MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Untitled Document

 

 

 

 

Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
Arhiva comunicate presa
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
 
 

 

 

BISERICA SFINTUL IOAN cu hramul Sf. Ioan Botezătorul,

Strada Republicii nr.12
 

Începuturile se situează în anii 1810-1811, când la marginea de vest a targului s-a construit o modestă biserică de lemn, cu hramul Sfântul Ioan. Aceasta nu a durat decât trei decenii, perioadă în care deteriorandu-se iremediabil, în 1840, s-a hotărât construirea pe același loc, a unui lăcaș din cărămidă. Biserica din 1840-1842, dăinuie și astăzi cu unele modificări în ceea ce privește arhitectura, cât și elementele de rezistență.

A doua etapă în istoria bisericii începe în 1922, când reprezentanții cetățenilor, ai autorităților civile, militare și bisericești, au hotărît să înalțe un monument dedicat eroilor prahoveni din războiul de întregire a neamului 1916-1919, în forma unei clopotnițe , care să formeze un întreg cu corpul principal al bisericii și să-i servească drept fațadă triumfală.
Lucrările au început la 18 noiembrie 1923 și au durat până la 10 mai 1939. Clopotnița - monument are o înălțime de 55 m, fiind cea mai înaltă construcție de acest gen din județ.

[sursa: http://www.biserici.org]
 

Pisania din 1971, face referire la istoria bisericii: "Prima biserică cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul s-a ridicat pe acest loc, în anii 1810-1811. Fiind mică și pare-se din lemn, după 30 ani, in anii 1840-1841, s-a ridicat in locul ei, cea de azi-corpul vechi. În anul 1923, s-au pus temeliile clopotniței actuale și s-a hotărât atunci - prin consensul unanim al reprezentantilor autorizați ai obștei enoriei orasului, judetului și țării - să se ridice o nouă biserică și să fie socotită de-a pururi: CATEDRALA MONUMENT AL EROILOR PRAHOVENI DIN RAZBOIUL DE INTREGIREA NEAMULUI 1916-1918. Gândul acestui prinos de recunoștință s-a înfăptuit parțial și formează o permanentă preocupare până la totala înfăptuire. Fie ca pilda eroilor in amintirea cărora s-a edificat acest monument să constituie pentru totdeauna izvod de înțelepciune și indemn de dăruire pentru neam și pentru lege. S-a facut această însemnare în anul 1971"

 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro