MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
 
 
 

BISERICA SFANTUL VASILE cu hramul Sf. Vasile

Strada Republicii nr. 171
 

Parohia Sfintul Vasile, dupa numele complet "Sfintii Trei Ierarhi", este situata in partea de nord-vest a municipiului Ploiesti, cuprinzand ambele laturi ale arterei principale a orasului, Bulevardul Republicii, incepand de la Strada Colinei spre Nord si marginindu-se: la Sud cu Parohia Sfantul Ioan Botezatorul, la Est cu Parohia Sfantul Spiridon, la Vest cu Parohia Sfanta Treime, la Nord-Vest cu Parohia Acoperamantul Maicii Domnului si la Nord-Est cu Parohia Sfantul Andrei.

Biserica si locuintele ca centru, ca nucleu spiritual si administrativ in jurul caruia s-a constituit parohia se afla pe Bulevardul Republicii nr.171. Potrivit documentelor putem preciza data nasterii, anume 8 noiembrie 1834, data sfintirii primei biserici si inscrisa in Sfanta Evanghelie donata cu acest prilej de Ghita, dascalul din Nedelea.

Adaugam urmatoarele amanunte istorice: de la inceputul sec. al XIX-lea, orasul Ploiesti a luat o tot mai mare dezvoltare si s-a extins indeosebi spre nord. Pe la anul 1812, Bariera orasului Ploiesti se afla unde este astazi str.Colinei, iar din centrul orasului, de la Catedrala pana la Bariera erau vreo 12 case; mai sus de Bariera era padurea Codrul Vlasiei, ce venea dinspre Baicoi-Paulesti si trecea prin Ploiesti, apoi spre Bucuresti, din care astazi se mai gasesc Padurea Romanesti si Snagov.

La cca 500 m de Bariera, spre partea stanga, cand mergi spre Campina, in acest loc al Codrului Vlasiei, pe o movilita de pamant mai sus decat nivelul orasului Ploiesti, se afla Cimitirul Ciumatilor, al celor morti de ciuma in timpul lui Caragea Voda.

Terenul a fost oferit de familia Mihail Mehedinteanu, intemeietorii de mai tarziu ai industriei petroliere in tara noastra. Ei figureaza alaturi de ctitori.

In anul 1872, biserica sufera o noua prefacere.

In ceea ce priveste aspectul arhitectural, biserica are o forma dreptunghiulara cu naosul supra-largit la interiorul si exteriorul bisericii, terminata la rasarit cu absida semicirculara a Sfantului Altar, iar la Apus cu un turn clopotnita de forma patrata, avand alipite de ambele parti la Nord si Sud cate un turn de proportii mai reduse de forma octogonala si care cuprind in interior fiecare cate o scara. De-a lungul timpului s-au alipit bisericii anexe necesare cultului. La interior, boltirea este de inspiratie bizantina, iar detaliile la baza boltilor si pe pereti de influenta a arhitecturii neoclasice obisnuite la data construirii bisericii.

Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Compartimentul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si
intretinut de Compartimentul Informatica si Serviciul Relatii Publice

https://www.ploiesti.ro