MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
MUNICIPALITATEA PLOIESTEANA
Piata Eroilor nr.1A
MUNICIPALITATEA PLOIESTEANA
Piata Eroilor nr.1A
BULEVARDUL IMPODOBIT DE CRACIUN
PARADA MILITARA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI
PARADA MILITARA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI
PRESEDINTELE ROMANIEI, EXCELENTA SA, DOMNUL KLAUS IOHANNIS, A VIZITAT MUNICIPIUL PLOIESTI...click pe poza pentru comunicat.
HALELE CENTRALE
Str. Emile Zola nr.8
OROLOGIUL DIN TURNUL HALELOR CENTRALE
Str. Emile Zola nr.8
PALATUL ADMINISTRATIV
Bulevardul Republicii nr.2-4
PALATUL CULTURII
Str. Erou Calin Catalin nr.1
STATUIA LIBERTATII
Piata Eroilor
NOCTURNA - STATUIA LIBERTATII
Piata Eroilor
CATEDRALA SFANTUL IOAN
Bulevardul Republicii nr.12
BULEVARDUL REPUBLICII
NOCTURNA - BULEVARDUL REPUBLICII
Str. Emile Zola nr.8
CASA DE CULTURA A SINDICATELOR
Bulevardul Republicii nr.65
PIATA EROILOR
ESPLANADA PALATULUI ADMINISTRATIV
Bulevardul Republicii
ANSAMBLUL MONUMENTAL ION LUCA CARAGIALE
Situat pe esplanada Palatului Administrativ
HOTEL CENTRAL
Bulevardul Republicii nr.1
BUSTUL LUI NICHITA STANESCU
Piata Victoriei, Scuarul Central
COLEGIUL NATIONAL MIHAI VITEAZUL
Bulevardul Independentei nr.8
BUSTUL LUI I.L.CARAGIALE
Bulevardul Independentei nr.13
PANORAMA HALELE CENTRALE - CATEDRALA SFANTUL IOAN
CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE
Bulevardul Republicii nr.2
PARC PLOIESTI VEST
Str. Libertatii
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
Arhiva comunicate presa
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

BISERICA SFINTUL GHEORGHE NOU cu hramul Sf. Mc. Gheorghe (23 aprilie)

Strada Boldescu nr.2
 

Marele clucer Gheorghe Boldescu, personalitate de vază a orasului Ploiești, împreuna cu soția sa, Zinca Boldescu, au ctitorit, între anii 1844-1846, o sfântă biserică, ce va purta, peste decenii, numele ctitorului ei cel dintâi. Pisania inițiala consemnează date prețioase despre istoricul bisericii: "Acesta sfântă biserică cu hramul < > s-au început întâia oară din temelie de răposatul marele clucer Gheorghe Boldescu, în anul 1844, în zilele prea luminatului nostru Domn Gheorghe Dumitrie Bibescu Voevod și cu blagoslovenia Prea Sfintitului Mitropolit D. D. Neofit și s-a săvârșit în anul 1846, octombrie 20 și s-a sfințit la 21 noiembrie același an, prin osteneala răposatului paharnic Costache Florescu și cu ajutorul mahalagiilor care au contribuit spre a lor veșnică pomenire din neam în neam la aceasta sfântă biserica, care i se zice < >".

De-a lungul anilor, biserica a trecut prin multe încercări, dar ce mai grea a fost aceea din aprilie 1944, când bombardamentele au distrus-o în întregime, rămânând în picioare doar peretele de apus cu pisania originară. Pe temelia bisericii distruse, in anul 1957, s-a început construcția unui nou lăcaș dar lucrările au fost sistate, în anul 1958.

Acestea au rămas în așteptare până în 1977, când după multe tergiversări legate de obținerea autorizației de construcție, au fost reluate la 9 martie, când s-a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie a noii construcții. De data aceasta lucrările s-au desfășurat într-un ritm rapid, reușindu-se intrarea în biserică la 6 august 1974, când s-a oficiat și o slujbă de sfințire provizorie. Evoluția în timp, a sfântului lăcaș, este sintetizată în pisania nouă: "Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, s-a zidit această Sfântă Biserică din temelie de marele clucer Gh. Boldescu, în anul 1844, și s-a săvârșit în anul 1846, prin osteneala paharnicului Costache Florescu, tarnosindu-se în ziua de 21 noiembrie 1846, de către Mitropolitul Neofit al Ungrovlahiei cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe-Nou. La 1 martie 1973, în vremea arhipăstoriei Patriarhului Justinian, prin osârdia pr. paroh Leon Arion, ajutat de Consiliul și Comitetul Parohial, ca și de toți enoriașii și creștinii cu suflet mare din Ploiești și din alte localități, care au contribuit cu cât au putut, spre a lor veșnică pomenire, s-a purces la reconstrucția bisericii, lucrările, inclusiv catapeteasma și mobilierul scluptat de D. Gafton, Tg. Neamt, terminandu-se la 5 august 1974, iar a doua zi, de praznicul Schimbării la Față s-a procedat la sfințirea provizorie a bisericii. "

Pictura a fost executată între anii 1976-1981 de către pictorița Dona Niculina. Tarnosirea finală s-a săvârșit la 19 mai 1985.

[sursa: http://www.biserici.org]
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro