MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
NU RĂZBOIULUI!
DA PĂCII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

BISERICA SFINTII IMPARATI cu hramul Sf. Imp. Constantin si Elena

Strada I. L. Caragiale, nr. 9
 
In imediata apropiere a centrului orasului Ploiesti, situata intre strazile Take Ionescu, I.L.Caragiale si Marasesti, se inalta Biserica Sfintii Imparati cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena, una dintre cele mai importante din Ploiesti, avand proportiile unei catedrale si o infatisare care incearca sa o imite pe cea a manastirii Curtea de Arges. Ea ocupa locul a doua biserici mai vechi. Despre prima nu se stie nimic. A doua a fost zidita in anul 1831, dupa cum ne arata pisania cu caractere cirilice cu urmatorul cuprins:

"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca biserica ce se praznuieste cu hramul Sf.Imparati Constantin si Elena, al doilea zidind-o din temelie Mitropolit fiind Kir Grigorie, prin osardia si cheltuiala dumnealor Kir Polihronie D. si Kir Boscul, impreuna cu alti mahalagii si pravoslavnici crestini. Leat 1831 august 29."

Biserica impresioneaza prin coloanele puternice de la fatada, prin cele din interior, prin cele patru turle bine proportionate, ca si prin finetea ornamentarii.

 
 

Lungimea in interior este de 39m, latimea de 15,30 m, la sanuri fiind de 21,10 m. Boltile pronaosului si naosului si balustradele rasfirate de ambele parti sunt sustinute de opt stalpi maiestuosi si bogat impodobiti de pistura. Catapeteasma este facuta din lemn de stejar, sculptat cu deosebita maiestrie, reprezentand un camp bogat de dantelarie fina si elemente decorative lucrate cu multa arta, impodobita cu 11 icoane mari imbracate in argint.

Pictura inceputa in anul 1940 si terminata in 1945 este opera pictorului Nicolae Pana, avand ca indrumator pe profesorul I.D.Stefanescu, presedintele comisiei de pictura bisericeasca. Executata in tehnica "fresco" ea se patreaza in buna stare, invesmantand peretii interiori in chip bogat pana in anul 1977, cand cutremurul din 4 martie a deteriorat substantial pictura si turla mica, in 1986 stricaciunile au fost reparate . Un alt cutremur, din 30 august 1986, a afectat si mai mult pictura si structura bisericii . Lucrarile de consolidare au inceput in anul 1989 si s-au incheiat in anul 1999.

Compozitiile picturale impresioneaza si atrag prin caracterul lor personal, introducand o nota vie, calda si aratand straduinta pictorului de a realiza o pictura cu adevarat bizantina. Ansamblul este grandios, tonurile sunt calde si maiestrit imbinate, culorile armonioase si peisajul bogat. Portretele sunt remarcabile, au plasticitate si expresie, iar temele sunt insufletite de actiune. Numarul mare de teme si figuri zugravite, alcatuiesc o mica enciclopedie crestina, de esenta si spirit ortodox. In ziua de 14 noiembrie 1999, a avut loc slujba de resfintire savarsita de P.S.Vicentiu Ploiesteanul - vicar patriarhal, in fruntea unui sobor de preoti, protoereu fiind preotul Gheorghe Lazar.

Fiind o constructie monumentala, cu arhitectura bogata, cu o pictura deosebita in stil bizantin, Biserica Sf.Imparati 'Constantin si Elena' din Ploiesti reprezinta un punct de atractie atat spirituala, cat si istorica.

 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro