"Biserica actualã înlocuieºte alte douã biserici existente în cursul vremii, de la care nu au rãmas urme.
Primul lãcaº a fost construit în 1802, era o bisericã micã, din zid pânã la ferestre iar în sus din lemn.
A doua bisericã a fost ridicatã în 1828, ctitori fiind negustorii braºoveni din Ploieºti, motiv pentru care era numitã ºi "Biserica Braºovenilor". Dar nici aceastã construcþie nu a rezistat mult deteriorandu-se din cauza materialelor ºi a soluþiilor constructive, astfel ca în anul 1874, s-au impus mãsuri urgente de reparaþii, dar pe baza documentelor existente, întreg procesul a condus la soluþia radicalã de a construi o nouã bisericã.
Pânã în 1874, biserica s-a numit "Sfânta Cuvioasa Paraschiva", dar prin traducerea cuvântului "paraschevi" din limba greacã, a fost consacratã denumirea de "Sfânta Vineri". Construcþia monumentalei biserici a durat cinci ani, între 1875-1880 . "Aceastã sfântã bisericã cu hramul Sfânta Cuvioasã Paraschiva, s-a zidit din temelie în anul 1875, în zilele Prea înaltatului Domn Carol I ºi a sfinþiei sale Mitropolitului Calinic, cu ajutorul enoriaºilor ºi a altor pioºi cetãþeni, prin stãruinþa epitropilor, Ioan Eliad, C. Mateescu, T. Popescu ºi a preotilor Ioan Vãleanu, Ioan Mihãilescu, Gh. Niculescu ºi a cântãreþului Iancu Popescu ºi s-a sfârºit în anul 1880".
Pictura muralã în ulei, aplicatã în 1880, adevãratã operã de artã, a marelui artist plastic Gheorghe Tattarescu plaseazã biserica Sfânta Vineri printre cele mai valoroase din þara. "