BUSTENI - situata la poalele Muntelui Caraiman, este numita si "Poarta Bucegilor". Functioneaza in regim permanent si are conditii pentru tratament balnear si pentru practicarea sporturilor de iarna. Din statiune poate fi vazuta si crucea de pe Varful Caraiman construita intre 1926-1928 in memoria eroilor din primul razboi mondial.
" Obiective turistice: Pentru turiºtii care nu cautã neapãrat drumeþiile montane, staþiunea oferã o bogatã paletã de obiective turistice atât în interiorul ei:
- Casa scriitorului Cezar Petrescu - construitã în 1918 (arhitecturã tradiþionalã).
- Castelul Cantacuzino - construit in anul 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino ;
- Biserica Domneascã - construitã în anul 1889 , ctitorie a regelui Carol I ºi a reginei Elisabeta , se remarcã prin arhitectura deosebitã, dotãrile interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu ) ºi vechimea sa.
- Casa Româno-Francezã.
- Monumentul "Ultima Grenadã" - a fost ridicat în anul 1928 ºi dedicat eroului "Caporal Vasile Muºat", cât ºi în exterior:
- Monumente naturale: Cascada Urlãtoarea , Babele , Sfinxul , Grupul Bãtrânilor etc.
- Rezervaþii naturale: Parcul Naþional Bucegi , Poiana Crucii , Babele etc.
Multe alte obiective turistice care meritã vizitate se aflã în Sinaia ( Castelul Peleº ), Mãnãstirea Sinaia etc), Bran ( Castelul Bran ), Râºnov , Braºov etc. "
[ sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Busteni]
Clima este specificã Culoarului Prahovean cu ierni blânde ºi veri rãcoroase.
Staþiunea, înconjuratã de munþi, a fost în anul 1916 locul unor confruntãri militare în timpul Primului Rãzboi Mondial. În vârful Munþilor Caraiman, la altitudinea de 2.291 m, vegheazã un monument comemorativ înalt de 25 m, Crucea Eroilor Neamului , construit între 1926 - 1928. |