PLOIEȘTENI CU CARE NE MÂNDRIM
PLOIEȘTIUL, orașul lui Nichita și al lui Caragiale, orașul compozitorului Paul Constantinescu sau al arhitectului Toma Socolescu încearcă și reușește, adesea, să rămână demn de renumele pe care predecesorii noștri i l-au creat.
Locuitori ai orașului nostru, din diferite domenii de activitate, și-au pus serios amprenta și i-au adăugat valoare prin performanțele pe care le-au obținut.
Ne-am gândit să vă facem cunoscute și dumneavoastră, tuturor celor care accesați pagina de facebook a Primăriei, numele și povestea, pe scurt, a acestor ploieșteni care reușesc, prin izbânzile lor, să ne facă mândri că, împreună, suntem contemporanii acestor vremuri.
|
ECHIPA DE ROBOTICĂ InfO(1)Robotics A COLEGIULUI I.L. CARAGIALE PLOIEȘTI
Tinerii liceeni, componenți ai echipei de robotică InfO(1)Robotics a Colegiului Național I.L.Caragiale Ploiești, și-au adăugat în palmaresul reușitelor încă o performanță, demnă de eforturile și inteligența lor: Premiul special al juriului, câştigat la Campionatul Mondial de Robotică FIRST TECH CHALLENGE, adus în România de NAȚIE PRIN EDUCAȚIE și desfășurat la Houston, în luna aprilie a acestui an. Competiția, organizată în Statele Unite ale Americii, în perioada 20- 24 aprilie, a reunit echipe din 160 de țări ale lumii și a testat abilitățile concurenților în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, dar și creativitatea tinerilor participanți.
„Nu doar robotul contează în această calificare, ci echipa ca produs, iar acest produs este inclusiv un caiet tehnic, iar caietul copiilor mei cred că are cel puţin 150 de pagini, redactat în engleză şi română, care conţine toate activităţile echipei InfO1 şi ce impact au avut acestea în comunitate”, explică profesorul Daniela Lica, mentorul echipei de robotică a Colegiului ,I.L Caragiale” din Ploieşti. O muncă de echipă - compactă, tenace și extrem de bine pregătită – a reușit să convingă exigentul juriu al Campionatului Mondial de Robotică First Tech Challenge și să aducă, la Ploiești, Premiul Special al Juriului "Blast of Energy". O echipă format din: Georgescu Sebastian – team leader; Mădălina Andronache, Rareș Neagoe, Antonia Barbu și Anelisse Bîcin – Departament PR; Alexandru Săndulescu și Mihail Cimpoiașu – Departament Programare; Alin Andraș, Alexandra Popescu, Vlad Dinu și Gabriel Enache – Departament Construcție; Ristea Codrin și Sebastian Crețu – Departament Proiectare 3D și având ca mentori pe prof. Dana Lica, Ștefan Soare și Tudor Avram au reușit să confirme, o dată în plus, valoarea școlii ploieștene în domeniul informaticii.
|
|
Primăria Municipiului Ploiești felicită, pe această cale, echipa de robotică a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” Ploiești, pentru câștigarea marelui premiu – Inspire Award 1, la Olimpiada Națională de Robotică First Tech Challenge.
În urma acestui remarcabil rezultat, echipa Colegiului Național “I.L. Caragiale” din Ploiești va reprezenta România la faza internațională a competiției menționate, care va avea loc la Huston, în Statele Unite ale Americii, în perioada 20-24 aprilie 2022.
Echipa ploieșteană este formată din:
Team leader: Georgescu Sebastian
Departament PR: Andronache Mădălina, Neagoe Rareș, Barbu Antonia, Bîcin Anelisse
Departament Programare: Săndulescu Alexandru, Cimpoiașu Mihail
Departament Construcție: Andraș Alin, Popescu Alexandra, Dinu Vlad, Enache Gabriel
Departament Proiectare 3D: Ristea Codrin, Crețu Sebastian
Mentorii echipei: Tudor Avram, Stefan Soare și prof. Daniela Lica.
Primăria Municipiului Ploiești apreciază performanța înregistrată de tinerii ploieșteni coordonați de cadrele didactice de excepție și informează comunitatea ploieșteană că se alătură eforturilor acestora, urmând să acorde acestei echipe de excelență toată susținerea necesară în drumul către succes. |
|
LUCIAN VASILE – ISTORIC
Lucian Vasile este un nume care, în ultimii ani, a devenit tot mai familiar ploieștenilor. Prezența sa la cele mai importante evenimente culturale și sociale organizate în orașul nostru a fost tot mai des remarcată, iar eforturile sale în ceea ce privește reconectarea concitadinilor săi la rădăcinile istorice ale Ploieștiului au fost apreciate și mediatizate pe măsura strădaniei sale.
Deși a absolvit un profil de matematică-informatică, la Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, Lucian Vasile a decis să își urmeze pasiunea și să studieze istoria, devenind licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității București. A urmat un master și a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Varșovia. Recent, a obținut titlul de doctor în istorie, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din cadrul Academiei Române, cu o teză despre serviciile de informații ale exilului românesc în primii ani ai Războiului Rece.
Pasiunea sa a fost, este și va fi, însă, istoria Ploieștilor, pe care o studiază de peste 15 ani. Decis să spună, mai departe, poveștile pe care le găsea în arhive sau în interviurile pe care le realiza cu cei care au cunoscut Ploieștiul interbelic, în anul 2009 a fondat platforma online de istorie locală RepublicaPloiesti.net, unde scrie despre clădiri, evenimente și oameni din trecutul orașului.
Fiind convins că orașul are foarte multe de descoperit și de arătat localnicilor și turiștilor, deopotrivă, în 2012 a început să facă tururi istorice pietonale în Ploiești care, în cei aproape zece ani care au trecut de când au fost inițiate, au bucurat și au surprins plăcut cele aproape o mie de persoane participante, fie că este vorba despre ploieșteni, persoane din numeroase orașe ale țării, sau turiști străini, din Statele Unite ale Americii, din Franța sau chiar din Egipt. La început, oamenii veneau ușor neîncrezători că un oraș aparent gri, industrial și monoton poate ascunde o istorie interesantă, dar după câteva ore pe străzile ploieștene, plimbările se încheiau cu zâmbete și aprecieri. Astfel, pentru inițiatorul acestor tururi, bucuria că a putut arăta și altora latura frumoasă, dar ascunsă, a Ploieștilor a devenit motivația care l-a animat în această inițiativă.
Cum activitatea se dezvolta constant, Lucian Vasile a ajuns la concluzia că este nevoie de o formă instituțională și, prin urmare, în 2013 a luat ființă Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, sub umbrela căreia se desfășoară toate proiectele. O altă latură a activității este reprezentată de proiectele editoriale: sub egida AEDU au fost publicate douăsprezece titluri și a inițiat două colecții – Memento, de amintiri și povești personale, și Restitutio, cu texte vechi readuse în atenția publicului, precum și istoria ilustrată a Ploieștiului, din care a publicat două albume.
În anul 2021 a organizat prima și cea mai amplă expoziție outdoor dedicată istoriei ploieștene, beneficiind de un grant oferit de Fundația Comunitară Prahova. „Povești din Ploiești” cuprinde cincisprezece panouri instalate pe gardul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, în care ploieștenilor le este readusă în atenție istoria Ploieștiului, prezentată extrem de atractiv, prin imagini reprezentative însoțite de texte bine documentate și fotografii inedite din colecția AEDU, el însuși fiind un împătimit colecționar care, de mai bine de 12 ani, adună orice este legat de Ploiești: fotografii, cărți poștale, documente, afișe, obiecte. O parte din acestea au fost expuse în diferite expoziții locale și naționale.
”Cred că istoria Ploieștilor este cea mai frumoasă poveste, trecutul orașului meu natal fiind plin de momente remarcabile, de oameni cu destine spectaculoase și de clădiri minunate, atât prin arhitectura lor, cât și prin evenimentele la care au fost martore. Îmi place să povestesc despre Ploiești și despre vremurile de altădată și să le arăt și celorlalți că Ploieștiul este un oraș cu adevărat atrăgător și fascinant.” |
|
PROF. ADELA DUMITRU
Este profesorul-artist care ,,antrenează” creativitatea și sensibilitatea prin artă muzicală a mii și mii de elevi, profesorul care ,,modelează” voci și care iubește într-atât lucrul cu copiii încât nu-și imaginează o altă profesie altfel decât în mijlocul lor.
Absolventă a Facultății de Muzică din București, Adela Dumitru a intrat în învățământ în urmă cu aproape 25 de ani, debutând ca profesor la Urlați, chiar în școala în care a pășit,pentru întâia data, ca elevă de clasa întâi. A urmat, în continuare, cursurile școlilor din Valea Călugărească, Bucov și Pleașa, iar de 16 ani este profesor de educație muzicală la Colegiul Național ,,I.L. Caragiale” și profesor de canto-muzică tradițional-românească la Colegiul de Artă ,,Carmen Sylva” din Ploiești.
Lucrul cu copiii și, implicit, cu vocile lor, dăruirea și sensibilitatea cu care îi îndrumă au făcut-o pe Adela Dumitru a fi una dintre cele mai iubite profesoare.
Dacă la colegiul ,,I.L.Caragiale” coordonează și îndrumă grupul vocal ,,Cununița Muntenească” și corul ,,Liceenii”, la Colegiul de Artă Carmen Sylva modelează cu multă pasiune și dăruire vocile elevilor iubitori de folclor autentic, elevi cu care nu ezită să participe, an de an, la diverse concursuri muzicale importante, unde elevii săi urcă pe cele mai înalte trepte ale podiumului.
Pe lângă calitatea de dascăl, Adela Dumitru este și un artist liber-profesionist binecunoscut, bucurând cu vocea sa inconfundabilă miile de oameni care o urmăresc și o aplaudă în spectacolele în care este invitată.
Pandemia, prin măsurile de izolare impuse, a ținut-o oarecum departe de copii. Dar pasiunea și dorința de a dezvolta în elevii săi calități pe care ea însăși le-a descoperit au condus-o la crearea unui grup vocal - folcloric restrâns, format din 12 fete, grup pe care l-a denumit, sugestiv, ,,Mândrele de la Ploiești”. Au debutat sub acest nume în ziua în care noi, românii, sărbătorim Drăgaica/Sânzienele, pe 24 iunie 2021. Ele cântă muzică tradițional-românească autentică dar și cântece populare create de îndrăgita lor profesoară, costumele populare pe care le poartă sunt autentice , iar stilul de interpretare este unul inedit, folosindu-se de diverse pseudo-instrumente sau de instrumente de percuție neacordabile, astfel că, nu de puține ori, auditoriul a rămas plăcut surprins văzând cum cele 13 Mândre cântă acompaniindu-se fie de linguri de lemn sau de inox, pahare, foi de copt, tigăi sau chiar pietre.
La ceas de sărbătoare, când noi, românii, marcăm diferite momente importante ale istoriei noastre, Adela Dumitru nu ezită să îmbrace costumul popular autentic, să încalțe opincile și șosetele de lână sau pantofii negri cu baretă, specifice portului nostrum tradițional și să meargă, astfel îmbrăcată, în fața elevilor pentru a-și desfășura orele. Spectacolele pe care le desfășoară cu elevii nu reprezintă numai o bucurie pentru bunici, părinți, profesori, ci și o adevărată școală de regie, astfel încât originalitatea cu care acestea sunt puse în scenă au consacrat-o definitiv, ea devenind un nume emblematic în orașul nostru.
În timpul liber crează muzică și versuri, citește, plantează flori și îi place să petreacă timp cu familia în mijlocul căreia își găsește, adesea, sursa de inspitație pentru cântecele sale.
,,Chiar dacă m-am născut la Urlați, un oraș înconjurat de vii și dealuri, un oraș încărcat de istorie și poezie, simt că ACASĂ este PLOIEȘTI. Iubesc din tot sufletul meu orașul Ploiești și-s tare mândră că fac parte din această comunitate căreia simt că îi aparțin cu toată ființa mea!” |
|
DR. GEORGETA HANGANU
”De ani buni trăiesc într-o lume ireală, într-o lume utopică a fericirii personale a oamenilor, generată de bucuria de a dărui… Am, în permanență, șansa ca la locul meu de muncă să văd doar fața luminată a oamenilor…Mă confrunt, în fiecare zi, doar cu dorința lor de a ajuta…”
Într-adevăr, doamna doctor Georgeta Hanganu - este unul dintre medicii al cărui nume, întotdeauna, ploieștenii îl asociază cu profesionalismul, devotamentul și dorința de a salva, de a veni în ajutorul celor aflați în suferință. Jurământul depus la absolvirera Facultății de Medicină ”Gr.T.Popa” Iași a călăuzit-o pe parcursul celor aproape patru decenii de carieră. După stagiatura de la Galați, prin concurs, în 1990, a venit la Centrul de Transfuzie Sanguina Ploiesti. A urmat, apoi, specializarea pe Laborator Clinic, în Bucuresti, timp de trei ani. Ulterior, în 1995, a câștigat o bursă a Guvernului Francez pentru specializare în transfuzie sanguină, la “Institut National de Transfusion Sanguine”. A petrecut, astfel, anii ’95 – ‘96 la Paris, studiind cu mare drag, vizitând, muncind și rămânând veșnic recunoscătoare Franței pentru tot ceea ce a învățat-o și pentru toate experiențele de neuitat care i-au marcat întreaga profesie și viziune asupra transfuziei. A încheiat acest important capitol al vietii sale profesionale cu “Diplome Universitaire en Transfusion Sanguine” și “ Capacite Technologie Transfusionnelle” și s-a reîntors la Centrul de Transfuzie Ploiești, unde a reușit să aplice tot ce a învățat la Paris. În afara activității de la Centrul de Transfuzie, în paralel, este director de laborator la o policlinică privată unde, de aproape 25 de ani, împreună cu oameni și colaboratori devotați profesiei, vine în sprijinul celor care au nevoie, urgentă, de sânge. În timpul liber susține Cursuri de Medicină Transfuzională în Ploiești sau în țară, fiind formator al Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București. ”Cred că această parte a activității mele este cea mai frumoasă. Îmi place tare mult. A împărtăși cele știute cu oameni care au nevoie de cunoștințe pentru a-și putea face munca lor cu profesionalism este minunat! Cariera didactică cred că aduce cele mai mari bucurii sufletești celor ce o practică”.
Această perioadă complicată, marcată de existența unui virus care ne-a schimbat tuturor cursul firesc al existenței, a însemnat pentru doamna doctor Hanganu o provocare în plus. I-au venit în ajutor, însă, oamenii care au înțeles că donarea de sânge este dincolo de o datorie civică, este o datorie morală față de semenii aflați într-o situație limită, a căror viață, de multe ori, depinde de sângele pe care cei empatici cu suferința îl donează. ”Toți oamenii ajunși aici vin cu modestie și cu bun simț să ajute. Ei sunt soldații nevăzuți, prezenți în spatele generalului, ale căror nume nu vor rămâne niciodată în istorie. ”Marele profesor a făcut încă un transplant!”, dar nu mulți sunt cei care știu că în spate s-a aflat o armată de brațe neștiute, nebănuite, într-un desăvârșit anonimat, care au oferit, cu modestie, aurul vieții pentru un necunoscut.”
Coordonator, totodată, al Centrului Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice Prahova și Secretar al Comisiei de Transfuzie a Ministerului Sănătății, dr. Georgeta Hanganu este numele pe care îl auzi deîndată ce într-una din secțiile spitalelor din Ploiești sau din întreg județul Prahova este nevoie de sânge. Este rostit cu speranță, cu încredere dar și cu infinită recunoștință. Recunoștință pe care și reprezentanții administrației publice locale i-o poartă , alături de admirație și prețuire necondiționate.
Vă mulțumim, doamna doctor, pentru devotamentul și profesionalismul pus în slujba sănătății cetățenilor! Includerea numelui dumneavoastră în Galeria ploieștenilor cu care orașul nostru, pe bună dreptate, se mândrește, este onorantă pentru muncipalitate! |
|
ELEVI PLOIEȘTENI CARE AU OBȚINUT NOTA 10 LA EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI LA EXAMENUL DE BACALAUREAT
Primăria municipiului Ploiești rămâne consecventă ideii de promovare și recunoaștere a meritelor elevilor și cadrelor didactice de la unitățile de învățământ din municipiul Ploiești care s-au remarcat, prin rezultatele obținute, la examenele sau la concursurile desfășurate la nivel național și internațional.
Astfel, în deschiderea ședinței Consiliului Local al municipiului Ploiești, desfășurată joi, 29 iulie 2021, au fost premiați elevii ploieșteni care au obținut nota 10 la Evaluarea Națională din acest an, precum și cei care au obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat.
Momentul festiv a reunit cei opt elevi care au obținut nota maximă pentru accederea în învățământul liceal și cei șapte elevi care, prin obținerea notei de 10 la examenul de bacalaureat au confirmat, o dată în plus, valoarea și nivelul pregătirii de care s-au bucurat ca elevi ai unităților de învățământ ploieștene.
În cadrul aceleiași festivități au fost felicitați, deopotrivă, și doi dintre directorii unor prestigioase colegii ploieștene: Gabriel Țaga – directorul Colegiului Național Mihai Viteazul, pentru cele cinci medii de 10 obținute de elevii acestei unități de învățământ la examenul pentru Evaluarea Națională, sesiunea 2020-2021, situând, astfel, Colegiul Național Mihai Viteazul pe primul loc la nivel național și Carmen Argeșanu – directorul Colegiului Național Nichita Stănescu, pentru o promovabilitate de 100% a absolvenților acestui colegiu la examenul de bacalaureat.
Tinerii liceeni ploieșteni care au reușit performanța obținerii notei maxime la Evaluarea Națională sunt:
1. Ivănescu Ioana Ruxandra – C.N. Al.I.Cuza
2. Luca Sorina Cristina – C.N. Nichita Stănescu
3. Roman Ana-Maria – Șc. Gimnazială H.M.Berthelot
4. Dumitrescu Sara Maria – C.N.Mihai Viteazul
5. Ionescu Maria - C.N.Mihai Viteazul
6. Preda Ilinca Ioana - C.N.Mihai Viteazul
7. Sturzu Ștefan Teodor - C.N.Mihai Viteazul
8. Faur Mihai - C.N.Mihai Viteazul.
Nota 10 la examenul de Bacalaureat a fost obținută de:
1. Arghir Monica Andreea – C.N.Nichita Stănescu
2. Manta Valentina Elena- C.N.Nichita Stănescu
3. Avram Rareș – C.N. I.L.Caragiale
4. Canțăr Gogitidze David Nicholas - C.N.Mihai Viteazul
5. Micloiu Diana Cristiana - C.N.Mihai Viteazul
6. Nicolae Mara Raluca - C.N.Mihai Viteazul
7. Cordoși Diana Elena – Colegiul ”Spiru Haret”.
Felicitări acestor elevi pentru reușita lor!
Toată admirația și prețuirea pentru profesorii care i-au pregătit și pentru părinții care i-au susținut! |
|
ELEVII PLOIEȘTENI ȘEFI DE PROMOȚIE 2021 - LICEU
Calitatea învățământului ploieștean, dăruirea și profesionalismul dascălilor din unitățile de învățământ preuniversitar din orașul nostru sunt binecunoscute. Dovadă sunt premiile și recunoașterile pe care elevii noștri le-au obținut în competițiile naționale și internaționale, la diferite disciplinite de învățământ, precum și rezultatele de excepție dobândite la concursurile organizate pentru accederea în învățământul liceal sau la examenele de bacalaureat.
Vă prezentăm, astăzi, elevii ploieșteni care au fost desemnați, la nivel de liceu, șefi de promoție pentru anul școlar care tocmai s-a încheiat.
Îi felicităm pentru performanța de a fi cei mai buni elevi ai școlilor unde au studiat!
Felicităm, deopotrivă, cadrele didactice care i-au pregătit, făcând posibilă această adevărată performanță și, nu în ultimul rând, părinții, fără a căror susținere și grijă permanentă, copiii nu ar fi urcat pe cea mai înaltă treaptă a reușitei!
C.N.Mihai Viteazul: Canțăr-Gogitidtze David Nicholas, Drăgan Andrei, Merlă Antonio Ștefan, Micloiu Diana-Cristiana, Nițu Vlad Petru
C.N.I.L.Caragiale: Avram Rareș Ștefan
C.N.Nichita Stănescu: Șindrilaru Cătălina Maria
C.N.Al.I.Cuza: Dumitru Teodora Maria
Colegiul de Artă Carmen Sylva: Toader Andra
C.N.Pedagogic Regina Maria: Ilie Alexandra Ioana
Colegiul Economic Virgil Madgearu: Alexandru Florentin
Colegiul Spiru Haret: Cordoși Diana Elena
Liceul Tehnologic Anghel Saligny: Popa Nicoleta Marilena
Liceul Tehnologic Administrativ și Servicii Victor Slăvescu: Bădescu Alexandra Ioana Elena
Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu: Popescu Andreea
Liceul Tehnologic Elie Radu: Niță Mădălina Maria
Liceul Tehnologic Servicii Sf.Apostol Andrei: Nițu Nicoleta Claudia
Liceul Tehnologic Toma Socolescu: Sima Alexandru Cristian
Liceul Tehnologic 1 Mai: Tudor Ionuț
Liceul Tehnologic Transporturi: Stanciu Samuel |
|
ELEVII PLOIEȘTENI ȘEFI DE PROMOȚIE 2021 - GIMNAZIU
Calitatea învățământului ploieștean, dăruirea și profesionalismul dascălilor din unitățile de învățământ preuniversitar din orașul nostru sunt binecunoscute. Dovadă sunt premiile și recunoașterile pe care elevii noștri le-au obținut în competițiile naționale și internaționale, la diferite disciplinite de învățământ, precum și rezultatele de excepție dobândite la concursurile organizate pentru accederea în învățământul liceal sau la examenele de bacalaureat.
Vă prezentăm, astăzi, elevii ploieșteni care au fost desemnați, la nivel de gimnaziu, șefi de promoție pentru anul școlar care tocmai s-a încheiat.
Îi felicităm pentru performanța de a fi cei mai buni elevi ai școlilor unde au studiat!
Felicităm, deopotrivă, cadrele didactice care i-au pregătit, făcând posibilă această adevărată performanță și, nu în ultimul rând, părinții, fără a căror susținere și grijă permanentă, copiii nu ar fi urcat pe cea mai înaltă treaptă a reușitei!
C.N.Mihai Viteazul: Albu Emilia, Băicoianu Ștefan Teodor, Cristea Denisa Maria, Faur Mihai Matei, Ionescu Maria, Moșu David Luca, Popescu Daria Maria, Preda Ilinca Ioana, Stoian Teodora, Tangerică Daria Maria, Tudoran Andreea
C.N.I.L.Caragiale: Apostolache Alexia, Udroiu Teodora
C.N.Al.I.Cuza: Ivănescu Ioana Ruxandra, Năstase Andreas Mihnea
Colegiul de Artă Carmen Sylva: Polifrone Ioana
C.N.Pedagogic Regina Maria: Pena Maria Rebecca
C.N. Nichita Stănescu Ivanciu Octavian-Andrei, Gyorgy Maria, Matei Alexandra
Lic.Teh. Serv. Sf.Apostol Andrei Apostol Delia Andreea
Șc Gimnazială Sf Vasile Balet Iustin
Șc. Gimnazială Andrei Mureșanu Tănase Carmen Florentina
Șc. Gimnazială Ioan Grigorescu Gabor Denisa
Șc. Gimnazială Grigore Moisil Iordăchesu Daria, Brânză Gavrilescu Moșu Ileana
Șc. Gimnazială Elena Doamna Duță Patricia Adnana
Șc. Gimnazială Nicolae Bălcescu Stanemir Delia Claudia
Șc. Gimnazială H.M.Berthelot Ionescu Elena Mihaela, Roman Ana-Maria
Șc. Gimnazială Nicolae Titulescu Prună Cristian Șerban
Șc. Gimnazială Anton Pann Strâmbeanu Florin
Șc. Gimnazială Sf.Vineri Nedelcu Noris Damian
Șc. Gimnazială Nicolae Iorga Grigore Ana-Maria Miruna
Șc. Gimnazială I.A.Bassarabescu Rotaru Andrei
Șc. Gimnazială Toma Caragiu Neuman Teodora, Dop Bogdan
Șc. Gimnazială George Coșbuc Moca Tudor
Șc. Gimnazială Nicolae Simache Samoilă Viorel
Șc. Gimnazială Emil Palade Drăghici Raluca Maria
Șc. Gimnazială Mihai Eminescu Pârvu Beatriz
Șc. Gimnazială Radu Stanian Stănică Nectaria Andreea
Șc. Gimnazială Rareș Vodă Neacșu RebecaȘc. Gimnazială Candiano Popescu Gălbinuși Delia Sabrin
|
|
VALENTIN BÎRZAN – Campion Național la Box, categoria 75 kg
Seria succeselor repurtate de sportivii legitimați la Clubul Sportiv Municipal Ploiești continuă!
Astfel, VALENTIN BÎRZAN, tânărul boxer pregătit de cunoscuții antrenori Titi Tudor și Adrian Pîrlogea a reușit performanța de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în cadrul competiției dedicate categoriei 75 de kg, la Cupa României la Box Masculin, desfășurată la sfârșitul lunii mai, la Zalău.
Ambițiosul ploieștean a reușit să-l întreacă în finala concursului, după un meci spectaculos, pe Claudiu Ionuț Trifoiu, de la Clubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea.
Sportivii clubului municipal au îmbogățit palmaresul secției de box cu încă două medalii, pe lângă titlul suprem cucerit de Valentin Bîrzan, medalia de bronz cucerită de Cosmin Bănică fiind și ea demnă de menționat.
Mult-așteptata, dar bine-meritata victorie i-a adus sportivului de la CSM Ploiești și convocarea la lotul național de juniori al României, în vederea participării la Campionatul European care va avea loc în luna august a acestui an.
În acest moment, Clubul Sportiv Municipal Ploiești are cinci sportivi convocați la loturile naționale ale României: Iulian Dumitrescu, Marian Ghinoiu, Valentin Bârzan, Livia Botică și Isabel Pârvu.
Mult succes la viitoarele competiții și la cât mai strălucitoare medalii, Valentin Bîrzan!
|
|
VICTOR DRAGOMIR – Elev al C.N.I.L.Caragiale Ploiești, câștigătorul locului I la Concursul Național NASA – Scientist for a Day.
Victor Dragomir este elev la Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești. Și nu un elev oarecare, ci unul special, pentru că el este liceanul care a cucerit locul I la Concursul Național NASA – Scientist for a Day.
La Ploiești, astronomia, implicit, astrofizica sunt domenii în care elevii ploieșteni s-au remarcat în ultimii ani, dovadă fiind numărul important de premii câștigate la toate competițiile naționale și internaționale la care au participat. Reușita lor a fost posibilă datorită pasiunii și implicării unei inimoase profesoare, doamna Mariana Osman, care a știut să transmit elevilor săi curiozitatea și interesul pentru studiul acestei discipline atât de interesante și, totodată, atât de incitante.
Interesul lui Victor pentru știință s-a manifestat încă din vremea când era doar un copil, când a primit cadou din partea bunicilor o enciclopedie. Răsfoind-o, a fost atras de imaginile cu planete, galaxii şi nebuloase. Remarcând dorința lui de a ști tot mai mult, părinţii si bunicii i-au pus la dispoziţie toate materialele pentru studiu – cărţi, DVD-uri, encicopedii, devenind echipa cea mai puternică în descifrarea unui univers atât de fascinant.
La şcoală s-a remarcat rapid şi a devenit abonatul clubului “Micii Astronauți Luceafărul”. Aici a început să desluşească mult mai multe mistere şi să se simtă atras ca un magnet de Univers.
”Îmi place să observ galaxii, comete, roiuri de stele, sateliți sau planete. Mă provoacă totul, îmi stimulează gândirea și dorința de cercetare. Mereu am fost curios să aflu, să știu, să învăț şi să explorez. Încet, încet, am aflat şi răspunsul la o întrebare care mă urmărea. Mi-am dat seama repede cât de mici suntem într-un Univers atât de mare”, mărturisea Victor.
Centrul Județean de Excelență Prahova a fost pasul următor pe drumul devenirii sale, locul unde pasiunea lui pentru astronomie a fost atent încurajată și susținută de profesori dedicați și foarte bine pregătiți iar rezultatele nu au întârziat să apară. Olimpic naţional, se poate mândri cu un palmares impresionant, constând în numeroase premii şi medalii cucerite la concursurile la care a participat:
– Locul I Judeţ Prahova – Olimpiada Judeţeană de Astronomie şi Astrofizică (2019-2020)
– Locul III, după centralizarea naţională pe judeţe, la Olimpiada de Astronomie si Astrofizică, performanţă ce i-a oferit şansa de a face parte din lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2019-2020, Italia (nn – competiţia nu s-a mai organizat din cauza pandemiei)
– Medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– Medalie de bronz la Concursul Naţional de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica” – secţiunea de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– Locul IV la Olimpiada Naţională de Robotică “World Robot Olimpiad Romania” (2018-2019)
– Premiul III la Concursul Naţional de Fizică PHI (2017-2018 şi 2016-2017)
– Premiul Excelenţei: Categoria I “Centrul Judeţean de Excelenţă” Prahova – Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
Într-un firesc al reușitelor se înscrie, însă, cel mai recent și valoros succes al său: Locul 1 pe ţară la concursul “Scientist for a Day”, organizat sub patronajul Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale a Statelor Unite! Elevul Colegiului Naţional “I.L. Caragiale” din Ploieşti a fost preferatul juriului, care a avut de ales dintr-un număr de 450 de eseuri – realizate atât de competitori din România, cât şi din străinătate. Anul acesta câştigătorii au fost desemnaţi de către John Hopkins, inginer cercetător care lucrează la misiunea NASA – “Dragonflay”, următoarea misiune pe Titan.
Tot la NASA să ajungă şi Victor Dragomir: ”Să lucrez la NASA ar fi o posibilitate extraordinară, iar daca aş alege o divizie acolo, aceasta ar fi “Jet Propulsion Laboratory” (JPL) care este locul unde se lucrează la toate misiunile spaţiale NASA (Voyager, Curiosity, Perseverance etc). O altă posibilitate foarte atractivă pentru mine ar fi să lucrez la compania SpaceX. Deşi există de doar 19 ani pe piaţă, această companie a stabilit numeroase recorduri în domeniul explorării spaţiale, în viitor plănuind să trimită şi oameni pe Lună şi pe Marte, activităţi la care aş fi onorat să iau parte.
Cu tenacitate şi multă muncă, în doi ani, Victor Dragomir poate cuceri bursa care să-l ducă spre prima treaptă a visului său – M.I.T - celebrul “Institute of Technology” din Massachusetts, ce şcoleşte o parte din viitorii profesionişti NASA, câtă vreme în România nu sunt facultăți dedicate exclusiv astronomiei, astrofizicii și cosmologiei. Iar acest domeniu, care pentru el înseamnă totul, presupune mult efort de cercetare, dar și sprijin important din partea specialiștilor consacrați.
Își dorește foarte mult sa să ajungă în Spaţiu și speră să fie al doilea român după celebrul Dumitru Prunariu care a cucerit Cosmosul. Până atunci, Victor trebuie să-şi îndeplinească singur un alt vis: să încerce avionul special NASA “Vomit Comet”. Acesta are rolul de a zbura continuu, în sus şi în jos, pentru a-i face pe pasageri să se simtă o dată aproape imponderabili, după care de aproape de două ori mai grei – deoarece naveta simulează foarte bine condiţiile de decolare a unei rachete.
Pe lângă dezvoltarea sa personală, nu a uitat niciodată începuturile lui ca pasionat de astronomie. Astfel, susţine în permanenţă noua generaţie de copii prin participarea la diferite cursuri, proiecte sau acţiuni de voluntariat, fiind profesor-mentor la Palatul Culturii din Ploieşti în cadrul proiectului educaţional voluntar “Şcoala la Muzeu”. Timp de două săptamâni, pe timpul pandemiei, a retrăit amintirile începuturilor vieţii lui ca pasionat de astronomie, alături de micii elevi care au vrut să înveţe de la el. Recunoaşterea celor din jur înseamnă extraordinar de mult pentru Victor Dragomir, care le este recunoscător, la rândul lui, tuturor celor care l-au susţinut până acum şi l-au ajutat, constant, să-şi ducă pasiunile la nivelul următor. Decernarea Diplomei de Excelenţă, din partea Primăriei Municipiului Ploieşti, pentru performanţele obţinute şi modul de excepţie în care a reprezentat oraşul în cadrul competiţiilor naţionale în anul școlar 2018-2019, este un exemplu în acest sens.
Victor Dragomir - tânărul care prin pasiunea lui pentru astronomie a reușit să atingă stelele!
Victor Dragomir - el însuși o stea în Galeria ploieștenilor cu care orașul nostru se mândrește! |
|
ECHIPA DE BASCHET U15 A CLUBULUI SPORTIV ȘCOLAR PLOIEȘTI
Tinerii ploieșteni, membri ai echipei de baschet a Clubului Sportiv Școlar Ploiești, sunt noii vicecampioni, la nivel național, după Turneul Final la care au participat, în luna iunie, la Arena de Baschet din București. Performanța atinsă de sportivii noștri a venit ca o încununare a celorlalte victorii repurtate în meciurile din grupa B, unde au câștigat toate meciurile disputate cu adversare redutabile, precum Laguna București, Îngerii Băniei Craiova, Leii București. Astfel, echipa de baschet a CSȘ Ploiești a jucat în semifinale cu a doua clasată din Grupa A, U-BT 1 Cluj-Napoca, ajungând în finala competiției unde s-a impus, și de această dată, cu scorul 71-60. În ultimul act, ploieștenii s-au confruntat cu Dan Dacian București, echipă care s-a dovedit mai puternică și care a surclasat formația ploieșteană.
George Angelian a fost desemnat cel mai bun baschetbalist ploieștean, cu 13 puncte și 18 recuperări iar Codruț Dinu a înregistrat 10 puncte și 10 recuperări, cei doi jucători ploieșteni regăsindu-se și în cel mai bun 5 al Turneului Final. George Angelian a primit, de asemenea, și premiul pentru cel mai bun recuperator (78 recuperări), iar Codruț Dinu a fost considerat cel mai de perspectivă jucător.
Felicitări tinerilor baschetbaliști ploieșteni Robert Pătraru, David Ion, Rareș Mihalache, Bogdan Ion, Andrei Velcea, Manthopoulos Christos, Andrei Duță, George Angelian, Răzvan Popa, Codruț Dinu și Armand Suciu, membrii echipei de baschet masculine a Clubului Sportiv Școlar Ploiești!
Felicitări, deopotrivă, și antrenorilor Ionuț Ivan (antrenor principal), Robert Munteanu și Ovidiu Coniac (antrenori secunzi)! |
|
ECHIPA MASCULINĂ DE BASCHET SENIORI A CLUBULUI SPORTIV MUNICIPAL PLOIEȘTI
În dorința de a nu se lăsa mai prejos decât fetele, desemnate vicecampioane ale României la baschet, în urma meciurilor disputate la sfârșitul lunii mai a acestui an, tinerii baschetbaliști legitimați la Clubul Sportiv Municipal Ploiești au adăugat în vitrina victoriilor medaliile și cupa de învingători obținute ca urmare a promovării în Liga Națională, după ce au reușit un binemeritat loc II în Turneul Final al Ligii I.
Sportivii, antrenați de Ionuț Ivan, Eugeniu Melnic și Robert Munteanu, au făcut un adevărat spectacol din jocul prestat împotriva CSU Târgu Mureș, în prezența celor peste 350 de spectatori prezenți în Sala Olimpia din Ploiești, care au încurajat echipa ploieșteană în stilul binecunoscut al unor adevărați suporteri.
Urmând îndeaproape indicațiile unui plan tactic binegândit, membrii echipei de baschet seniori ai Clubului Sportiv Municipal Ploiești au învins în fața echipei mureșene, înregistrând un spectaculos scor 80 – 74 (20 – 17, 17 – 21, 28 – 15, 15 – 21).
Formula de start a echipei noastre a fost A. Damian (2 puncte), C. Dumitru, A. Carabulea (9), Negoiţescu (14), A. Ene (36), ulterior intrând pe teren şi Reynolds (10, 1×3), O. Iancu (5, 1×3), M. Ianuli (4) şi Al. Neguţ. Ceilalţi băieţi care au contribuit la performanţa din acest sezon au fost tinerii Mihai Comănescu, Alexandru Chirilă, Horia Scărlătescu, Luca Dănescu, Cristian Velcea, George Angelian, Iulian Geangu, Vlad Oţelea, David Petre şi Andrei Rogozanu.
Federația Română de Baschet, reprezentată, la Ploiești de Adrian Voinescu și Constantin Ioan, a premiat primele trei formaţii clasate la Turneul Final, dar a oferit şi trei premii individuale. Între aceștia, ploieșteanul Vlad Negoițescu a fost declarat MVP al turneului graţie evoluţiei sale, dar şi cifrelor realizate: 18 puncte/meci, 8.2 recuperări/meci şi un indice al eficienţei de 20.4/meci: „A fost un consum extraordinar de mare de energie! Să joci cinci meciuri în cinci zile este foarte greu, sper că nu se va mai întâmpla vreodată în viaţa mea şi, dacă mă aude cineva de la federaţie ar fi bine să nu mai lase să se întâmple aşa ceva. A fost foarte greu, dar e ok că s-a terminat totul cu bine şi toată lumea e fericită. În ceea ce priveşte Liga Naţională, sper ca şi conducerea să se ţină de promisiuni şi să avem un buget care să ne permită să avem o echipă competitivă. Poate nu cum era pe vremuri Asesoft, care a stabilit nişte standarde foarte înalte, ceea ce nu e rău, dar măcar să sperăm în 2-3 ani să tindem către top 4 în România”.
Eroul partidei a fost, fără îndoială, Andrei Ene, care a reuşit un „double-double”, cu nu mai puţin de 36 de puncte marcate şi 17 recuperări reuşite. La final, epuizat după efortul depus, pivotul echipei noastre a declarat: „A fost o muncă imensă depusă nu numai de mine, ci de întreaga echipă şi mă bucur enorm că s-a terminat cu bine şi am reuşit să ne îndeplinim obiectivul. Toate echipele de la acest turneu au fost puternice şi cred că au reuşit să promoveze cele mai bune două. Acum vreau să mă relaxez, să iau o vacanţă, să respir şi abia apoi mă voi gândi şi la Liga Naţională. Ce pot să spun este că tot ce a ţinut de noi, de staff, am făcut, am dat 110%, iar acum mingea este în terenul conducerii să dea 100%”.
Felicitări baschetbaliștilor ploieșteni și mult succes în partidele viitoare! |
|
ECHIPA DE BASCHET FETE ”U15” A CLUBULUI SPORTIV MUNICIPAL PLOIEȘTI
Succesele obținute de sportivii ploieșteni, legitimați la Clubul Sportiv Municipal, au devenit, în ultimii ani, o permanență într-un domeniu în care tinerii din orașul nostru au făcut performanță, indiferent de disciplină. Profesori și antrenori talentați i-au pregătit cu dăruire și devotament astfel încât rezultatele nu au întârziat să apară.
Baschetul, o ramură sportivă în care Ploieștiul are, deja, tradiție, s-a aflat, de curând, în atenția iubitorilor de gen, răsplătind, prin performanțele dobândite, atenția și încurajările suporterilor săi.
Astfel, echipa fetelor pregătită de Loredana Munteanu, Corina Savu și Robert Munteanu a devenit vicecampioană națională la categoria ei de vârstă, în urma turneului final care s-a disputat în Sala Polivalentă din Blejoi.
Pregătirea intensă, seriozitatea cu care au abordat fiecare meci, precum și talentul jucătoarelor au făcut posibilă această victorie, recunoscută și aplaudată îndelung de către iubitorii acestui sport.
În cadrul festivității de premiere, secretarul general al Federației Române de Baschet, Dan Berceanu, a acordat premii individuale, fetele de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești distingându-se, net. Au fost remarcate Ioana Savu, ca cel mai de perspectivă jucător, Daria Iordăchescu – cel mai bun pasator, Lana Mikes – cel mai bun marcator. Totodată, pe baza voturilor celor opt antrenori prezenţi la Blejoi, s-a alcătuit şi „cel mai bun 5 al turneului”, în care s-au regăsit trei jucătoare de la C.S.M. Ploieşti: Daria Iordăchescu, Karina Munteanu şi Agnes Zane.
Viceprimarul municipiului Ploiești, domnul Dan Nicodim, prezent, de asemenea, la festivitatea de premiere, a felicitat, în numele administrației locale, câștigătoarele turneului final, asigurându-le, totodată, de toată susținerea municipalității.
Felicitări, campioanelor, și la cât mai multe și strălucitoare medalii câștigate! |
|
ALEX CIOCAN - MULTIPLU CAMPION LA CICLISM, PREȘEDINTELE FEDERAȚIEI ROMÂNE DE CICLISM
Împătimiților sportului, în general, și celor ai ciclismului, în special, le este binecunoscut numele lui ALEX CIOCAN. Pentru că celebrul sportiv s-a afirmat nu numai într-o disciplină atât de iubită în țara noastră, ci și ca organizator de evenimente sportive, comentator și, nu în ultimul rând, ca antreprenor.
Alex Ciocan, ploieșteanul născut, practic, cu sportul în sânge, a moștenit dragostea pentru educația fizică de la părinții săi, foști sportivi de performanță: tatăl a făcut parte în anii ’60 din cea mai bună echipă de ciclism din istoria României, iar mama lui a ajuns până pe podiumul Cupei Campionilor Europeni, la baschet. Astfel, el a cochetat de mic cu sportul, încercând mai multe discipline înainte de a se întoarce la prima sa dragoste, bicicleta.
”Nu consideram că ciclismul este chiar sport, era ca al doilea mers pentru mine. Am făcut scrimă: mă așteptam să fandez ca Jean Marais în mai puțin de o săptămână și am fost foarte dezamăgit când am fost pus să fac flotări și sărituri, apoi, volei, dar era cam înalt fileul la 9 ani. La fotbal, jucam de dimineața până seara pe maidan așa că nu aveam nevoie de un antrenor care să mă pună să repet o schemă de un milion de ori. La handbal, am luat-o puțin mai în serios între 13-19 ani, mult timp în paralel cu ciclismul, turnee, vedetisme etc., însă ciclismul avea ceva care mă atrăgea în mod anormal. Eram în stare să stau o zi întreagă să spăl bicicleta, să curăț fiecare za a lanțului în parte, să chiulesc de la școală pentru un al doilea antrenament al zilei (a nu se citi aici de persoanele cu vârsta sub 18 ani!). Până la urmă, a fost o chimie între acest sport și mine!”, mărturisea Alex Ciocan.
Astfel, a ales să practice și să facă performanță într-unul dintre cele mai istovitoare sporturi, în care corpul și mentalul trebuie să ducă împreună la bun sfârșit fiecare cursă. Pasiunea lui pentru ciclism este atât de mare încât l-a practicat în toate formele sale: pe șosea, pe velodrom, mountain-bike și ciclocros, însă cel mai bine s-a simțit mereu când a pedalat în echipă. Și asta pentru că, așa cum el însuși afirmă, ciclismul nu este un sport individual, așa cum pare la prima vedere:
”Există o expresie pe care antrenorii mai în vârstă din ciclism o foloseau mereu: „Degeaba ai cap dacă nu ai picioare, dar … degeaba ai picioare dacă nu ai cap!” Evident că o dată la vreun milion de cicliști se naște și un Eddy Merckx care are 100% mușchi și o altă 100% minte. În vremurile noastre, totul este mai controlat, ai o echipă întreagă la picioarele tale pentru a te ajuta să câștigi. Clar, șoseaua și velodromul reprezintă marea mea iubire. Nu sunt genul singuratic. Vreau să vorbesc cu cineva, nu să pedalez singur. Îmi place tactica din pluton, să-ți citești adversarii din priviri și să joci teatru dacă este nevoie. De exemplu, acea tactică de a merge pe evantai pe vânt lateral puternic. „Să bagi morcov” sau „să scoți morcovul”, cum se spune la noi. În oricare dintre aceste două situații, te simți ca un rege alături de colegii tăi, pentru că cele mai frumoase victorii și amintiri sunt atunci când câștigi împreună cu echipa!”
Din momentul în care a devenit evident că drumul său nu poate fi altul decât cel al ciclismului de performanță, Alex Ciocan a adunat zeci de medalii la Campionatele Naționale și Balcanice, numărul lor fiind atât de mare încât până și el le-a pierdut numărul.
Deși este nominalizat ca unul dintre cei mai titrați cicliști români ai secolului XXI, Alex Ciocan este, totuși, modest și afirmă că mai presus de el pot fi considerați alți cicliști, Constantin Ciocan – tatăl său, fiind unul dintre ei.
Fire întreprinzătoare, în 2013 inițiază, alături de alți împătimiți ai ciclismului, proiectul Road Grand Tour, care a pornit de la trei competiții pe an și a ajuns, la un moment dat, la 14. Un proiect ambițios, la care Primăria municipiului Ploiești a subscris cu entuziasm, devenind parteneră, la categoria copii, și oferind, alături de alți sponsori, premii participanților.
În 2020, un an cu totul special din cauza situației generate de pandemia de coronavirus, Road Grand Tour a avut 3 evenimente pe șosea și alte 3 online.
Un adevărat ”colecționar” al succeselor obținute ca ciclist, ca participant la zeci de Tururi ale României, Turciei, Greciei, Bulgariei, precum și la competiții internaționale, membru de nădejde al echipei Giant, un serios organizator de competiții de șosea MTB și Road Grand Tour, precum și un spumos comentator profesionist la microfonul Eurosport pe durata Marilor Tururi, acesta este ALEX CIOCAN, ploieșteanul care, datorită implicării și dăruirii totale pentru sportul îndrăgit de un număr din ce în ce mai mare de tineri, a fost numit Președinte al Federației Române de Ciclism.
”După o viață dedicată ciclismului, din poziția de sportiv, antrenor, comentator și promotor, organizator, director de vânzări, toate legate de sportul cu două roti, consider că experiența pe care am acumulat-o și pasiunea de care am dat dovadă, abilitățile de comunicare, de organizare și conducere mă califică pentru poziția de Președinte al Federației Române de Ciclism. Este cea mai indicată poziție pentru cineva care vrea binele acestui sport! Sportului care i-a oferit absolut totul în viață! Și sunt convins că, împreună cu dumneavoastră, cei care reprezentați ciclismul în România, pot face ca acest sport, atât de îndrăgit, să ajungă sus și mii de copii să-l practice în viitorul imediat apropiat iar sportivii de peformanță să ne uimească prin performanțele lor!”
ALEX CIOCAN – un alt ploieștean cu care ne mândrim! |
|
SIMONA SCHNELBACH MEDIC, PREȘEDINTELE COLEGIULUI MEDICILOR PRAHOVA
Numele doamnei doctor Simona Schnelbach este binecunoscut nu numai în zona medicală, ci la nivelul întreagii comunități locale.
Este născută la Ploiești, orașul în care a urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase unități de învățământ – Colegiul Național Mihai Viteazul și unde profesori de elită și-au pus serios amprenta asupra educației sale.
Pasiunea pentru medicină a venit, parcă, într-un firesc al lucrurilor astfel încât, îndată după terminarea studiilor liceale, urmează cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, oraș care i-a devenit, pentru o vreme, cea de a doua casă.
Revine, însă, la Ploiești, unde practică medicină de familie, o specializare care, așa cum îi place adesea să spună, implică o mare doză de altruism, de umanitate, de afectivitate. ”Relaţia unui medic de familie cu pacientul este specială. Noi chiar cunoaştem, în afară de ambient, problemele comunităţii, ajungem mai devreme sau mai târziu în casa fiecăruia, ajungem să cunoaştem întreaga familie şi problemele ei. Este și un schimb de energie, uneori pozitivă, alteori negativă, între medicul de familie şi pacient. Medicul ascultă problemele lor, oferă soluţii şi, undeva, faptul că el este mulţumit, că cel puţin câţiva dintre pacienţii dintr-o zi spun: „Vă mulţumesc, doamna doctor”, este o motivaţie mare să mergi mai departe. Este o mare responsabilitate pe care ţi-o asumi, deoarece acoperim un spectru larg de patologie. Dacă îţi faci serios meseria şi ţi-ai propus să rezolvi fiecare caz pe care îl ai în faţă, responsabilitatea este foarte mare”, mărturisea Domnia-Sa.
Seriozitatea, responsabilitatea și, în special, dorința de a-și ajuta semenii aflați în suferință au fost reperele care i-au caracterizat întregul parcurs profesional. Un parcurs presărat, nu de puține ori, cu obstacole pentru medicii de familie din România care, însă, nu au învins-o ci, dimpotrivă, au făcut-o mai puternică. Numele pe care îl poartă, Schnelbach, (care în traducere înseamnă „pârâu repede”), o caracterizează, o defineşte.
Fire activă și optimistă, a înțeles că rezolvarea problemelor nu vine de la sine, ci doar odată cu o implicare hotărâtă a sa. Astfel, din funcția de președinte al Colegiului Medicilor Prahova, funcție pe care o deține de peste 16 ani, a reușit, cu succes, să-și pună amprenta pe organizarea a numeroase manifestări științifice profesionale. Zilele Medicale Prahovene, o conferință de înaltă ținută în lumea medicală se află, deja, la cea de a 34-a ediție și reușita organizării i se datorează și Domniei-sale.
Cu diplomație și fermitate, totodată, fără să abdice de la principiile care au călăuzit-o întreaga viață, a reușit să întrețină o relație echilibrată, atât cu celelalte instituții de profil – Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate Prahova, cât și cu administrația publică locală, de al cărui sprijin s-a bucurat, necondiționat, mai ales acum, într-o perioadă foarte de dificilă, atât pentru medici cât și pentru populație.
O regăsim, astfel, pe doamna doctor Schnelbach, în linia întâi a celor care luptă, de mai bine de un an, cu pandemia cauzată de virusul SARS-CoV-2. A reușit să atragă importante sponsorizări și, cu profesionalismul care o caracterizează, împreună cu colegii săi au făcut front comun în lupta împotriva COVID-19. La sediul Colegiului Medicilor Prahova, la cabinetul de consultații sau alături de reprezentanții administrației locale și județene, doamna doctor Simona Schnelbach, prin energia și experiența dată de cei peste 35 de ani de activitate în domeniul medical, reprezintă un adevărat catalizator în acest război pe care, cu toții, îl purtăm împotriva noului coronavirus. Nu se simte deloc copleșită și este optimistă, având certitudinea că această perioadă dificilă va fi depășită. Este încrezătoare că ploieștenii vor manifesta responsabilitate și spirit civic, așa cum au făcut-o, spre exemplu, prin participarea la Maratonul vaccinării, eveniment organizat de municipalitate, în care a fost direct implicată, alături de alți colegi medici voluntari prahoveni, și care s-a bucurat de un real succes.
Modestia care o caracterizează și care este, dealtfel, o trăsătură a spiritelor alese, nu ne împiedică, însă, să îi recunoaștem meritele și să îi înscriem numele în Galeria ploieștenilor cu care ne mândrim! |
|
LORENT GEORGETA
Președinte fondator al Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic România, Filiala Prahova
Este suficient să pronunți numele doamnei LORENT GEORGETA ca să-ți dai seama cât de cunoscută este în orașul în care s-a stabilit, pe când era doar un copil, oraș pe care îl va iubi și îl va prețui, necondiționat.
Aici, la Ploiești, a urmat cursurile Colegiului Național Al. I. Cuza și, fire studioasă, și-a continuat formarea la Academia de Studii Economice din București – Facultatea Planificare și Cibernetică Economică. A lucrat, ca economist, la S.C. Timken S.A. Ploiești dar, în paralel, timp de mai bine de 30 de ani, a activat, ca voluntar, în domeniul sprijinirii persoanelor cu dizabilități.
Sensibilitatea pe care a manifestat-o pentru cei aflați în suferință, precum și dorința uriașă de a-i ajuta pe cei care aveau nevoie de sprijin, au fost factorii catalizatori în demararea unei activități deloc ușoare. Astfel, în anul 1990, împreună cu părinți ai copiilor cu dizabilități, înființează Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România iar un an mai târziu, în 1991, reușește să pună bazele Filialei Județene Prahova a aceleiași asociații, oferind, astfel, îndrumare și sprijin pentru copiii și tinerii cu dizabilități din orașul care o adoptase cu ani în urmă.
Recunoașterea meritelor sale nu întârzie să apară astfel încât, în perioada 1991 – 2000, este numită Președinte al Asociației de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România – Filiala Prahova iar între 1993 și 1999 vicepreședintele aceleiași asociații, la nivel național.
Tenace și permanent la curent în materie de legislație privind domeniul asociațiilor și fundațiilor, doamna Lorent Georgeta a fost persoana care, dorind să fie de folos semenilor săi aflați în suferință, și-a dedicat timpul și întreaga energie învățând, descoperind lucruri noi și împărtățind cunoștințele dobândite cu cei care aveau nevoie de ajutor.
A participat la numeroase cursuri de perfecționare, atât în țară cât și în străinătate, învățând să atragă fonduri pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Formația sa de economist a fost un atu și a ajutat-o enorm în conducerea, în condiții optime, a acestor organizații non-guvernamentale, aflate la început de drum în anii ‘90, în țara noastră.
Înzestrată cu o minte deschisă a înțeles, deîndată, că munca depusă de ea și asociația pe care o conduce nu poate fi rezistentă în timp dacă celelalte organizații non-guvernamentale din Prahova nu se dezvoltă și ele. A înțeles, de asemenea, că domeniul ONG-urilor are un specific aparte iar valorea lui este dată de unitatea tuturor acestor organizații.
În ultimile trei decenii, A.S.C.H.F.R, Filiala Prahova, sub conducerea doamnei Lorent Georgeta, a fost implicată activ în domenii precum sănătate, educație, reducerea violenței și apărarea drepturilor copilului și tânărului cu dizabilități și a derulat, alături de partenerii săi, numeroase campanii și programe, luptând pentru
schimbarea mentalitățiilor, îmbunatățirea legislației și înființarea de servicii recuperatorii pentru persoanele cu handicap. A reușit să atragă fonduri pentru a dezvolta Centrul de zi pentru consiliere si sprijin părinți și copii ,,Alexandru”, unde se oferă servicii gratuie de consiliere, servicii de recuperare și terapie ocupațională.
A fost vicepreședinte al Federației ONG Muntenia și câștigătoare, în anul 2002, a Galei Voluntariatului Prahova, eveniment organizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Prahova, Casa Corpului Didactic și Primăria Municipiului Ploiești.
Animată de aceeași dorință de a fi de ajutor, de a promova și dezvolta organizațiile care funcționează în domeniul non-guvernamental, doamna Lorent Georgeta, împreună cu reprezentanții celorlalte organizații de profil, va dezvolta, și în continuare, proiecte care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități, militând pentru o lume în care copiii și tinerii cu aceste deficiențe să își valorifice potențialul, ca membri cu drepturi depline ai societății.
Și pentru că această săptămână este declarată, la nivel național, SĂPTĂMÂNA NAȚIONALĂ A VOLUNTARIATULUI, municipalitatea ploieșteană înscrie, cu îndreptățită mândrie, numele doamnei Lorent Georgeta în Galeria ploieștenilor care fac cinste orașului nostru, având convingerea că activitatea tuturor organizațiilor și asociațiilor non-guvernamentale va cunoaște, cu sprijinul administrației locale, un real reviriment. |
|
CONSTANTIN MARIA-ANTONIA, TRANDAFIR ALEXANDRA GEORGIANA, VICTORIA ALEXANDRU MIHAI, STURZU ȘTEFAN TEODOR - elevii ploieșteni medaliați la faza națională a OLIMPIADEI DE CHIMIE, aprilie 2021
Portretul unui oraș reprezintă, adesea, suma tuturor aspectelor vieții sale economice, sociale, cultural-spirituale și, nu în ultimul rând, a celei legate de educație. Ploiestiul nu face excepție de la această regulă și nu puține sunt realizările care, indiferent de domeniu, l-au propulsat între municipiile de top ale României.
Cu o tradiție binecunoscută în domeniul învățământului, Ploieștiul este orașul care se mândrește cu colegii de renume, unde s-au format numeroase personalități ale vieții culturale și științifice ale țării. Academicieni și membri corespondenți (între care trei președinți ai Academiei Române), cercetători, profesori universitari, scriitori, critici literari, istorici și oameni de știință sunt cei care, prin activitatea lor, au onorat, de-a lungul timpului, aceste adevărate pepiniere ale cunoașterii și formării educaționale.
Dornici, parcă, să nu rupă o tradiție binecunoscută, deja, la nivel național, elevii actuali ai unităților de învățământ ploieștean, prin succesele repurtate la concursurile de anvergură la care participă, sunt recunoscuți drept competitori redutabili. Indiferent de disciplinele la care concurează, ei se întorc acasă medaliați, aducând un plus de valoare nu numai școlii unde s-au format ci și orașului natal.
În luna aprilie a acestui an, în ciuda condițiilor restrictive impuse de pandemia cu virusul SARS COV2, patru elevi ploieșteni au înnobilat cu rezultatele obținute palmaresul bogat cu care Ploieștiul se mândrește: două medalii de argint și două medalii de bronz, obținute la Olimpiada Națională de Chimie.
Sfidând, parcă, binecunoscuta dar motivanta rivalitate dintre cele două colegii naționale de top ploieștene - Mihai Viteazul și I.L.Caragiale, elevii CONSTANTINESCU MARIA-ANTONIA, cls a IX-a, VICTORIA ALEXANDRU MIHAI, cls. a X-a și STURZU ȘTEFAN TEODOR, cls. a VIII-a, pregătiți, la C.N.Mihai Viteazul, de doamnele profesoare Mihaela Morcovescu și Maria Marin și-au unit forțele și, împreună cu TRANDAFIR ALEXANDRA GEORGIANA, cls. a X-a, îndrumată de doamnă profesoară Mioara Doboș, la C.N.I.L.Caragiale, au reușit să se situeze pe poziții fruntașe în clasamentul la nivel național.
Rezultatele de excepție, obținute la faza națională a Olimpiadei de Chimie, nu sunt deloc întâmplătoare, ele venind, parcă, într-un firesc al reușitelor la întrecerile naționale de profil: Concursul Național ”Academician Cristofor Simionescu” - Universitatea Tehnică Iași, Concursul Național ”Chimia - artă între științe” - Universitatea Politehnică București sau Concursul Național de Chimie ”Costin Nenițescu” - Universitatea Politehnică București.
Un firesc dat de o pregătire susținută, responsabilă, dar și de o pasiune fără de care aceste performanțe nu ar fi fost posible.
Felicitări medaliaților, felicitări profesorilor care i-au pregătit și promisiunea onorantă a municipalității de a susține, ca și până acum, performanța în educație, la Ploiești. |
|
FLORIN ȘUȚU - pictor
“Din punctul meu de vedere, pictura este o scrisoare de dragoste olografă în care îndrăgostitul nu e preocupat de caligrafie, de calitatea cernelii ori a creionului care scrie, ci de emoția care îl îndeamnă, care îl copleșește și îl face, uneori, să greșească, alteori să fie exuberant. Pictura este o strângere de mână din care să răzbată bucuria întâlnirii, a revederii, și nu albul manșetei și butonii eleganți, este ca o privire în ochii celuilalt, fără ochelarii fumurii de soare pe nas. Pictura este autograful pe geamul aburit al compartimentului, înainte de plecarea trenului din dreptul iubitei rămase pe peron. Pictura este emoție, nu precauție, căci dacă ne-am dezice de frumusețe, ar fi ca și cum ne-am închipui că îngerii năpârlesc.”
Emoție, sensibilitate dar, totodată, forță și accente trasate în tușe sigure de o mână deloc ezitantă - aceasta este ”cartea de identitate” a maestrului Florin Șuțu, cunoscutul pictor ploieștean care a înnobilat, adesea, simezele Galeriei de Artă din Ploiești.
Nu e nevoie să vezi afișul expoziției ca să știi că este vorba despre Domnia-Sa. Stilul său inconfundabil atrage privirile trecătorilor, nelăsându-l să treacă nepăsător, mai departe, fără să pășească pragul expozițiilor. Și, slavă Domnului, prilejuri au fost nenumărate: 2020, „Capricii”, la Galeriile „Ion Andreescu” Buzău; în 2019, „Alb”, la Galeria de Artă Ploiești; 2018, „Memoria privirii”, la Academia de Studii București; 2017, „Calendar afectiv”, la Galeria Artelor de la Cercul Militar Național București; 2016, „Acqua alta”, Galeria Artelor, Cercul Militar Național București; în 2015, „Ferestre”, Sala „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului României.
Dacă ar fi să inventăm o scară a talentului său, am putea spune, fără să greșim, că aici regăsim, împletindu-se armonios, fără note disonante, harul și o modestie caracteristică spiritelor alese.
O lucrare nu-și împlinește în mod automat destinul atunci când este semnată și coborâtă de pe șevalet, ci doar atunci când privitorul o validează prin complicitate cu semnificațiile ei, cu virtuțile plastice ori chiar cu stângăciile inerente emoțiilor autentice.
”Dacă nu aș fi încredințat că rostul artei mele este acela de a ajunge la cât mai multe suflete, aș privi reacțiile și comentariile respective ca pe curiozități dulci-inutile, benefice doar unui clasament iluzoriu, al orgoliilor păguboase. Mărturisesc că impactul asupra lucrărilor, comentariile elogioase ori nu le salvează dintr-un destin derizoriu (acela de-a rămâne pânze murdare de vopsea), devenind, astfel, picturi. Sigur, natura mea umană, zidită și din ratări, și din orgolii, privește încântată peste umăr la toate aceste reacții, dar imediat „chipul și asemănarea lui Dumnezeu” mă fac să le privesc ca pe un dar, și nu ca pe un merit. Cu alte cuvinte, sunt recunoscător tuturor celor care mă bagă în seamă, căci altminteri ar trebui să sting lumina și să închid ușa atelierului, sau, parafrazându-l pe Corneliu Baba, să las pensulele să se usuce.”
Nu a fost cazul pentru că, artist prolific, Florin Șuțu, pictează dăruind splendoare și se dăruiește pictând. Iar critica de specialitate a apreciat, adesea, la justa valoare creația sa, recunoașterea venind ca o validare binemeritată a talentului său: Premiul pentru pictură, acordat de Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Premiul pentru pictură acordat de Primăria Municipiului Ploiești, Premiul pentru pictură, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, la Bienala Internațională „Ion Andreescu”, Buzău.
Coregrafiile sale pe cer, crâmpeiele de grădină, psaltirile și ferestrele chiliei, toate orânduite cu smerenie și evlavie, ca o mărturisire, ca o aducere aminte în Grădina Ghetsimani – toate aceste lucrări ni-l dezvăluie pe pictorul Florin Șuțu într-o splendidă sintagmă, acum, în pragul Sărbătorilor Pascale: „Am stat lângă tine, Măslinul Domnului , desculţ şi cu inima însângerată ...”
Florin Șuțu - un artist desăvârșit, un profesor dedicat, un ploieștean extrem de atașat de orașul său care, binemeritat, i-a înscris numele, în Galeria Cetățenilor săi de Onoare. |
|
MIRELA DULGHERU – MULTIPLĂ CAMPIOANĂ LA ATLETISM
Celebra atletă care a adus faimă orașului nostru și, deopotrivă, României, s-a născut la Ploiești unde, dealtfel, a urmat și cursurile școlii gimnaziale și cele liceale.
Spre atletism a fost îndrumată încă de când era copil, după cum mărturisește: ”Am ajuns din întâmplare la acest sport. Aveam 10 ani și o vecină, profă de educaţie fizică, le-a recomandat părinților mei să mă dea la o clasă cu profil sportiv. Am dat niște probe sportive, am fost selecționată și abia atunci am aflat că o să practic atletismul…”
Au urmat mii de ore de antrenament, lupta cu nemilosul cronometrul sau, adeseori, cu ruleta care măsura, necruțătoare, distanța pe care-o voia din ce în ce mai mare, la săritura în lungime.
Tenacitatea, dorința de învinge și de a demonstra că este cea mai bună au mobilizat-o, astfel încât rezultatele nu au întârziat să apară: locul 4 la Jocurile Olimpice – Barcelona 1992, campioană mondială universitară – Buffalo 1993, clasarea în topul celor mai bune 20 de performanţe din toate timpurile cu rezultatul de 7,14 şi a treia performanţă românească din toate timpurile.
Prima medalie obținută a fost una de bronz, câștigată la Campionatele Naţionale, cu o săritură în lungime de 5,07m. Era elevă de liceu când a fost selecționată în lotul național și a participat la prima ei mare competiție internațională – Campionatul Balcanic de atletism, desfășurat la Zagreb, unde a terminat pe podium în proba de săritură în lungime. Încurajatoare performanță, ceea ce a determinat-o să se antreneze, în paralel și pentru probele de sprint (50 şi 60 m plat, în care deţine recordurile naţionale de mai bine de 26 de ani), acestea fiindu-i de un real ajutor în progresul performanțelor care au urmat în proba de săritură în lungime, care a consacrat-o și a propulsat-o în ierarhia performanțelor de top mondial.
A știut, însă, întotdeauna, că oricât de remarcabile i-ar fi rezultatele sportive, adevărata împlinire profesională este dublată de o temeinică pregătire teoretică. Astfel, după absolvirea liceului, a devenit studentă a Academiei Naționale de Educației Fizică și Sport din București, pe care a absolvit-o cu succes. A urmat obținerea titlului de doctor și o frumoasă carieră academică, fiind în prezent conferențiar universitar la UPG Ploiești.
Odată cu acest nou pas în carieră, Mirela a intrat la categoria Seniori şi a fost legitimată la clubul Clubul Sportiv Muncitoresc Prahova, club sustinut de regretata Uzina 1 Mai din Ploiesti, apoi la Clubul Sportiv Universitar Ploiești și, ca o încununare a valorii sale, la celebrul club Fenerbahce Instanbul unde, în anul 2000, a stabilit un nou record national, cu performanţa de 6.67m, care abia de curând a fost depăşit!
Palmaresul său sportiv este greu de egalat:
- A obținut locul 4 Jocurile Olimpice – Barcelona 1992;
- A fost campioană mondială universitară – Buffalo 1993;
- Deține recordul Jocurilor Balcanice – Sofia 1992 (săritura în lungime, 7.14m), rezultatul aflându-se în topul mondial al celor mai bune 20 performanțe din toate timpurile;
- A obținut recorduri ale României la săritura în lungime (6.99m în sală), la sprint, pe 50, 60 și 80m, toate recordurile fiind omologate și încă în vigoare (cu excepția celui de la 80m plat);
- A fost deţinătoarea recordului național al Turciei la săritura în lungime, Izmir 1998;
- A obținut a treia performanţă românească feminină din toate timpurile la săritura în lungime (7.14m)
- Are în palmares 11 medalii la Jocurile Balcanice (dintre care 7 de aur);
- A fost campioană naţională a Turciei cu echipa de atletism a Clubului Fenerbahce Istanbul.
Are la activ 73 de participări internaționale, 33 de titluri de campioană naţională și 72 locuri 2 și 3, 12 recorduri ale României la sprint și săritura în lungime
S-a clasat pe locurile 1-3 în turneele din Osaka, Mito, Shizuoka, Hiroshima, pe locul 4 în Cupa Europei la Frankfurt și la Campionatul European – Glasgow. A fost finalistă la Campionatele Mondiale (Sevilla, Toronto), Grand Prix – Monte Carlo 1994.
În prezent, celebra atletă este foarte implicată în munca ei: este director al Departamentului de “Activităţi Motrice şi Sport Universitar” din cadrul Universității Petrol-Gaze Ploiești, unde predă educație fizică și sport, etică și integritate academică, didactica educației psihomotrice, comunicare.
În anul 2019 a urmat cursurile de Etică și Integritate, un program de specializare pentru ocupația Expert prevenire și combatere a corupției pe care l-a finalizat cu succes în urma examenului de absolvire, iar la începutul anului 2020 a mai înscris în CV finalizarea programului de specializare Asistent Relații Publice și Comunicare, care i-a conferit si poziția de Purtător de Cuvânt la UPG Ploiești.
Rezultatele sale de excepție, obținute de-a lungul întregii cariere sportive, au fost cele datorită cărora conducerea Primăriei comunei Bucov a hotărât ca moderna sală de sport din localitate să-i poarte numele iar municipalitatea ploieșteană i-a conferit, în anul 2013, titlul de Cetățean de Onoare al Ploieștiului. |
|
Col. (r) ANDREI BANU - Fost ofițer de Investigații Criminale
”Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui!” este dictonul lui Jung – fondatorul psihologiei analitice, pe care col. (r), Andrei Banu, l-a urmat o viață întreagă.
S-a născut acum 72 de ani, la poalele Caraimanului, într-o familie care i-a insuflat, de mic, dragostea pentru carte. Lectura a fost, pentru el, parte din propria ființă. Nu a conceput nici măcar o zi fără să citească, să cunoască, să descopere. Această dorință, de a ști mereu mai mult, de a anticipa și de a căuta neîncetat soluții, a fost motorul care l-a determinat ca după terminarea claselor primare și a liceului să urmeze cursurile Școalii de Poliție, la București.
Anii 1966 – 1969, în care urmează cursurile acestei instituții, au fost anii care, dincolo de știința de carte, i-au format ”nasul de copoi”, cum îi place să spună. A avut profesori renumiți, pe care îi evocă cu admirație și recunoștință, cu evlavie, chiar.
Revine la Ploiești, ca polițist, și își începe activitatea la instituția care își avea sediul în casa fostului primar Obrocea, o clădire emblematică, situată pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 13, vizavi de actualul Hotel Prahova.
Elanul tinereții și pasiunea devoratoare pentru meseria aleasă l-au ajutat în formarea sa astfel încât, în scurt timp, devine unul dintre cei mai cunoscuți polițiști de Judiciar. A fost arheologul care ”săpa” să găsească vestigii (informații) și arhitectul care construia cazuri.
Calităților native, precum devotamentul, moralitatea, și perseverența, li s-au adăugat cele care au avut nevoie de o atentă șlefuire, venită din partea unor adevărați maeștri ai meseriei, precum col. Ceacanica și col. Sântea – nume binecunoscute în domeniul investigațiilor criminale.
Anul 1967 – cel în care a participat la prima autopsie din cariera sa, sub îndrumarea reputatului medic legist Vladimir Beliș, și-a pus serios amprenta asupra personalității sale. A înțeles că un criminalist desăvârșit nu poate fi decât cel care este, deopotrivă, logician, sociolog și pedagog dar, mai presus de toate, un actor desăvârșit și un iscusit regizor, cel care cu dibăcie trasează coordonatele pe care cei investigați trebuie să le urmeaze, astfel încât, din aceaste confruntări, el să fie, întotdeauna, cel care iese învingător.
În 1977, căpitanul (pe atunci) Andrei Banu a fost selectat drept cel mai bun polițist din județ și desemnat să urmeze cursurile de experți judiciari, organizate, pentru prima oară, în România.
Urcă rapid treptele ierarhiei astfel încât îl regăsim, patru ani mai târziu, ca șef al Biroului Judiciar Ploiești. Este promovat ca Adjunct al Șefului Poliției Municipiului Ploiești, în perioada 1990-1991, și ca Șef al Inspectoratului de Poliție Dâmbovița, în perioada 1991 – 1994. Revine la Ploiești unde, dealtfel, își încheie cariera profesională, ca șef al Serviciului de Investigații Criminale, având în subordine 110 ofițeri și subofițeri și sute de cazuri rezolvate. O carieră în care, de-a lungul a peste 30 de ani de activitate, a investigat toate genurile de infracțiuni, de la furturi, tâlhării și spargeri, până la crime abominabile.
Nu a avut, în toată cariera sa, niciun caz nerezolvat.
Datorită parcursului său profesional de excepție și recunoașterii sale în plan național, îl regăsim, adesea, în echipa celor care, cu profesionalism, elucidează cazuri încâlcite în domeniul criminalității.
”Când mă analizez, mă detest, însă când mă compar cu alții, mă declar mulțumit” declara, în stilu-i binecunoscut, col. Andrei Banu, parafrazându-l pe Blaise Pascal. ”Dacă ar fi s-o iau de la capăt n-aș putea să fac o altă meserie... Mi-a fost crez, m-a devorat zi și noapte, dar spiritul meu justițiar și dorința de a învinge răul au primat întotdeauna. Am rămas același ploieștean, devotat urbei sale. Nu-mi simt anii ca o povară ci, dimpotrivă, subscriu celor spuse de Gabriel Garcia Marquez: Vârsta nu este cea pe care o ai, ci cea pe care o simți. Eu simt că pot face, încă, multe pentru orașul meu!”
Cu siguranță, administrația ploieșteană, cea care l-a creditat, în anii trecuți, în funcția de consilier local, va transforma în soluții propunerile sale.
Andrei Banu - un profesionist desăvârșit, căruia Primăria municipiului Ploiești i-a rezervat un loc de onoare în Galeria Ploieștenilor cu care ne mândrim! |
|
ȘAHIȘTII ANAMARIA RAȚĂ, ANTONIA CIAPĂ, TEODOR SZOCS ȘI ANDREI RAȚĂ (CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL PLOIEȘTI)
Șahul, sau sportul minții cum mai este denumit, este sportul care dezvoltă și modelează gândirea, este sportul care antrenează și ajută la creșterea coeficientului de inteligență. De aceea, nu întâmplătoare este, cu siguranță, desprinderea din această urbe a Ploieștilor, a unuia dintre cei mai mari șahiști ai României: Marele Maestru Internațional FLORIN GHEORGHIU, de 10 ori campion național de șah al țării noastre, cel care a reprezentat România la șase ediții ale campionatelor mondiale studențești pe echipe, a jucat pentru România la 14 olimpiade, la patru dintre ele terminând neînvins, a participat, cu echipa României, la cinci campionate europene și a apărat culorile țării sale la 15 balcaniade, obținând de două ori locul întâi cu echipa și de șase ori medalia de aur pentru cea mai bună performanță individuală pe masa 1.
Florin Gheorghiu este singurul șahist român care a avut scor egal cu celebrul campion american Bobby Fischer și a fost primul șahist român care a avut un coeficient ELO mai mare de 2600 puncte, situându-se, astfel, pe locul 10 în lume, performanță neegalată de vreun alt șahist român.
Performanța sa deosebită, recunoscută și răsplătită de municipalitate cu titlul de Cetățean de Onoare al Ploieștiului a fost, poate, motorul care a mobilizat elevii antrenați la Clubul Sportiv Municipal Ploiești de către domnul profesor Petre Nicolae Grigore, astfel încât patru dintre aceștia au reuşit să intre în posesia medaliilor puse în joc de organizatori. Participarea CSM Ploieşti a adus un bilanţ notabil, cu o medalie de aur, una de argint şi una de bronz.
Anamaria Raţă a ocupat locul I la senioare, Antonia Ciapă a fost a II-a în concursul junioarelor, iar Teodor Szocs a obținut locul al III-lea la categoria „sub 2100 ELO”, fiind, totodată, şi al IV-lea în clasamentul general. Cel de-al patrulea sportiv prezent în concurs, Andrei Raţă, deși nu a reușit să urce pe podium, a obținut un loc fruntaș, întregind victoria micuților ploieșteni.
Sperăm ca participarea, în aceste zile, la Campionatele Naționale de Copii și Juniori, a echipei formate din Teodor Szocz, Anamaria Rață și Antonia Ciapă, șahiștii antrenați la CSM Ploești, să fie una notabilă, astfel încât includerea lor în rândul PLOIEȘTENILOR CU CARE NE MÂNDRIM să justifice, o dată în plus, această numire. |
|
RAREȘ AVRAM
Este unul dintre elevii ploieșteni ale cărui rezultate, obținute de-a lungul celor 12 ani în care a frecventat cursurile în unitățile de învățământ din orașul nostru, l-au făcut cunoscut nu numai pe plan local ci și național și internațional.
Clasele primare le urmează la Colegiul Național Pedagogic “Regina Maria” Ploiești, ca elev al doamnei învățătoare Petruța Săvulescu iar din clasa a cincea și până în prezent îl regăsim ca elev al Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” din Ploiești.
Pasiunea pentru informatică îi este insuflată, ca dealtfel și altor elevi de exceție, de către doamna profesoară Dana Lica, iar rezultatele nu întârzie să apară încă din clasa a V-a, când obține Medalie de Bronz la Olimpiada Națională de Informatică. Motivat de rezultat continuă să aprofundeze studiul informaticii iar rezultatele sunt pe măsura strădaniei sale: Medalie de argint la Olimpiada Națională de Informatică (în clasa a 6-a), Medalie de Bronz la Olimpiada Națională de Informatică (clasele a VII-a, a Ixa și a X-a).
În cadrul Concursului Internațional Mathematical Grammar School Cup, desfășurat în Belgrad în perioada 25-30 Iunie 2018, obține Medalie de Argint la Informatică, Medalie de Bronz la Fizică și Matematică.
Admiterea de liceu, în anul 2017, reprezintă pentru tânărul Rareș Avram o nouă victorie: media generală 10.
În cadrul Concursului "Învață sa programezi cu Alice", organizat de Adfaber România în toamna anului 2017, fiind parte a unei echipe formate din 2 elevi, obține Mențiune la secțiunea liceu, cu proiectul AlicEd, ce își propunea informarea și educarea elevilor cu privire la protejarea naturii și a mediului înconjurător.
Fizica este o altă pasiune a sa, astfel încât reușeșete, și la această disciplină, să obțină premii și mențiuni în cadrul Concursului Național de Fizica PHI.
În cadrul Taberei Naționale de Fizică, Astronomie și Astrofizică "Marin Dacian Bica" de la Voroneț, în 2018, obține Premiul I și Medalie de Aur pentru rezultatele obținute la proba teoretică și sustinerea lucrării științifice, la secțiunea Fizică.
La primele două ediții ale Concursului de Informatică "infO(1) Cup", din anul școlar 2016-2017, respectiv 2017-2018, obține mențiune la etapa națională și calificare la etapa internațională.
La începutul clasei a X-a, împreună cu alți colegi, coordonați de către doamna prof. Daniela Lica, îl regăsim ca membru fondator al echipei de robotică infO(1)Robotics a Colegiului Național “Ion Luca Caragiale” Ploiești, echipă ce a obținut numeroase premii la campionatul național de robotică BRD FIRST Tech Challenge România, în numai cele două sezoane de participare. Totodată, la începutul pandemiei de Covid-19, în contextul penuriei de echipamente de protecție pentru cadrele medicale aflate în prima linie de luptă cu virusul, echipa inimoșilor liceeni a confecționat viziere de protecție cu ajutorul imprimantelor 3D pe care le-au avut în dotare, donând nu mai puțin de 2400 de viziere către 30 de unități medicale de pe raza județului Prahova.
Perseverența și seriozitatea care l-au caracterizat pe întreg parcursul activității sale școlare, precum și rezultatele obținute în anii anteriori, l-au calificat pentru o viitoare candidatură la celebra universitate HARVARD, confirmarea neîntârziind să apară și iată-l ca fiind unul dintre cei doi elevi români admiși care au aplicat la prestigioasa unitate de învățământ.
Îi urăm succes lui Rareș Avram pe drumul devenirii sale, având convingerea că nu va uita niciodată că reușita sa se datorează, în cea mai mare parte, școlii ploieștene. |
|
MIHAI VASILE
profesor de artă dramatică, regizor, actor, scenograf, artist plastic și fotograf de artă, fondator al Teatrului Equinox și al Centrului Dramatic Mythos Ploiești
„Mihai Vasile este un om-instituție!” spunea, în volumul Lectio incerta. Convorbiri literare, prof dr. Christian Crăciun. Pentru că despre Mihai Vasile este mai ușor să spui ce nu este și ce nu face. Pentru că destinele artistice ale multora dintre cei care au îmbrățișat această profesie și-au tras seva din știința de carte și pasiunea celui care, cu har și dragoste pentru cultură, i-a descoperit și călăuzit.
Mihai Vasile, ploieșteanul care a respirat, clipă de clipă, pentru și prin artă, își datorează formarea într-unul dintre liceele care, premonitoriu, parcă, avea să-i marcheze întreaga viață: Nichita Stănescu. Urmează, apoi, Institutul de Biblioteconomie și Animație Artistică, specializarea teatru-grafică publicitară din București pentru ca, în anul 1997, să obțină o bursă de studii la Universitatea Lyon Lumière2, specializarea Antropologie teatrală/gestiunea proiectului teatral.
A publicat, încă din adolescenţă, versuri şi proză. Expune pictură şi grafică şi, în acelaşi timp, atras fiind de teatru, debutează ca actor pe o scenă profesionistă încă de la vârsta de nouă ani.
A debutat cu proză în revista Amfiteatru, în 1971. În această perioadă publică poezie şi proză în revistele Luceafărul, Ramuri, Vatra, Cronica.
Înfiinţează, în anul 1980, Teatrul Equinox în cadrul Centrului Judeţean de Cultură Prahova, când este numit şi director onorific al acestui grup artistic. Ca regizor al acestui teatru, a realizat două proiecte-program unice în spaţiul teatral românesc: Teatrul mitologiei româneşti şi Teatrul poeziei.
Din anul 2006 este directorul Festivalului artelor NICHITA LA ECHINOCŢIU, care se desfăşoară anual la Ploieşti, în perioada 21 – 31 martie.
A susţinut, în perioada 1986 - 2014, peste o sută de ateliere de teatru, arte vizuale (fotografie, film, arte plastice) în România (Ploieşti, Arad, Timişoara, Tulcea, Botoşani, Lugoj etc.), Bulgaria (Vratza, Burgas), Franţa (Paris, Lyon, Valance, Grenoble, Ambronay – unde, pe lângă ateliere a lucrat, împreună cu regizorul Bruno Cohen, la regia spectacolului de operă „Persée” de Jean-Baptiste Lully, de la Festivalul mondial de muzică barocă de la Ambronay).
A inițiat și condus, ca director artistic din anul 2009, Festivalul anual de ateliere teatrale „Ion Manolescu” de la Breaza, în parteneriat cu centrul cultural din localitate, la care participă elevi și studenți de pe Valea Prahovei.
A inițiat și condus, ca director artistic, din anul 2009, Tabăra internațională de land-art, fotografie și film „Noduri și semne” de la Cocorăștii Mislii, în parteneriat cu centrul cultural din localitate, cu periodicitate anuală, la care participă tineri artiști din Franța, Spania, Italia, Republica Moldova și România.
A inițiat și condus, ca director artistic, în anii 1999, 2000 Festivalul internațional de teatru francofon pentru tineri actori, „Théâtre de la poésie/La poésie du théâtre” de la Ploiești, în parteneriat cu Serviciul Cultural al Ambasei Republicii Franceze la București și cu Alianța Franceză Ploiești la care au participat teatre și grupuri teatrale din Franța, Spania, Rusia, Belgia, Canada, Bulgaria, Ungaria, Elveția, Republica Moldova, Bosnia-Herțegovina, Italia.
Înfiinţează în anul 2013 (după încetarea activităţii Teatrului Equinox), Centrul Dramatic Mythos (Centrul de Cercetare, Documentare şi Practică Teatrală şi Cinematografică Mythos), în care deţine funcţia de director onorific.
Are o susţinută activitate publicistică, eseuri şi lucrări de cercetare în domeniile: teatru, antropologie teatrală, mitologie şi tradiţii, asupra artelor scenice și vizuale în general.
A obţinut numeroase premii şi distincţii pentru unele dintre spectacolele, filmele sau acţiunile sale artistice.
Între anii 2000 şi 2006 a fost redactorul-şef al publicaţiilor Atelier 21, Orpheus, iar între anii 2012-2014 redactorul-şef al revistei Labirint.
De-a lungul a peste 40 de ani, a pus în scenă spectacole care s-au identificat cu creativitatea, expresivitatea și harul său. Într-o perioadă în care libertatea de exprimare era atât de îngrădită, a fost ca o gură de oxigen pentru cei care, căutându-se parcă pe sine, se regăseau și aflau răspunsuri la întrebări pe care nu îndrăzneau să și le pună, în acele vremuri, decât lor înșile.
A pictat și a surprins pe filme fotografice crâmpeie de viață, de suflet, de simțire. A organizat zeci și zeci de expoziții, în țară și străinătate, bucurându-se și împărtășind bucuria cu cei care au venit să îi admire creația.
Dar, mai presus de toate, l-a iubit pe Nichita. Și din dragoste pentru Nichita a inițiat, alături de un grup de tineri intelectuali – scriitorii: Ion Stratan, Constantin Hârlav, Ioan Dan Nicolescu și Florin Dochia, la doar un an de la trecerea Poetului în neființă, un festival care s-a numit inițial „Zilele poeziei românești – NICHITA STĂNESCU”.
Și pentru că martie este pentru ploieșteni luna în care Nichita este mai prezent, parcă, mai mult ca oricând, să admirăm și să prețuim pe toți cei care, prin eforturile lor, îi țin trează memoria.
Mihai Vasile este, fără îndoială, unul dintre ei! Un ploieștean pe care Nichita îl îmbrățișează, de dincolo de timp, spunându-i, simplu: „Mulțumesc, Bătrâne…!” |
|
SIMONA ANCA MAZILU Profesor de lb engleză, Președinte-fondator al Asociației Române pentru Gândire și Oratorie, coordonator și trainer de debate
Dezbaterea este chintesența democrației, astfel încât educația prin dezbateri este imperativă pentru tinerii de azi, cei pe care îi creștem și îi formăm să fie critici și independenți.
În acest sens, începând cu anul 2010, 450 de elevi de liceu din România practică, cu sprijinul Ministerului Educației, un sport catalogat de mulți, în sensul bun al cuvântului, drept un sport extrem – dezbaterile educaționale.
Peste 150 de profesori învață gândire critică și dezbateri în cadrul ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) și îi pregătesc pe elevii lor în același spirit.
Înfruntarea de idei se întâmplă în cadrul competițiilor regionale și unui campionat național, unde profesorii își susțin elevii în confruntarea în care tinerii își revendică, cu simț civic și critic, apartenența la o comunitate.Simona Mazilu, profesor de limba engleză la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești este unul dintre inițiatorii și promotorii mișcării de dezbateri academice din România.
Instructor, arbitru si trainer de dezbateri academice, inimoasa profesoară s-a format la Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești și și-a urmat vocația pentru limbile străine absolvind cursurile Universității bucureștene, secția engleză/franceză, cu media 10.
În anul 1994 înființează, în cadrul Colegiului Național Mihai Viteazul, Clubul de Dezbateri ARGO Ploiești,– primul și unicul club de dezbateri academice cu tradiție neîntreruptă din România.
Pasiunea, dorința de a rupe barierele unei educații închistate și de a forma spirite libere, independente, cu o gândire logică și argumentată, gata oricând să știe să susțină și să își apere, punctul de vedere, au făcut din Simona Mazilu unul dintre cei mai iubiți dascăli ploieșteni în rândul elevilor.
Rezultatele obținute au fost rodul binemeritat al dăruirii și pregătirii sale neîntrerupte: a fost câștigătoarea unuia dintre cele două locuri alocate României de Comisia Fullbright și nominalizată, în perioada 1996-1997, Fulbright Exchange Teacher la Park Center High School, Brooklyn Park, Minnesota.
În 1998/1999 participă la cursuri, seminarii, și sesiuni de workshop în “Drepturile Omului”, organizate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați/ICNUR și de Ministerul Educației Naționale, iar în anul 2000, la cursul “Trainer Development”, Hilderstone College, Broadstairs, UK, ca urmare a câștigării unei burse oferite de Britsh Council.
Este unul dintre cei doi reprezentanți ai României selectați să participe, în anul 2000, la Seminarul “Setting up a European Project within School Exchanges”, eveniment organizat de Centre International de Formation Europeene la Antwerpen, Belgia, urmând ca în anul imediat următor să o regăsim pe lista participanților la Forumul International “Youth Stability Pact desfășurat la Sofia, în Bulgaria.
În 2003 urmează un training de „Evaluare a Proficientei Lingvistice prin Metoda Interviului”, obținând titlul de evaluator iar, în 2004, în cadrul „Programului Național de Educație pentru Cetățenie Democratică”, inițiat de Ministerul Educației, obține titlul de formator național în domeniul educației pentru cetățenie democratică.
Participă, în perioada 11 ianuarie 2010 - 19 martie 2011, la “E-Teacher Scholarship Program”, în urma nominalizării sale de către Ambasada Statelor Unite din București, pentru cursul on-line: „Gândirea Critică în Programa de Învățare a Limbii Engleze ca Limbă Străină” (“Critical Thinking in the EFL Curriculum”), organizat de The Linguistics Department/Departamentul de Lingvistica al Universitatii Oregon, SUA (promovat cu 97,26).
A fost antrenorul echipei României (2004-2005) și managerul acesteia la toate edițiile Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, în perioada 2004-2020, iar din 2006 și până în prezent a reprezentat România în calitate de arbitru principal.
Ca instructor și arbitru de dezbateri a participat la International Debate Education Association, International Annual Conferences (diferite editii: Praga, Cracovia, etc.), The International Youth Forums (Forumuri Internationale pentru Tineret), International Debate Competitions (Competitii Internationale de Dezbateri/Debate), World Schools Debating Championships: 2004 – Germania; 2005 – Canada; 2006 – Țara Galilor; 2007 – Coreea de Sud; 2008 – SUA; 2009 – Grecia; 2010 – Qatar; 2011 - ScoȚia; 2012 - Africa de Sud; 2013 - Turcia; 2014 -Thailanda; 2015 -Singapore; 2016 - Germania; 2017 - Indonezia; 2018 - Croația; 2019 - Thailanda, 2020 - Mexic.
Toate aceste competențe dobândite ca urmare a numeroaselor sale participări la sesiunile de pregătire în acest domeniu atât de nou și incitant, totodată, i-au adus și recunoașterile binemeritate, prin succesele obținute de elevii pe care i-a coordonat.
Palmaresul este unul de-a dreptul impresionant: Locul I, categoria Best Speakers, prin elevii Carmen Drăghici, la Campionatele Internaționale de Debate din Ungaria (1995), Cehia (1996), Letonia (1997), Liviu Torcătoru - Bulgaria (1998), Nicolae Șovăială – Muntenegru (2007), Alexandra Costache, Andra Gogulescu, Alexandra Matei, în clasamentul echipelor la International IDEA Youth Forums din Rusia (2001), Miruna Mihăilă și Ioana Stanciu – Bratislava (2015 și 2016).
David Moscovici, Andreea Militaru, Alexandru Neacșu, Simona Olteanu, Șerban Pitic, Nicolae Șovăială, Mihai Alexandrescu, Cătălin Radu Barbu, Eveline Dicu, Raluca Pasăre, Alexandra Drăgoi, Victor Negoescu, Lucian Câmpeanu, Miruna Mihăilă, Petre Drăghici, Vlad Ionescu și Oana Nițu sunt doar o parte dintre tinerii remacabili care, prin prestația de excepție la aceste competiții s-au întors acasă, la Ploiești, ca vicecampioni sau campioni internaționali.
Și anul acesta Ploieștiul va fi reprezentat, la vârf, de două eleve ale Colegiului Național Mihai Viteazul Ploiești – Oana Nițu și Ariana Dumitru – ca membre ale Echipei Naționale a României în vederea participării la campionatul Mondial de Dezbateri/ World Schools Debating Championship, care se va desfășura în Macao, în colaborare cu Qatar și Germania, în perioada 25 iulie – 5 august 2021.
Le dorim succes celor două eleve la această competiție de anvergură având convingerea că, pregătite fiind de cei care s-au format la această serioasă școală care a făcut pionierat în dezbaterile academice din România, nu se pot întoarce decât învingătoare! |
|
ECHIPA DE ATLETISM A CLUBULUI SPORTIV MUNICIPAL PLOIEȘTI
DANIEL PETRE REZMIVES, ALEXANDRU GEAMĂNU, MIHAI VASILIU, FLORIN NICA și CONSTANTIN ANDONII, mebrii lotului de atletism al Clubului Sportiv Municipal Ploiești, au fost desemnați, la începutul acestui an, campioni naționali în finala destinată seniorilor și seniorilor U23 (tineret).
Astfel, Daniel Petre Rezmiveş a devenit, din nou, campion naţional al probei de „60 metri plat”, cu o performanță de 6,77 secunde, care i-a asigurat baremul de calificare la Campionatul European de Atletism care va avea loc, în acest an, în perioada 5 -7 martie, la Torun – Polonia.
În proba de ştafetă „4×2 ture”, Alexandru Geamănu, Mihai Vasiliu, Florin Nica şi Constantin Andonii au devenit campioni naţionali de seniori graţie unei performanţe foarte bune, ei reuşind să încheie cursa în 3:03.59 minute.
Alexandru Geamănu înregistrează și un nou record personal, cu un timp de 6,96 în proba de 60 metri plat, care i-a asigurat locul 9 la seniori şi 7 la tineret.
Rezultatul remarcabil obținut în finala Campionatului Național de către Daniel Petre Rezmiveş a precedat o altă reușită a tânărului atlet ploieștean: locul 8 în finala de 60 de m a Campionatului Balcanic de la Istambul – o competitție cu un nivel foarte ridicat, în care ploieșteanul a fugit bine în „serii”, reuşind să aibă cel de-al cincilea timp al calificărilor, 6.82 secunde și 7.00 secunde în finală.
În aceste zile Petre Rezmiveș este în Polonia , la Torun ,unde participă la Campionatul European de Sală, fiind singurul sprinter din România calificat la această competiție.
Notabilă este și performanţa Teodorei Iancu, campioana națională a României la săritura în înălţime, cu 1.60 metri, care i-a oferit locul 7 în competiţia senioarelor şi 5 în cea de la „U23”.
Sportivă polivalentă, Teodora s-a remarcat, la cei doar 17 ani, și ca jucătoare de volei, reușind calificarea, împreună cu lotul național al României, la Campionatul Mondial care se va desfășura, în acest an, în Mexic.
Atleţii Clubului Sportiv Municipal Ploiești sunt pregătiţi de Augustin Iancu şi Robert Munteanu. |
|
ANA ANTONIA TUDOSE PIANISTĂ, STUDENTĂ LA CONSERVATORUL REGAL DIN BRUXELLES
ANA ANTONIA TUDOSE s-a născut la data de 5 iunie 2001, în Ploiești. În anul 2020 a absolvit, ca șefă de promoție, Colegiul de Artă ,,Carmen Sylva” din orașul natal, descifrând, an de an, tainele pianului sub îndrumarea unor pianiști și profesori de renume, precum Daniel Goiți și Vlad Dimulescu.
Se remarcă, din primii ani de studiu, fiind laureată a numeroase concursuri naţionale și internaționale desfășurate în țară, prin câștigarea premiului I sau a premiului I de excelență, mai multe ediții la rând: concursul ,,Marţian Negrea”, concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală ,,Paul Constantinescu”, concursul internațional ,,Piano Artis” Iași, concursul naţional de interpretare instrumentală ,,Margareta Sterian” Buzău, concursul ,,Ionel Perlea” Slobozia, concursul ,,Brave claviaturi” București, concursul Piano Art Ploiești. Confirmări ale valorii sale au fost, îndeosebi, obținerea Marelui Trofeu al concursului naţional de interpretare instrumentală ,,Margareta Sterian”, Buzău, ediția 2014, a Trofeului Concursului ,,Ionel Perlea”, Slobozia, ediția 2014, a Marelui Premiu al concursului ,,Dan Cumpătă” București 2018, a Trofeului categoriei la concursul internațional ,,Propiano” București 2019, dar și a Marelui Premiu al concursului Piano Art Ploiești 2014. De asemenea, a obținut Marele Premiu al categoriei 18-37 de ani, la concursul internațional on-line ,,Emil Rotundu”, în vara anului 2020.
An de an a obţinut rezultate remarcabile (chiar premiul I, cu 100 de puncte la edițiile 2013-
2014 si 2018-2019) la olimpiadele şcolare de interpretare instrumentală, faza națională, atât
în ciclul primar, gimnazial, cât și in timpul anilor de liceu.
Anul 2015 marchează câștigarea de către Antonia a primului său premiu internațional în afara granițelor țării, respectiv a premiului I la Concours Musicale de France, la categoria Artistique Superieur. În anii care au urmat, a obținut premiul al-II-lea la concursul international Mozart-ediția 2016, Roma-Italia, premiul al III-lea la concursul international PianoTalents – editia 2018, Milano- Italia, premiul al III-lea la Concursul International Franz Liszt Center Piano Competition, Alicante, Spania.
Pentru aceste rezultate, rod al unui efort susţinut şi permanent, Ana Antonia Tudose a fost premiată de către conducerea Colegiului de Artă ,,Carmen Sylva” Ploiești cu ,,Diplomă de merit pentru rezultate deosebite”, în anii 2011-2019 şi cu ,,Diploma de excelenţă” de către Primăria Ploieşti și Inspectoratul Școlar Prahova, mai mulți ani la rând. În anul școlar 2019-2020, datorită rezultatelor excepționale acumulate la concursurile de profil, Ana Antonia Tudose a fost distinsă de către Primăria Ploiești cu premiul ,,Elevul anului 2019”. În anul 2014, Antoniei i-a fost acordat de către Fundația ,,Miscarea De Rezistență”, premiul de excelență pentru întreaga activitate, este bursieră a Fundației Pentru Comunitate Mol România, și a Club Rotary 2000 care, in vara anului 2018, a acordat pianistei o bursă de excelență, pentru întreaga sa activitate.
În prezentm, este membru permanent al Fundațiilor ,,Remember Enescu” și ,,ProPiano Romania”, fiind invitată frecvent să cânte în evenimentele acestora, la Ateneul Român și în alte renumite locații din țară.
Cel mai important pas către ceea ce Antonia numește a fi „destinul ei”, cariera de pianist, a fost debutul în activitatea concertistică; pe 5 decembrie 2013, în stagiunea 2013-2014 a Filarmonicii din Ploiești, Antonia a susținut primul său concert, la vârsta de 12 ani, interpretând concertul nr. 8 KV 246 de W. A. Mozart, sub bagheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan. A urmat interpretarea unei piese pentru doua piane, respectiv a fanteziei muzicale pentru doua piane ,,Caranavalul animalelor” de C.Saint Saens, împreună cu pianistul Mircea Ițcus si cu orchestra Filarmonicii din Ploiesti, sub bagheta dirijorului Alexandru Mija, eveniment inclus în manifestările Zilelor Ploiestiului 2015; apoi, Concertul nr.3 in re major de J.S. Bach in cadrul Festivalului ,,Enescu si muzica lumii”, împreună cu Orchestra Junior a Fundației ,,Tinerimea Română”, sub bagheta renumitului tânăr dirijor Gabriel Bebeșelea, același concert fiind interpretat de către tânăra pianistă și în cadrul unui Concert extraordinar de Crăciun, împreună cu Momentum Orchestra, condusă de dirijorul Vlad Mateescu. În anul 2016-2017, Antonia a interpretat lucrarea Andante Spianato&Grande Polonaise Brilliante de Fr, Chopin, împreună cu orchestra Filarmonicii din Ploiești, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan și cu orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea în cadrul Festivalului Internațional Tinere Talente, sub bagheta dirijorului Daniel Enășescu. A urmat Concertul nr.1 op.11 in mi minor de Fr.Chopin, interpretat de tânăra pianistă, atât cu orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, dirijor Panagiotis Diamantis (Grecia), cat si cu orchestra Filarmonicii din Sibiu, dirijor Alexandru Mija.
Încă de la o vârstă fragedă, Antonia a susținut o bogată activitate de recital, pe scene din întreaga țară: Filarmonica din Ploieşti, Muzeul de Artă din Ploieşti, Centrul cultural ,,Aurel Stroe” Buşteni, Cazinoul din Sinaia, Sala de concerte a Castelului Peleș din Sinaia, ,,Cercul Militar” Bucureşti, Teatrul National București, sala Eduard Caudella a Filarmonicii ,,Moldova” din Iași, Sala Mică a Filarmonicii din Brașov și a avut apariții, an de an, în cadrul evenimentelor celebrului festival Enescu; cel mai important pas în activitatea sa de solist rămân, însă, recitalurile susținute pe scena Sălii Mici a Atheneului Român, în cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii ,,George Enescu” din București, secțiunea ,,Stagiunea tinerelor talente” 2015-2016, precum și în stagiunea 2019-2020.
Unul dintre cele mai importante proiecte de până acum ale pianistei este derularea unui program de recitaluri, în colaborare cu Institutul Cultural Român, în scopul promovării muzicii românești și a valorii școlii de pian din România; pe 5 septembrie 2014, Antonia a susținut un recital la Institutul Cultural Roman din New York, recital care s-a bucurat de un real succes, fapt reflectat atât in presa din România, cat si într-unul dintre ziarele diasporei române din New York. O consecință a acestui succes a fost invitarea Antoniei, de către Institutul Cultural Roman din Paris, de Ziua Culturii Romane, să susțină un recital, pe 15 ianuarie 2015,urmând susținerea altor două recitaluri de acest gen, la Budapesta și Viena, in cursul anului 2017. În considerarea acestei activități, pianista a fost premiată de către Asociația ,,Romania Kultur und Sportiverein Wien” cu Diplomă de Excelență pentru promovarea culturii românești în Europa.
Ana Antonia a urmat cursuri de masterclass cu pianistul american de origine spaniolă Josu de Solaun (câștigător al concursului Enescu, secțiunea pian 2014), cu pianiștii români Viniciu Moroianu și Florian Mitrea, dar si cu faimoșii pianiști Andrei Gavrilov și Elisabeth Leonskaja. În anul 2018, a început colaborarea cu renumitul pianist de origine italiana Pietro De Maria, urmând cursuri de masterclass in cadrul Scuola Musica Fiesole-Italia, precum și o colaborare permanentă cu pianistul și profesorul belgian Philippe Raskin.
În vara anului 2020 a fost admisă, ca studentă, la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa reputatului profesor și pianist Aleksandr Madzar.
În recomandarea acordată tinerei pianiste în vederea obținerii unei burse, reputatul pianist Viniciu Moroianu spunea despre Ana Antonia, ,,ca pianistă de performanță, s-a remarcat drept un vârf al generației sale. I-am urmărit evoluția artistică, în anii din urmă, în competiții naționale de profil, unde s-a distins prin eficiență pe scenă și stăpânire de sine, în repertorii dintre cele mai pretențioase. Este o tânără artistă cu potențial prețios, cu voință și putere de muncă asiduă și ordonată. În plus, posedă acea atât de importantă dorință de perfecționare, de autodepășire, de diversificare a caracterelor muzicale. A acumulat experiență și un palmares deja important în competiții, concerte cu orchestra și recitaluri. Pentru toate acestea, consider că Antonia merită să fie sprijinită în cariera pe care și-a ales-o, îndreptățind speranțe îndrăznețe”.Cu acelați prilej, renumitul pianist român Daniel Goiți, câștigător, printre altele, al Concursului Internațional ,,George Enescu.”- ediția 1991, o caracteriza pe Antonia ca fiind ,,o fire ambițioasă, tenace, dorind în permanență să se perfecționeze(...) deși de structură mignonă, are o extraordinară agilitate și un simț al claviatuii care-i permit o extraordinară abilitate pe repertorii atipice, pentru o mână atât de mică (...) scena și publicul îi hrănesc energia și forța interioară, creând un magnetism aparte.” |
|
OCTAVIAN BELLU – ANTRENOR GIMNASTICĂ
”Tot ceea ce am în prezent, dar şi ce nu am, datorez gimnasticii” a declarat, la aniversarea celor 70 de ani, OCTAVIAN BELLU, cel mai titrat antrenor al tuturor timpurilor, după cum a fost desemnat de către prestigioasa organizație World Record Academy.
Născut la Ploiești, la 17 februarie 1951, Octavian Bellu a a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport (IEFS), promoția 1974, specializarea gimnastică.
Pasiunea pentru sport îl determină să renunțe la decizia de a urma o carieră medicală, astfel încât se dedică, în totalitate, sportului.
Își începe cariera ca profesor de educație fizică, în 1974, la Școala Valea Călugărească, pentru ca între 1978 și 1981 să antreneze micuțele gimnaste la Clubul Sportiv "Petrolul" din Ploiești.
În anul 1981 este solicitat să lucreze, la Deva, ca antrenor la lotul olimpic feminin de gimnastică, iar în 1991 devine antrenor coordonator al lotului olimpic, alăturarea Mariei Bitang în 1993, având să conducă la sudarea unuia dintre cele mai mari cupluri de antrenori din istoria sportului mondial, comparabil cu Marta și Bella Karoly.
Octavian Bellu a pregătit loturile olimpice, participând la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice, 16 ediții ale Campionatelor Mondiale, 13 ediții ale Campionatelor Europene, 5 ediții de Cupă Mondială, 11 ediții ale Campionatelor Europene de Juniori. A antrenat lotul feminin de gimnastică al României până în anul 2005.
Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică a obținut, cu acesta, 279 medalii, din care 106 de aur, 86 de argint și 87 de bronz. Dintre acestea, 39 au fost medalii olimpice ,75 medalii mondiale, 78 medalii europene , 61 medalii europene și 24 medalii la Cupa Mondială.
La insistențele Federației Române de Gimnastică, în 2010 revine pentru încă o ediție a Jocurilor Olimpice de la Londra. După un Campionat Mondial, unul European și încă o ediție a Jocurilor Olimpice ajunge la 305 medalii și decide să se retragă, definitiv, în 2014.
Talentul, perseverența și dăruirea totală pentru acest admirabil sport i-au adus numeroase recunoașteri: Titlul de Antrenor Emerit – 1987, Ordinul "Meritul Sportiv", clasa I – 1987, Diploma de Onoare și titlul de Entraineur Honoraire oferit de Federatia Internațională de Gimnastică – 2000, Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Ofițer – 2000, Ordinul Național "Steaua României" în grad de comandor – 2004, Meritul Sportiv, clasa a III-a cu două barete – 2004, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român – 2005, Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I – 2008.
A fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame la data de 30 mai 2009.
Municipalitatea ploieșteană, cea care în anul 1995 i-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești, consideră că includerea antrenorului Octavian Bellu în galeria ploieștenilor cu care ne mândrim este o recunoaștere binemeritată iar astăzi, la ceas aniversar, îi urează LA MULȚI ANI! |
|
SAVU ȘTEFAN CĂTĂLIN - Elev clasa a VII-a, Colegiul Național „I.L. Caragiale”
Ștefan Cătălin Savu, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național I.L.Caragiale din Ploiești, are un talent deosebit pentru studiul științelor exacte, talent căruia i se adaugă multă pasiune, ambiție și spirit competitiv.
Dovada înclinațiilor sale sunt rezultatele obținute la numeroasele concursuri la care a participat :
Clasa a VII-a
- European Mathematical Cup (EMC) Croația - categoria Juniori (13-17 ani) 2020: Premiul III
- International Autumn Tournament in Informatics Shumen Bulgaria 2020: Medalie de bronz
Clasa a VI-a
- International Autumn Tournament in Informatics Shumen Bulgaria 2019: Medalie de Bronz
- Concursul Internațional de Informatica Info(1) Cup 2020, categoria Juniori: Medalie de Bronz
- Concursul Național de Matematică ”Laurențiu Panaitopol” București - Etapa Națională 2019: Premiul II
- Concursul ” Ion Barbu - Dan Barbilian” Călărași 2019: Premiul II și Medalie de Argint
- Concursul Gazeta Matematică și Viitorii Olimpici 2019/2020: Premiul I
- Concursul National de Matematica ”Cangurul”: Premiul I
- Locul 1 Olimpiada Judeteana Informatica 2020: Locul 1
- Locul 1 Olimpiada Judeteana Fizica 2020: Locul 1 cu punctajul cel mai mare la nivel național
- Locul 1 Olimpiada Judeteana Lingvistica Solomon Marcus 2020: Locul 1
Clasa a V a
Locul I si Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Informatică 2019
Medalie de Argint si Mențiune la Olimpiada Națională de Matematică 2019
Locul 1 la Concursul Național de Matematică LuminaMath 2019
Locul 1 la Concursul Național de Matematică Cangurul 2019.
Talentatul elev este antrenat de profesorii Ilona Rizea, Țaga Loredana, Vișinescu Violeta și Grigore Ionel. |
|
RODICA VICĂ - SOPRANĂ
S-a născut la Ploiești și și-a început formarea artistică la vârsta de trei ani, în cadrul cursurilor Palatului Copiilor. Mai târziu, a studiat vioara la clasa doamnei profesor Angela Faur și canto clasic la clasa doamnei profesor Elena Lungu la Colegiul de Artă "Carmen Sylva”, din orașul natal.
Deja din timpul studiilor liceale devine solist-invitat al multor opere și filarmonici, atât din România cât și din străinătate.
Soprana debutează pe scena Operei bucureștene, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze, permanent, cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L'elisir d'amore de G. Donizetti.
Rodica Vică este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzica barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi.
În toamna anului 2012 a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau, în regia celebrului Andrei Șerban, la Opera Națională Română Iași.
În urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, soprana Rodica Vică a obținut rolul Marchesa Lucinda din opera La Cecchina de N. Puccini, producție ce a avut loc în vara anului 2013 în numeroase orașe din Italia, sub conducerea muzicală a reputatului dirijor Filippo Maria Bressan.
Debutează internațional în anul 2014 în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart, la Viena, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, urmând ca în toamna aceluiași an să deschidă Festivalul Internațional de muzică barocă din Varazdin, Croația, alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone.
În anul 2015, soprana a interpretat numeroase concerte cu programe inedite și în primă audiție, alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania și Croația, culminând cu debutul în recital la Teatro La Fenice din Veneția.
În vara anului 2016, Rodica Vică a fost invitată, din nou, în cadrul Klassik Festival Schloss Kirchstetten de la Viena, unde a fost cap de afiș în opera Don Pasquale, iar la finele anului soprana a obținut titlul de Doctor în Muzică. În urma cercetării sale doctorale cu titlul Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, aceasta susține în prima parte a anului 2017 concerte cu programe repertoriale Händel vs. Mozart, în România, Ungaria, Germania, Bulgaria și Austria. În septembrie, soprana a revenit la Festivalul George Enescu pentru un concert alături de Sinfonietta Wien iar la sfârșitul anului a înregistrat, în premieră mondială, lucrarea enesciană Strigoii, alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea.
La începutul anului 2018, Rodica Vică a revenit în România, la Cluj-Napoca, pentru Missa în do minor de W. A. Mozart, iar în martie a fost pentru prima oară alături de Musica Ricercata în Festivalul de muzică veche din Budapesta. La finalul lunii noiembrie, alături de țiterista austriacă Barbara Laister- Ebner, soprana lansează un proiect multicultural unic în lume, o colecție internațională de cântece de leagăn, lansare ce are loc la Musikverein, Viena. Stagiunea 2019-2020 i-a adus sopranei multe evenimente inedite, printre care debuturi la Müpa Budapestași la Konzerthaus Berlin, cu premiera absolută a oratoriului enescian Strigoii.
În sezonul 2020-2021, soprana Rodica Vică va avea debuturi extraordinare, cum ar fi rolul Violetta Valery din La Traviata la Opera Națională București, la Opéra de Marseille, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, cu lucrarea enesciană Strigoii, precum și turneele internaționale JAZZT VIVALDI și Romanian Music Journey. |
|
ALEXANDRA DENISA STOIAN
Un talent înnăscut care, dintr-o aparentă fragilitate, a dezvăluit, delicat, o grație de zeiță.
Panglica, mingea sau cercul prind viață odată cu mișcările de-a dreptul magice, astfel încât nu mai știi dacă acea apariție, plină de grație, pe care o vezi rostogolindu-se sau plutind, este sau nu reală.
Minutele de încântare oferite sfidând, parcă, legile fizicii, ascund o muncă titanică și o voință de fier, ambele dublate de dorința uriașă de a fi, mereu, cea dintâi.
Ea este Denisa Stoian ploieșteanca născută la data de 14 martie 2003, și legitimată la Clubul Sportiv Municipal Ploiești, secția de gimnastică ritmică. Din anul 2013 este componentă a Lotului Național.
A început gimnastica ritmică la 1 februarie 2008, cand încă nu împlinise cinci ani și, după mii de ore de antrenament și un parcurs caracterizat de voință și seriozitate, multipla medaliată națională și internațională a reprezentat România atât la doua ediții ale Campionatelor Europene de Junioare: Holon - Israel, în 2016 și Guadalajara - Spania, în 2018, cât și la Gimnaziada din același an, 2018, de la Marakesch - Maroc.
Vârful de formă îl atinge prin calificarea României la Jocurile Olimpice de Tineret, de la Buenos Aires - Argentina, reușită obținută în turneul de calificare de la Moscova unde a și câștigat medalia de argint în concursul pe echipe.
O performanță remarcabilă, atinsă grație pregătirii, la Clubul Municipal Ploiești, sub îndrumarea inimoasei și talentatei antrenoare Simona Puiu, sfidând, parcă, condițiile de pregătire, știut fiind faptul că, din păcate, în România, gimnastica ritmică nu deține o sală proprie în care să centralizeze pregătirea componentelor lotului național.
Recunoașterea valorii sale nu a întârziat să apară, astfel încât Federația Română de Gimnastică Ritmică a nominalizat-o ca fiind una dintre cele mai bune gimnaste ale anului, în perioada 2014-2018, iar Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Prahova a inclus-o în clasamentul celor mai buni sportivi ai județului în anul 2018.
Timp de trei ani, în perioada de juniorat, a fost bursiera Fundației Olimpice Române.
Denisa a obținut, în competițiile oficiale naționale și internaionale, nenumarate medalii, reprezentând cu onoare România pe patru din cele șapte continente ale lumii, gimnastica ritmică devenind, prin ea, un vrednic ambasador al municipiului Ploiești.
În prezent, își continuă pregătirea la club, ca senioară, anul trecul obținând două medalii de bronz – la cerc, în Campionatele Naționale și la Individual Compus, în Cupa României.
Anul acesta va susține examenul maturității, bacalaureatul, după care își dorește să devină antrenoare în orașul care a consacrat-o. |
|
Astăzi, VLAD HÎRLAV MAISTOROVICI - violonist, compozitor, dirijor
Născut și crescut la Ploiești (1985), Vlad Hîrlav Maistorovici a învățat notele muzicale de la mama sa, profesoara de pian Sanda Hîrlav Maistorovici, înainte de a învăța literele alfabetului de la tatăl său, istoricul literar Constantin Hîrlav Maistorovici.
A fost elev al Liceului de Artă Carmen Sylva, unde a început studiul viorii cu Elena Istrate, apoi Adrian Ceapă și Ioana Croitoru. Cu susținerea regretatei pianiste Lory Wallfisch – Cetățean de Onoare al Ploieștiului - a candidat și obținut o bursă integrală la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Marea Britanie, unde a studiat vioara cu profesoara Natalia Boyarsky. Și-a continuat studiile la Londra unde a studiat vioara cu Felix Andrievsky și compoziția cu Mark Anthony Turnage și Jonathan Cole, Royal College of Music conferindu-i titlul de Bachelor of Music cu două specializări, interpretare și compoziție. Și-a aprofundat arta solistică cu Pierre Amoyal la Haute École de Musique Lausanne, care i-a conferit prestigiosul titlu de Master Solist.
A studiat muzica de cameră timp de trei ani cu Bruno Canino la Scuola di Fiesole din Florența și a luat lecții influente de la Boris Kuschnir, Anna Chumachenko, Gordan Nikolich, Ivry Gitlis, Ida Haendel, Zakhar Bronn, Ferenc Rados la cursuri prestigioase de interpretare muzicală, dar și management și antreprenoriat muzical, cum ar fi Verbier Festival Academy, Keshet Eilon Mastercourse, Aurora Masterclass. S-a perfecționat cu Oliver Knussen, Colin Matthews și Magnus Lindberg la Festivalul de la Aldeburgh, Giaccomo Manzoni la Florența și Dan Dediu la UNMB, care i-a conferit titlul de Doctor în Compoziție.
Este câștigător al Concursului de Compoziție George Enescu, Clive Christian Composition Award, Golden Medal la Berliner International Competition, The Tillett Trust Performer Platform Londra, Young Concert Artist Trust Londra și Concursul Internațional pentru tineri violoniști Remember Enescu. A susținut masterclass-uri și workshop-uri la Lilla Akademien Stokholm, Dartington International Summer School, King's College Londra, Conservatorul din Geneva, Conservatorul din București.
Ca interpret, se bazează pe ”siguranță tehnică, dublată de diponibilitatea artistică de a împinge barierele până ce ies scântei” (Musicweb International despre debutul său la Wigmore Hall Londra), iar compozițiile sale ”ating o notă aparte” (The Daily Telegraph).
Este custodele viorii Nicolò Gagliano din 1751 aparținând Rațiu Family Charitable Foundation.
Laureat al concursurilor internaționale, a concertat pe mari scene ale lumii, cum ar fi Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Cadogan Hall, The Sage Gateshead, Salle Flagey Bruxelles, Diligentia Theatre The Hague, Muziekgebouw Amsterdam, Studio Ernest Ansermet Geneva, Kulturhaus Helferei Zurich, Sala Mare a Conservatorului din St. Petersburg, Merkin Hall New York, Ateneul Român. A colaborat ca solist, compozitor sau dirijor cu orchestre ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Britten-Pears Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Orchestre des Jeunes de la Méditerranée, Sao Paulo Symphony Orchestra, Orquestra Filarmônica de Goiás, Campos do Jordao Festival Orchestra, South Bank Sinfonia, New Euroepan Ensemble Haga, Young European Strings Camerata Bruxelles, Sinfonia Cymru Cardiff, Lausanne Chamber Orchestra, Opera Louise Fribourg, Estonian Sinfonietta, Filarmonica George Enescu București, Orchestra de Cameră Radio București, Orchestra Simfonică București, Filarmonica Transilvania Cluj, Filarmonica Banatul Timișoara, Filarmonica Paul Constantinescu Ploiești.
În 2015 a fondat vibrate!festival la Brașov, un eveniment internațional anual curatoriat alături de soția sa, pianista Diana Ionescu, care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice. Prilej de întâlniri unice ale artiștilor inovatori de talie internațională, festivalul se adresează unui segment larg al publicului prin programe eclectice și proiecte multidisciplinare în spații consacrate și alternative. Este fondator al Mercury Quartet, Trio Affresco și director fondator al Orchestrei TranSimfonia.
“În fruntea orchestrei, Maistorovici este o combinație între Stephane Grapelli și Brian May” scrie Wales Arts Review.
“…împinge barierele până ce ies scântei…” - Musicweb International.
“…plin de atmosferă, un minunat vârtej de sunete…” scrie și The Classical Reviewer.
“Maistorovici atinge o notă aparte” The Daily Telegraph.
Noi am spune doar atât: VLAD HÎRLAV MAISTOROVICI, unul dintre ploieștenii cu care, pe bună dreptate, ne mândrim! |
|
ALEXANDRU DOBLEAGĂ, elev la C.N. I.L.Caragiale Ploiești
Este membru al Centrului de Excelență Prahova, condus de doamna profesoară Dana Lica. Încă din clasa a V-a a participat la concursurile școlare de specialitate și, încă de timpuriu, a izbutit să strângă o impresionantă colecție de medalii, diplome și premii. Rezultatele absolut speciale sunt împărțite între cele două materii la care excelează: matematica și informatica. Dintre numeroasele premii și medalii adjudecate la olimpiade și competiții județene, naționale și internaționale amintim:
- Clasa a V-a (2016/2017): premiul I la Concursul de matematică „Regalul Generatiei XXI”, premiul I la Concursul de matematică „Discipolii lui Lazăr”, premiul special la concursul de informatică EmpowerSoft, mențiune și medalie de argint la Olimpiada naționala de informatică, Sibiu 2017;
- Clasa a VI (2017/2018): premiul I la concursul de matematică „Regalul Generației XXI”, premiul II la concursul de matematica „Grigore Moisil”, mențiune la Concursul online de informatica info (1) Cup, runda națională, 2018, premiul al III-lea și medalie de aur la Olimpiada Națională de Informatică Tg. Jiu 2018, calificare și participare la lotul național lărgit de informatică,Tulcea 2018, medalie de bronz la informatică, la Concursul Mathematical Grammar School Cup Belgrad, Serbia 2018;
- Clasa a VII-a (2018/2019): medalie de bronz la Concursul X International Autumn Tournament in Informatics IATI Bulgaria, Shumen 2018, premiul I și medalie aur la Olimpiada naționala de informatică, București 2019, calificare și participare lotul național restrâns de informatică, Dorohoi 2019, medalie de argint la informatică și medalie de bronz la matematică, la Concursul Mathematical Grammar School Cup Belgrad, Serbia 2019, medalie de bronz la Concursul online de informatică info(1) Cup, runda internațională 2019, premiul al III-lea și medalie de bronz la Concursul de informatică EmpowerSoft, ediția a V-a, 2019;
- Clasa a VIII-a (2019/2020): premiul I și Cupa la juniori, Concursul Algoritmiada 2019, medalie de bronz la Concurs X International Autumn Tournament in Informatics IATI Bulgaria, Shumen 2019 (echipa României, juniori), medalie de argint la Concursul online de informatica info (1) Cup, runda internațională 2020 (echipa Romaniei - juniori), medalie de argint la European Junior Olympiad in Informatics (echipa Romaniei - juniori), Olimpiada Europeana;
- Clasa a IX-a (2020/2021): medalie de argint la Concursul X International Autumn Tournament in Informatics Bulgaria, Shumen 2020 (echipa Romaniei- juniori), medalie de bronz la Romanian Masters in Informatics (echipa Romaniei-juniori).
Alexandru Dobleagă, elev în clasa a IX-a la Colegiul național I.L. Caragiale, nu s-a decis în privința cursurilor universitare - de altfel e și prea devreme - dar dorește ce este mai bun pentru formarea sa profesională. Cel mai sigur va urma cursurile unei facultăți de elită, probabil Oxford sau Cambridge, iar așa cum am decurs lucrurile până acum, în materie de performanță, ușile și viitorul strălucit îi sunt larg deschise. |
|
DIANA MANOLESCU - profesor de limba și literatura română
S-a format ca olimpic internațional în Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești și, de asemenea, în Centrul Județean de Excelență, Prahova, având-o ca profesor - mentor pe doamna Niculina Bercea.
Ca absolventă a „Facultății de Litere”, Universitatea București, specializări Română-Franceză, Comunicare și Relații Publice, Diana Manolescu a îmbrățișat cariera și misiunea de profesor de limba română, având masterat în teoria și practica editării.
Crede că profesionalismul, voluntariatul, dragostea pentru carte și abandonarea prejudecăților pot schimba lumea.
Elevii ei o iubesc, pentru că le înțelege gesturile, îi ajută să se deschidă spre sine și spre lume, să lupte pentru un ideal, să se afirme dincolo de programa școlară.
Transmite elevilor săi nu numai lecții de gramatică și de literatură ci, mai ales, lecția implicării și a spiritului civic. Pentru Diana, educația, empatia și cooperarea sunt valori ce ar trebui să ne definească în plan individual și social.
Diana activează în cadrul TEDxObor pentru a-și face vocea auzită. Recent, a susținut lecții deschise pentru definitivat. Ca discipol eminent și mentor exemplar, operează cu emoția cognitivă și pedagogia acțională. Destinul ei infirmă exportul de materie cenușie din România.
„Mi-am dorit dintotdeauna să fiu în țara mea, să predau Română și să fiu alături de copiii de aici. Cred că ne aflăm într-un moment destul de dificil în privința Educației, avem profesori extraordinari, copii care pot să facă foarte multe lucruri, dar nu beneficiem întotdeauna de sprijin, iar în sistem nu găsim întotdeauna oamenii de care acești copii au nevoie. Iar eu mi-am dorit mult să rămân în țara mea pentru a fi unul dintre acei oameni care să ajute cât mai mulți copii. Nu neapărat ca să devină olimpici, ci să capete anumite valori și să se dezvolte frumos“, afirmă tânăra profesoară, atunci când este întrebată care sunt motivele rămânerii sale în țară.
Municipalitatea ploieșteană i-a recunoscut meritele pentru întregul parcurs școlar iar rezultatele excepționale obținute la competițiile naționale și internaționale de limbă și literatură română au fost cele care i-au asigurat decernarea, de către Ministerul Educației și Cercetării, a prestigiosului titlu ”Meritul Olimpic”. |
|
ȘTEFAN SĂVULESCU - olimpic internațional informatică
Este unul dintre cei mai valoroși elevi pe care Centrul de Excelență Prahova, coordonat de doamna profesoară Dana Lica, i-a avut. Pregătit într-unul dintre cele mai prestigioase colegii ploieștene – I.L.Caragiale, Ștefan Săvulescu este, fără îndoială, unul dintre numele intens mediatizate, atât în presa locală cât și în cea națională, datorită performanțelor pe care le-a atins în domeniul informaticii.
În această adevărată pepinieră de genii, cum a fost numit Centrul de Excelență Prahova, Ștefan Săvulescu a început să descopere tainele informaticii și apoi să cucerească, an după an, unele dintre cele mai valoroase premii la competițiile naționale: Calificare în Lotul Național de Informatică al României în 2019 (Seniori) și în 2016 (Juniori); Mențiune si Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Informatică, în 2019, la Suceava și Constanța, Mențiune la Runda Națională a Concursului Internațional InfO(1) Cup 2018, Mențiune și Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Informatică 2017, la Brașov; Mențiune la Runda Națională a Concursului Internațional InfO(1) Cup 2017, Ploiești; Medalie de Bronz la Olimpiada Națională de Informatică 2016, București; Mențiune si Medalie de Bronz la Concursul Național de Matematică „Viitori Olimpici” 2016, Câmpulung Muscel; Medalie de Argint la Olimpiada Națională de Informatică, Brăila și Slobozia; Premiul I si Medalie de Aur la Concursul Național de Matematică „Viitori Olimpici”, Câmpulung Muscel, la edițiile din 2012 și 2013.
Urmează premii importante la competițiile internaționale: Medalie de argint la Concursul Internațional InfO(1) Cup 2018, Medalie de bronz la Concursul IATI Shumen 2018, Bulgaria; Medalie de bronz la Concursul Internațional InfO(1) Cup 2017, Ploiești; Medalie de aur si Cupa concursului la Informatică împreună cu echipa C. N. „I. L. Caragiale” la Concursul Internațional MGS Cup Belgrad 2017; Medalii de argint la Matematică si la Fizică la Concursul internațional MGS Cup Belgrad 2017; Medalie de argint la Informatică la Concursul Internațional MGS Cup Belgrad 2014.
A fost membru în Comisia Științifică a Concursului Internațional InfO(1) Cup Ploiești, la edițiile din 2019 si 2020.
În prezent este student în anul I la Imperial College London, specializarea Calculatoare. |
|
TITI TUDOR - antrenor de box
Unul dintre antrenorii de renume ai Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, maestrul emerit Titi Tudor, este una dintre figurile emblematice ale Ploieștiului, în domeniul sportului.
Numele lui este, adesea, asociat cu cel al lui Leonard Doroftei, celebrul boxer care a făcut ca imnul României să fie auzit în mari competiții internaționale, atunci când a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. De curând, Livia Botică, antrenată de același Titi Tudor, a devenit campioană europeană la box la categoria +80 kg.
Peste 45 de ani de activitate desfășurată între corzile ringului de box, un număr impresionant de victorii al celor pe care i-a antrenat, dar și o binemeritată recunoaștere, din partea municipalității ploieștene, prin conferirea titlului de Cetățean de Onoare, pentru dăruirea și talentul manifestate de-a lungul unei frumoase cariere sportive. |
|
LIVIA BOTICA
Astăzi, LIVIA BOTICĂ, ploieșteanca care a devenit campioană europeană la box, categoria +80 kg!
Legitimată la Clubul Sportiv Municipal Ploiești, Livia Maria Botică a devenit, în luna decembrie a acestui an, campioană europeană de junioare la categoria „+80 kg”, confirmând performanţele din ultimii doi ani, în care a fost campioană naţională (2019 şi 2020) şi câştigătoare a Cupei României (2020).
Antrenată de Adrian Pârlogea și de Titi Tudor - celebrul antrenor care și-a pus amprenta și pe excepționala carieră a lui Leonard Doroftei, Livia Maria Botică s-a impus în finala de la Sofia în faţa polonezei Weronika Bochen, la capătul unui meci abordat perfect din punct de vedere tactic, fapt ce i-a determinat pe arbitri să-i acorde victoria, în unanimitate, cu scorul de 5-0.
„A făcut un meci excelent, din toate punctele de vedere! Mi-a promis că va da totul în ring pentru a devein campioană europeană, iar astăzi s-a ţinut de cuvânt. Sunt atât de fericit, că nici nu ştiu pe unde merg”, a spus, pentru site-ul oficial al clubului, antrenorul-coordonator al secţiei de box a CSM Ploieşti, Titi Tudor.
În semifinale, Livia Botică trecuse de reprezentanta Ucrainei, Polina Chernenko, prin RSC (Referee Stop Contest).
Ea a fost singura reprezentantă a României care a ajuns în finale, reuşind să meargă până la capăt şi să asculte imnul naţional de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. |
|
PROF. DANA LICA
„Sunt de părere că fiecare om aparține unui loc. EU M-AM «ÎMBRĂCAT» CU ROMÂNIA!“
Dana Lica, profesoara de informatică de la Colegiul Național I.L.Caragiale și, totodată, coordonatoarea Centrului Județean de Excelență Prahova este, fără exagerare, numele cu care este asociată, întotdeauna, performanța în educație.
”Antrenorul de genii” cum este, binemeritat, numită, a reușit în cele mai bine de trei decenii de când este la catedră, să obțină, cu elevii pe care-i pregătește, rezultate impresionante la olimpiadele naționale și internaționale.
În ultimii zece ani se află în spatele a numeroși elevi ploieșteni care au fost admiși la universități de prestigiu, precum Cambridge, Oxford sau Imperial College London.
Este autor și coautor la peste zece manuale de Informatică, membru în diverse comisii de profil.
Performanțele sale au fost încununate cu Ordinul ”Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler”, iar în urmă cu doi ani a reușit să obțină, în premieră pentru învățământul prahovean, premiul MERITO, un proiect de recunoaștere a excelenței în Educație.
Primăria municipiului Ploiești i-a decernat, în repetate rânduri, titlul de Profesorul Anului, pentru dăruirea și rezultatele de excepție pe care elevii săi le-au obținut în cadrul competițiilor la nivel național și international în domeniul informaticii. |
|
MATEI COSMIN BANU
Fost elev al Colegiului Național Mihai Viteazul din Ploiești, MATEI COSMIN BANU este unul dintre ploieștenii cu care, fără îndoială, orașul nostru se mândrește.
Pasionat de informatică, a performat în acest domeniu, eforturile sale concretizându-se în obținerea unor importante premii la concursuri naționale și internaționale: Mențiune și Medalie de Argint la Olimpiada Națională de Informatică (2016 și 2017), Medalie de Bronz la Olimpiada Natională de Informatică, în 2018, Locul II și Medalie de Argint la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe (faza internațională), Premiul I la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe (faza națională), în 2019.
Dorința sa de a cunoaște, de a ști, a venit cu o nouă provocare care l-a cucerit deîndată: Lingvistica. Un domeniu mai puțin cunoscut, care solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute. Este un domeniu care ordonează gândirea şi reglează procesul de comunicare explicită prin construcţia de structure, care favorizează învăţarea cu uşurinţă a oricărei limbi.
Iată-l, astfel, câștigător, pentru întâia dată, la această nouă disciplină, în 2017: Premiul I la Olimpiada Națională și Medalie de Bronz la faza internațională a acestui concurs. Succesele nu întârzie să apară și în anii următori: Premiul III la Olimpiada Internațională din 2018, Premiul II la faza națională și medalie de bronz la Olimpiada Internațională, în 2019, din Coreea de Sud.
În prezent, este student în anul II la Universitatea Oxford din Marea Britanie. |
|
ALEXA TUDOSE
În prezent studentă la Oxford, fosta elevă a Colegiului Național I.L.Caragiale din Ploiești este cunoscută, pretutindeni, ca ”românca de aur la Informatică”.
Palmaresul său este unul greu de egalat: de trei ori premiată la Balcaniada de Informatică, este singura fată din istoria acestui concurs care a obținut medalia de Aur.
Premiile obținute la Olimpiada Națională au venit în fecare an, ca o recunoaștere pentru pasiunea și efortul depus: 6 medalii de aur, dintre care 3 pe poziția I.
Pe plan international, Alexa a câștigat nu mai puțin de 16 medalii: Argint la Olimpiada Internațională din Singapore (2020), Aur și Argint la Balcaniadă (2018 și 2019), Aur, Argint și Bronz la Shumen International Autumn Tournament (2015 – 2019), Argint la Olimpiada Internațională pe echipe de la Moscova (IOIT 2019), în calitate de leader, Aur, Argint și Bronz la Romanian Master of Informatics (2016-2019), Aur la la MGS Cup Belgrade (2014, 2017) și Aur la Olimpiada Balcanică de Juniori (2016). |
|