MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
   
Untitled Document

 

 

 

 

Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECTIEI
TEHNIC-INVESTITII
 
 
 
 
Arhiva comunicate presa
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
 
 

 

 

BISERICA SFINTUL IOAN cu hramul Sf. Ioan Botezătorul,

Strada Republicii nr.12
 

Începuturile se situează în anii 1810-1811, când la marginea de vest a targului s-a construit o modestă biserică de lemn, cu hramul Sfântul Ioan. Aceasta nu a durat decât trei decenii, perioadă în care deteriorandu-se iremediabil, în 1840, s-a hotărât construirea pe același loc, a unui lăcaș din cărămidă. Biserica din 1840-1842, dăinuie și astăzi cu unele modificări în ceea ce privește arhitectura, cât și elementele de rezistență.

A doua etapă în istoria bisericii începe în 1922, când reprezentanții cetățenilor, ai autorităților civile, militare și bisericești, au hotărît să înalțe un monument dedicat eroilor prahoveni din războiul de întregire a neamului 1916-1919, în forma unei clopotnițe , care să formeze un întreg cu corpul principal al bisericii și să-i servească drept fațadă triumfală.
Lucrările au început la 18 noiembrie 1923 și au durat până la 10 mai 1939. Clopotnița - monument are o înălțime de 55 m, fiind cea mai înaltă construcție de acest gen din județ.

[sursa: http://www.biserici.org]
 

Pisania din 1971, face referire la istoria bisericii: "Prima biserică cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul s-a ridicat pe acest loc, în anii 1810-1811. Fiind mică și pare-se din lemn, după 30 ani, in anii 1840-1841, s-a ridicat in locul ei, cea de azi-corpul vechi. În anul 1923, s-au pus temeliile clopotniței actuale și s-a hotărât atunci - prin consensul unanim al reprezentantilor autorizați ai obștei enoriei orasului, judetului și țării - să se ridice o nouă biserică și să fie socotită de-a pururi: CATEDRALA MONUMENT AL EROILOR PRAHOVENI DIN RAZBOIUL DE INTREGIREA NEAMULUI 1916-1918. Gândul acestui prinos de recunoștință s-a înfăptuit parțial și formează o permanentă preocupare până la totala înfăptuire. Fie ca pilda eroilor in amintirea cărora s-a edificat acest monument să constituie pentru totdeauna izvod de înțelepciune și indemn de dăruire pentru neam și pentru lege. S-a facut această însemnare în anul 1971"

 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro