HOTARAREA  Nr. 186

privind blocarea, ridicarea, transportul, depozitarea si eliberarea autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului  Ploiesti

 

Consiliul Local al municipiului Ploiesti:

 vazand expunerea de motive a primarului municipiului Ploiesti si raportul de specialitate al Administratiei Domeniului Public Ploiesti prin care se propune reglementarea activitatii de blocare, ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate, sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat al municipiului Ploiesti;

in conformitate cu prevederile art.10 alin.1 lit. a) si b) si alin.2 din Decretul nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice, republicat si art. 37, 38, 39 si 42 din regulamentul pentru aplicarea acestuia si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, republicat;

in temeiul Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala.

 

H O T A R A S T E:

 

Art. 1

Aproba Regulamentul de organizare si efectuare a activitatilor de blocare, ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului Ploiesti, care face parte integranta din prezenta hotarare.

Art. 2

Aproba taxele speciale pentru efectuarea operatiei de blocare, ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului Ploiesti conform art. 7 din regulament.

Art. 3

Selectarea agentilor economici care vor fi autorizati sa efectueze operatia de blocare, ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului Ploiesti se va face prin selectie de oferte in baza unui caiet de sarcini elaborat de Administratia Domeniului Public, avizat de Politia municipiului Ploiesti si aprobat de Primaria municipiului Ploiesti.

Art. 4

Prevederile prezentei hotarari intra in vigoare la data publicarii ei.

Art. 5

Administratia Domeniului Public va aduce la indeplinire prevederile prezentei hotarari.

 

Data in Ploiesti, astazi, 27 iulie 2001

 

Presedinte de sedinta,

Ioan Dumitrescu

 

Contrasemneaza,

Secretar,

Maria Magdalena Mazalu

 

Anexa nr. 1

 

 

REGULAMENT

de organizare si efectuare a activitatilor de blocare sau ridicare, transport, depozitare si eliberare

a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate  neregulamentar pe drumurile publice sau pe

terenurile apartinand domeniului public sau privat  al  municipiului Ploiesti

 

Principii  generale

 

Art. 1

       Prezentul regulament prevede organizarea si efectuarea activitatilor de blocare sau ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat al municipiului Ploiesti.

Art. 2

       Activitatile de la art. 1 sunt organizate de catre Primaria municipiului Ploiesti prin Administratia Domeniului Public si se efectueaza de catre  Regia de Transport Public Ploiesti si agentii economici autorizati prin dispozitia Primarului.

Art. 3

       Supravegherea si verificarea modului de respectare a prevederilor prezentului regulament, precum si evidenta agentilor economici care efectueaza aceste activitati se face de catre Administratia Domeniului Public.

 

Dispozitii generale

 

Art. 3

       Autovehiculele oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice, trotuarele, zonele verzi, spatiile cu alta destinatie decat parcarea aflate pe domeniile publice sau private ale municipiului Ploiesti pot fi supuse blocarii sau ridicarii, transportarii si depozitarii in spatii special destinate, pana la eliberarea acestora proprietarilor.

       Masura ridicarii se aplica in cazul autovehiculelor care incalca prevederile art. 37,  38, 39  si  42 din  Regulamentul  pentru  aplicarea   Decretului  nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice respectiv pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, republicat, precum si in cazul blocarii accesului in parcajele de resedinta sau de utilitate privata. Aceasta activitate se desfasoara pe drumurile publice, in piete, in zona de actiune a indicatoarelor rutiere "Oprirea interzisa" sau "Stationarea interzisa" insotite de semnul  aditional "cu ridicare" sau “blocare”, pe care va fi inscris si un numar de telefon la care se pot obtine informatii cat si in zonele, unde prin pozitia sa, vehiculul oprit, stationat sau parcat neregulamentar determina congestionarea, pune in pericol siguranta circulatiei, stanjeneste lucrarile de igienizare, de reparare a drumurilor publice si de refacere a marcajelor rutiere, lucrari marcate prin indicatoare de circulatie corespunzatoare.

       Masura blocarii se aplica  autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe trotuare precum si in cazul incalcarii reglementarilor stabilite pentru parcajele publice, parcuri si zonele verzi ale municipiului Ploiesti.

Art. 5

       Asupra autovehiculelor politiei, pompierilor, salvarii si ale altor unitati speciale in misiune, precum si asupra celor de interventie pentru transportul in comun, reabilitarea suprafetei carosabile sau retelelor edilitare (supraterane sau subterane) nu se dispune masura blocarii sau ridicarii.

Art. 6

       Constatarea opririi, stationarii sau parcarii neregulamentare a autovehiculelor pe drumurile publice sau pe terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului Ploiesti se face de organele de politie sau de persoanele imputernicite de catre primarul municipiului Ploiesti .

       Organele de politie dispun in scris masurile de blocare sau ridicare a autovehiculelor si asista la aceste operatiuni.

Art. 7

       Pentru efectuarea operatiunilor de blocare si/sau ridicare ale autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar se instituie urmatoarele taxe speciale:

         150.000 lei – pentru fiecare autovehicul ridicat;

         100.000 lei – pentru fiecare autovehicul blocat;

       Taxele speciale  se incaseaza de catre Administratia Domeniului Public si se fac venit la bugetul Consiliului Local al municipiului Ploiesti.

       Taxele speciale se indexeaza periodic cu indicele preturilor de consum pentru servicii prin Dispozitia Primarului.

Art. 8

       Cheltuielile efectuate de catre agentii economici autorizati cu blocarea si ridicarea autovehiculelor se recupereaza prin perceperea unor tarife unice fundamentate de agentii economici si aprobate de primarul municipiului Ploiesti.

Art. 9

       Deblocarea sau restituirea autovehiculelor se efectueaza numai dupa ce proprietarul prezinta urmatoarele documente:

a)      copia procesului verbal de constatare a contraventiei;

b)      dovada achitarii tarifului reprezentand contravaloarea operatiunilor efectuate de agentul economic autorizat conform art.8;

c)      dovada achitarii taxei speciale conform art.7. Taxa se achita in contul Administratiei Domeniului Public nr. 501010636596 deschis la Trezoreria Ploiesti.

       Pentru  autovehiculele  blocate  sau  ridicate  din  parcari  publice  cu  plata, trebuie facuta suplimentar si dovada platii restante a tarifului de parcare.

 

Autorizatia pentru activitatea de blocare / ridicare

a autovehiculelor  oprite, stationate sau parcate neregulamentar

 

Art. 10

       Autorizatia de blocare si/sau ridicare este documentul prin care se atesta capacitatea agentului economic de a efectua prestatiile prevazute la art.1 din prezentele norme in conditii de siguranta si calitate.

       Eliberarea si retragerea autorizatiei se face prin dispozitia scrisa a primarului municipiului Ploiesti.

Art. 11

       Agentii economici care doresc sa fie autorizati sa efectueze activitatile de la art.1 din prezentele norme trebuie sa depuna o cerere in acest sens la Administratia Domeniului Public Ploiesti. Aceasta va analiza modul in care solicitantul indeplineste conditiile din caietul de sarcini si va propune Primarului municipiului Ploiesti emiterea dispozitiei de autorizare.

Art. 12

       Autorizatiile pentru activitatile de blocare  si/sau ridicare se supun normelor privind documentele cu regim special si sunt eliberate prin Administratia Domeniului Public. Autorizatiile se elibereaza  intr-un singur exemplar pentru un agent economic.

Art. 13

       Autorizatiile pentru activitatea de blocare si/sau ridicare de autovehicule se inscriu in "Registrul societatilor autorizate pentru activitatea de blocare si ridicare autovehicule" deschis la Administratia Domeniului Public Ploiesti. Registrul cuprinde pentru fiecare agent economic urmatoarele date:

a)      denumirea agentului economic;

b)      data eliberarii;

c)      cod fiscal;

d)      numarul autorizatiei;

e)      numele si prenumele persoanei fizice desemnate de agentul economic autorizat pentru conducerea si organizarea activitatilor de blocare si/sau ridicare autovehicule.

f)        numarul de autovehicule speciale de ridicat;

g)      numarul de dispozitive de blocare;

h)      locul de depozitare si eliberare a autovehiculelor ridicate;

i)        numar de telefon unde pot fi contactati: patron, director si conducator de pe vehiculul specializat.

Art. 14

       Ori  de  cate  ori  apar   modificari   ce   privesc   datele   inscrise   in "Registrul societatilor autorizate pentru blocare si ridicare autovehicule", agentul economic are obligatia sa sesizeze in scris la Administratia Domeniului Public Ploiesti, care va efectua modificarea corespunzatoare in registru.

Art. 15

       Autorizatia pentru activitatea de blocare si/sau ridicare nu este transmisibila.

       Conducatorii autovehiculelor cu care se efectueaza activitatile de blocare si/sau ridicare trebuie sa detina permanent, la bordul autovehiculului, autorizatia pentru activitatea de blocare si/sau ridicare in copie, precum si evidenta autovehiculelor blocate sau ridicate.

Art. 16

       In cazul autorizatiilor pentru activitatea de blocare si/sau ridicare pierdute sau sustrase se aplica reglementarile in vigoare cu privire la modul de gestionare si manipulare a documentelor cu regim special.

       Eliberarea unui duplicat se efectueaza dupa prezentarea dovezii de publicare intr-un ziar local, iar in cazul celor deteriorate care pot fi identificate dupa continut, in baza originalului.

 

Modul  de  desfasurare a activitatii de blocare/ridicare transport, depozitare si eliberare

a autovehiculelor  oprite sau stationate neregulamentar

 

 

Art. 17

       Programul de desfasurare al activitatilor de blocare si ridicare este zilnic intre orele 8.00 – 18.00, cu exceptia zilelor de sambata, duminica si a sarbatorilor legale iar programul de deblocare, respectiv eliberare a autovehiculelor este permanent.

       Activitatea de ridicare se poate desfasura si in zilele exceptate si poate avea program permanent in zonele unde se impune aceasta masura suplimentara, ca urmare a unor manifestari sociale, culturale, sportive, vizite de stat oficiale, situatii meteo nefavorabile, lucrari de amenajare a drumului etc.

       Administratia Domeniului Public, in colaborare cu Biroul Politiei Rutiere va stabili traseele si zonele unde se va desfasura activitatea de blocare si ridicare, conform unui plan de actiune general ce poate fi actualizat saptamanal sau in functie de situatiile create.

Art. 18

       Echipajele care desfasoara activitatile de blocare sau ridicare vor actiona prompt la solicitarea agentilor constatatori.

Art. 19

       Echipajele care efectueaza blocarea trebuie sa aplice pe parbrizul sau geamul lateral stanga fata al autovehiculului anuntul privind incalcarea prevederilor prezentei hotarari.

Art. 20

       Pentru autovehiculele ridicate, ghiseul pentru achitarea sumelor in vederea eliberarii va fi amplasat in incinta spatiului de depozitare, astfel incat eliberarea vehiculului se va face imediat dupa efectuarea platii.

Art. 21

       In cazul in care conducatorul autovehiculului oprit, stationat sau parcat neregulamentar se prezinta inainte de inceperea operatiunii de transport, eliberarea autovehiculului se va face pe loc, in urma achitarii taxei catre Administratia Domeniului Public si a ฝ din cheltuielile de ridicare – transport, urmand ca amenda contraventionala sa fie achitata conform prevederilor legale.

Art. 22

       Agentul economic autorizat trebuie sa solicite agentului constatator dispozitia scrisa de ridicare sau blocare, sa o pastreze si sa o prezinte neconditionat, la solicitarea conducatorului autovehiculului blocat sau ridicat.

       Dupa dispunerea de catre agentul constatator a masurii de blocare sau ridicare, operatorul va fotografia pozitia autovehiculului oprit, stationat sau parcat, pe care se va mentiona data si ora fotografierii.

       In cazul in care autovehiculul prezinta avarii, de regula se va apela la blocare iar in cazul in care se impune ridicarea se vor face fotografii (anterioare ridicarii) cu zonele avariate ale autovehiculului.

       La cererea Administratiei Domeniului Public, Biroului Politiei Rutiere sau a instantei judecatoresti competente sa solutioneze o eventuala plangere, agentul economic trebuie sa puna la dispozitia acestora fotografiile din care sa rezulte pozitia autovehiculului inaintea dispunerii masurii de blocare sau ridicare.

Art. 23

       Agentul economic autorizat va incasa sumele prevazute in prezenta hotarare referitoare la contravaloarea operatiunilor efectuate si a taxei speciale.

       Pentru sumele incasate agentul economic este obligat sa elibereze documente justificative.

       Amenda contraventionala privind oprirea, stationarea sau parcarea neregulamentara se achita conform legislatiei in vigoare, agentul constatator procedand la intocmirea procesului verbal de constatare a contraventiei, in baza caruia se poate elibera autovehiculul ridicat sau blocat, dupa achitarea celorlalte obligatii stabilite.

 

Obligatiile agentilor economici ce desfasoara activitatea de blocare, ridicare,transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor oprite, stationate sau parcate neregulamentar pe drumurile publice sau pe terenurile                  apartinand domeniului public sau privat al municipiului Ploiesti

 

Art. 24

       Agentul economic care desfasoara activitatile de blocare si/sau ridicare autovehicule are urmatoarele obligatii:

      sa execute blocarea sau ridicarea autovehiculelor in baza programului intocmit de catre Administra]ia Domeniului Public Ploiesti impreuna cu Biroul Politiei Rutiere din cadrul Politiei municipiului Ploiesti, actionand prompt la orice solicitare a acestora;

      sa execute deblocarea sau eliberarea autovehiculelor numai dupa ce s-a facut dovada achitarii sumelor prevazute in prezentul regulament si s-a prezentat procesul verbal de constatare a contraventiei;

      sa poarte, pe timpul activitatii, o imbracaminte distincta cu ecuson si insemne privind activitatea efectuata (firma, numele si prenumele);

      sa anunte dispeceratul Politiei Rutiere imediat ce s-a efectuat o ridicare a unui autovehicul si locul unde a fost transportat.

Art. 25

       Agentul economic autorizat pentru blocarea sau ridicarea autovehiculelor are urmatoarelor obligatii:

      sa tina evidenta zilnica a masinilor ridicate sau blocate;

      sa achite sumele datorate Administratiei Domeniului Public;

      sa comunice in scris la Administratia Domeniului Public Ploiesti ori de cate ori apar modificari privind datele inscrise in "Registrul societatilor autorizate pentru blocari si ridicari autovehicule";

      sa asigure conditii materiale pentru buna desfasurare a activitatii nominalizata in art. 1 al prezentului regulament.

Art. 26

       Agentul economic autorizat va tine o evidenta zilnica, pe formulare inseriate in doua exemplare, din care sa rezulte:

            pentru fiecare operatiune

      locul si ora la care s-a facut constatarea si s-a efectuat operatiunea de ridicare sau blocare;

      orele la care s-a efectuat achitarea sumelor si eliberarea autovehiculului;

      agentul constatator care a dispus masura, seria si numarul procesului verbal de constatare, precum si incadrarea faptei;

      numarul de inmatriculare al autovehiculului blocat sau ridicat, respectiv numarul de inregistrare al autovehiculului daca exista;

      persoana care a facut operatiunea respectiva.

sinteza zilnica

      privind  numarul autovehiculelor ridicate si/sau blocate, eliberate ca si numarul celor ramase in custodia agentului economic.

       Echipajele vor avea asupra lor evidenta zilnica a activitatii.

       Un exemplar din evidenta zilnica se depune la Politia municipiului Ploiesti – Biroul Politiei Rutiere si al doilea exemplar va ramane la agentul economic.

       Sinteza saptamanala a activitatii se va transmite la Administratia Domeniului Public Ploiesti.

Art. 27

       Anuntul aplicat pe parbrizul sau geamul lateral va contine urmatoarele date:

      baza legala in care s-a efectuat operatiunea;

      suma ce trebuie achitata pentru deblocarea autovehiculului, reprezentand contravaloarea operatiunilor efectuate, taxa speciala datorata Administratiei Domeniului Public Ploiesti precum si modalitatea de achitare a amenzii contraventionale, conform legislatiei in vigoare;

      locul unde poate fi achitata aceasta suma – adresa, telefon;

      denumirea agentului economic care a efectuat operatiunea de blocare si numarul autorizatiei;

      numarul ecusonului agentului constatator  care a dispus masura.

 

Protectia cetateanului

 

Art. 28

       Agentii econimici care doresc sa fie autorizati sa desfasoare activitatile prevazute la art.1 trebuie sa-si constituie un fond de despagubire echivalent a 5.000 $, ce va fi depus intr-un cont purtator de dobanda si atestat de o scrisoare de garantie bancara in favoarea Adminisratiei Domeniului Public valabila pe perioada de valabilitate a autorizatiei pentru activitatea de blocare/ridicare.

       Scopul depozitului este de a acoperi despagubirea ce trebuie platita imediat pentru o eventuala avariere a unui autovehicul ridicat sau blocat. El va fi reconstituit dupa fiecare despagubire achitata.

Art. 29

       In cazul avarierii unui autovehicul in timpul operatiunilor de ridicare, transport, depozitare si eliberare, se va derula urmatoarea procedura:

      Daca la eliberare, proprietarul constata defectiuni la caroseria autovehiculului, delegatul agentului autorizat va face poze fata-spate ale autovehiculului, cu evidentierea orei si datei si se va intocmi un proces verbal.

      In prezenta reprezentantului agentului economic autorizat, a proprietarului vehiculului si al agentului constatator (al Administratiei Domeniului Public Ploiesti, al Biroului Politiei Rutiere sau al societatii de asigurari cu care agentul economic autorizat are incheiat contract de asigurare civila pentru activitatea de transport) se incheie un proces verbal folosind ca probe relevante fotografiile autovehiculului realizate in momentul constatarii stationarii neregulamentare si la eliberare.

      Proprietarul are dreptul sa efectueze reparatia autovehiculului la orice firma autorizata, in baza procesului verbal intocmit conform alin. 1 art. 29.

      Dupa efectuarea reparatiei proprietarul autovehiculului va depune un duplicat al facturii la agentul economic autorizat, care are obligatia sa o onoreze in termen de 36 de ore si sa transmita la Administratia Domeniului Public confirmarea de plata.

      In cazul nerespectarii termenului de 36 de ore, Administratia Domeniului Public va achita din fondul de  garantie al  agentului economic autorizat, in limita a 5000 $ plata facturii in termen de 36 ore.

      Agentul economic autorizat nemultumit de valoarea facturii reprezentand contravaloarea reparatiei efectuate se poate adresa unei instante, reclamand numai firma care a executat reparatia, pentru evaluarea incorecta a acesteia.

       Nerespectarea acestei proceduri de catre agentul economic se sanctioneaza cu 25% din tariful de despagubire. La a doua abatere a agentului economic, acestuia i se anuleaza autorizatia pentru activitatea de blocare / ridicare, iar fondul de despagubire va fi trecut la  bugetul Administratiei Domeniului Public.

 

Sanctiuni si contraventii

 

Art. 30

       Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in asemenea conditii incat sa fie considerate, portivit legii penale, infractiuni:

a)      efectuarea de blocari sau ridicari de catre agentii economici neautorizati sau persoane fizice, cu amenda de la 8.000.000 -10.000.000 lei pentru fiecare vehicul ridicat sau blocat;

b)      efectuarea de blocari sau ridicari de catre agentii economici autorizati fara dispozitie scrisa a agentilor constatatori (organe de politie sau imputerniciti ai primarului municipiului Ploiesti) cu amenda de la 5.000.000 – 7.000.000 lei si ridicarea autorizatiei;

c)      incalcarea prevederilor art.14 si 15 din Regulament prevazute in Anexa nr.1 la prezenta hotarare, cu amenda de la  2.000.000 – 3.000.000 lei si cu ridicarea autorizatiei;

d)      incalcarea prevederilor art.17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 si 27  din prezentul Regulament, cu amenda de la 2.000.000 – 3.000.000 lei si cu ridicarea autorizatiei.

       Prevederile  Legii nr. 32/1968 cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la constatarea contraventiilor, aplicarea  sanctiunii, plata si incasarea amenzii, precum si caile de atac se aplica si contraventiilor stabilite prin prezenta hotarare.

Art. 31

       Neplata de catre agentii economici autorizati a taxelor prevazute la art.8 din prezenta hotarare, precum si neindeplinirea prevederilor art. 28 si 29 din Regulament prevazute in Anexa nr.1 la prezenta hotarare sau a prevederilor caietului de sarcini prevazut in Anexa nr. 2 la prezenta hotarare, se sanctioneaza cu anularea autorizatiei pentru activitatea de blocare/ridicare.