, răspunsul Inspectoratului Scolar a fost, chiar dacă la limită ne-au transmis invitatia, sau ne-au făcut cunoscut, consideră că dumneavoastră trebuie să dati acest aviz si ne-au comunicat persoanele admise la aceste concursuri. Le aveti în acest material.

Dat fiind că, indiferent dacă dumneavoastră vă exprimati avizul consultativ pozitiv sau negativ, acesta nu poate fi luat decât printr-un act de autoritate, respectiv o hotărâre, hotărâre care nu am avut timp să o redactăm si să v-o prezentăm, pentru sedinta din luna mai dumneavoastră urmează să spuneti ce veti dori. Să facem o revenire Inspectoratului Scolar prin care să-i rugăm să intre în legalitate sau veti accepta introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, privind acordarea sau neacordarea avizului consultativ.

 

Dl Savu Daniel

Cred că această informare se va transforma după o analiză în comisii în această lună într-un proiect de hotărâre care să materializeze dacă avizăm sau nu avizăm. Este vorba de un aviz care se dă prin vot.

 

Dl Eparu Ion

Vreau să cer o lămurire suplimentară de la doamna secretar. In nota pe care o citesc si eu acum, Inspectoratul Scolar spune asa: “Reiterăm faptul că Judetul Prahova nu este desemnat prin Hotărâre de Guvern ca făcând parte dintre judetele pilot, judete în care există o altă Metodologie  de concurs. Pentru celelalte judete, avizul consiliului local este unul consultative, iar neprezentarea observatorilor nu afectează legalitatea desfăsurării concursului.”  Cu alte cuvinte, indiferent ce spunem noi, inspectoratul consideră că acele concursuri care au fost date sunt valabile.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Avizul consultativ este conform, este obligatoriu prin norme. Prahova nu face parte din judetul pilot, iar noi ne-am permis să ne adresăm inspectoratului cu legislatia care stabileste ceea ce v-am spus până acum.

 

Dl Savu Daniel

Proiectul de hotărâre este simplu. Se va supune la vot dacă noi suntem de acord sau nu cu respectarea legii.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Erau obligati să anunte că se tin aceste concursuri.

 

Dl Eparu Ion

Ce măsuri putem lua noi?

 

Dl Savu Daniel

Să nu acordăm aviz.

 

Dna Maria Magdalena Mazâlu

Să nu dati aviz si să solicitati reorganizarea concursului.

 

***

            Dl Savu Daniel

            Multumindu-va pentru participare, declar sedinta de astazi a Consiliului Local  al Municipiului Ploiesti închisa.

 

***

 

            Epuizându-se problemele de la ordinea de zi, sedinta a luat sfârsit, drept pentru care s-a încheiat prezentul proces – verbal  într-un singur exemplar.

 

 

Presedinte de sedintă,

Daniel Savu

Secretar,

Maria Magdalena Mazâlu