MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
NU RÄ‚ZBOIULUI!
DA PÄ‚CII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

BISERICA SFINTUL PANTELIMON cu hramul Sf. Pantelimon

Strada Democraþiei nr. 71
 

Biserica Sf.Pantelimon este situata in partea de sud a orasului Ploiesti. Dupa marturia monahului Petre Pavlov, in "Lacasurile Sfinte din Judetul Prahova" aici a existat, din 1760, o biserica din lemn, cu hramul "Sf.Troita". Acest prim lacas s-a mentinut pana in 1936. Se pastreaza Icoanele Imparatesti.

In 1819 a fost ridicata, alaturi de el, o biserica de zid avand doua hramuri: "Sf.Troita" si "Sf.Pantelimon", fapt atestat de inscriptia in piatra din pridvor. Biserica a fost restaurata in 1860 si pictata in 1863 prin dania credinciosilor. In 1910, degradata grav, biserica a fost demolata si, in 1912 s-a trecut la zidirea actualului Sfant Lacas, cu hramul "Sf.Pantelimon", lucrare inceputa de peot Ene Dumitrescu, continuata si terminata de pr.Petre Tariceanu in 1936.

Planul constructiei, in forma de cruce, a fost conceput de arhitectul Toma Socolescu iar pictura executata de pictorul Umberto Marchetti. Biserica a fost sfintita in 1936, sub pastoria IPSD Dr.Miron Cristea, primul Patriarh al Romania. Au contribuit la fondarea ei : Primaria Ploiesti, enoriasii parohiei si alti credinciosi.

 
 

Dupa seismul din 1940, in urma caruia s-a prabusit turla mare si o parte din naos si dupa bombardamentele din 1944, biserica a fost restaurata partial, in 1946, prin staruinta pr.paroh Al.Slavescu. S-au zidit stalpii de sustinere la baza turlei mari, arcadele, s-a refacut naosul. S-a resfintit in 1946, sub pastoria D.D.Nicodim, Patriarhul Romaniei. Lucrarile de restaurare au fost continuate de pr.paroh Ioan Nicolae si pr. Marin Davidescu, intre 1952-1969, prin consolidarea turlelor mici, pictarea naosului si restaurarea picturii vechi. Pictorii: Eugen Profeta si Victor Zemlica. S-a hotarat, ca al doilea hram:"Soborul Maicii Domnului". A fost din nou sfintita, in 27.07.1969, sub pastoria Parintelui Patriarh Iustinian. Au contribuit financiar credinciosii parohiei si Sf.Arhiepiscopie a Bucurestilor.

Dupa seismul din 1977 biserica a fost restaurata integral, in 1980, la initiativa si cu osteneala pr. paroh Ioan Nicolae si pr.Marin Davidescu, construindu-se, acum, turla mare, cazuta in 1940, fiind rezidite turlele mici si intarita rezistenta cladirii prin trei centuri de beton armat. Pictata din nou, in fresca, de pictorul Petre Achitenei si resfintita in 1994, sub pastoria Parintelui Patriarh Teoctist. Lucrarea s-a facut din daniile credinciosilor.

Intre 1990-1997 s-au realizat unele lucrari de interior si s-a zidit cladirea Clopotnitei, la indemnul pr.paroh Ioan Nicolae si pr.Leonte Frangu si prin contributia parohiei.

 

Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro