MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
 
 
 

BISERICA SFINTII VOIEVOZI cu hramul Sf. Voievozi, Sf. Antonie cel Mare

Strada ªtefan Cel Mare nr. 23
 
Biserica Sfintii Voievozi, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfantul Antonie cel Mare este situata in municipiul Ploiesti, pe strada Stefan cel Mare nr.23. Parohia isi are numele de la primul hram al bisericii, din anul 1628, fiind al doilea locas de cult, ca vechime din Ploiesti, dupa Biserica Domneasca, Sfintii Apostoli (1639).

Ctitorii bisericii vechi, construita din lemn, au fost macelarii-breasla din Ploiesti - care au ales hramul Sfintii Ingeri pentru sacrificiile de animale, zalhanalele (abatoarele) din Ploiesti si imprejurimi.

Intrucat biserica din lemn din cauza vremurilor se naruia, enoriasii au hotarat a se zidi de jur imprejur biserica de zid, mai spatioasa, cea de lemn ramanand in functiune pana la terminarea lucrarilor (1711-1720). Dupa inscriptia unui vechi sfant antimis aflam data sfintirii - 1750. In urma altor lucrari de reparatii biserica Sfintii Voievozi a fost sfintita de catre mitropolitul Grigorie al Tarii Romanesti in anul 1820.

 
 

De la biserica initiala, din lemn, de la 1648, se pastreaza cei 4 stalpi de stejar pe care se sprijina coloana cafasului. Catapeteasma dateaza din 1864 si este sculptata si ornamentata cu flori, struguri si animale in relief iar usile diaconesti si imparatesti sunt executate cu multa maiestrie. Majoritatea sfintelor icoane de pe catapeteasma sunt imbracate in armura de argint. In anul 1929 biserica a fost din nou restaurata sub pastorirea vrednicului preot Nicolae Dima (1927-1965) cand s-au desfiintat cele trei turle din lemn inlocuindu-se cu una singura din beton armat sprijinita pe 4 bolti din beton armat iar pridvorului i s-a dat un aspect placut cu 6 coloane rotunde. Intre anii 1937-1938 s-a construit separat de biserica , clopotnita sub care se gaseste un clopot de bronz de aproximativ 800 kg si tot atunci s-a construit si casa parohiala.

Biserica este monument de arhitectura istorica reprezentativ pentru municipiul Ploiesti. Pictura interioara este realizata in anul 1983 in tehnica "tempera" pastrandu-se in pridvor 6 medalioane cu chipurile unor sfinti mucenici din pictura mai veche.Din anul 1804 dateaza un frumos epitaf cusut in fir argintiu si auriu. Intre anii 1966 - 1 iulie 1997 a slujit P.C.Pr.Stama Dumitru care a coordonat lucrarile de reparatii dupa cutremurul din 1977.

Incepand cu data de 1 septembrie 1997 parohia a fost incredintata spre pastorire prin transfer de la parohia Sf.Spiridon, P.C.Pr.Gheorghe Lazar care reusind sa intocmeasca documentatia tehnica de consolidare, obtinand autorizatia de construire pe data de 4 aprilie 2000, a demarat lucrarile de consolidare, actualmente se lucreaza la exteriorul turlei celei mari, urmand a se face in interior pictura din nou in tehnica "fresco". Aceste lucrari sunt suportate de credinciosii ce frecventeaza aceasta biserica si a unor oameni de bine.

 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Compartimentul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si
intretinut de Compartimentul Informatica si Serviciul Relatii Publice

https://www.ploiesti.ro