MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
NU RĂZBOIULUI!
DA PĂCII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

CATEDRALA EROILOR TINERI INALTAREA DOMNULUI

"Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca."
 

Replica iubitoare la jertfa sângeroasa a celor ce, strigând sub gloante: Cu noi este Dumnezeu!, mijloceau darul libertatii pentru generatiile de azi si de mâine, Catedrala Eroilor Tineri se constituie prin ea însasi un flagrant atentat la flagelul contemporan al uitarii. Starea de libertate, atât de râvnita de parintii nostri, atât de pervertita de fiii lor, se datoreaza, în buna masura, si celor 51 de martiri prahoveni, cei mai multi dintre ei abia iesiti din vârsta adolescentei. Impunatorul edificiu de cult situat la intersectia dintre Soseaua Vestului si strada Gh. Gr. Cantacuzino este spatiul în care se constientizeaza perpetuu adevarul suprem ca noi toti suntem cumplit de responsabili pentru libertatea data, de vreme ce la temelia ei stau morminte înca proaspete.

La data de 18 noiembrie 1990 se savârseste prima Sfânta Liturghie si se sfinteste locul viitoarei biserici de catre un sobor de preoti condus de Prea Sfintitul Roman Ialomiteanul. Lucrarile de constructie au demarat efectiv în toamna anului 1992 prin initiativa parintelui paroh Mihai- Marian Bazavan, proiectul fiind întocmit de arhitectii Ioan Manole si Sorin Minghiat. În luna octombrie se ridica monumentul eroilor martiri prahoveni, opera a cunoscutului sculptor ploiestean Nicolae Kruch.

 
 

În luna noiembrie a aceluiasi an apare primul numar al Buletinului Parohial Cu noi este Dumnezeu, din care, pâna astazi, au aparut peste 100 de numere.

În mai 1993 se constituie pe lânga parohie asociatia filantropica Fapta crestina. Urmeaza o îndelungata perioada de eforturi sustinute pentru construirea edificiului de cult, timp în care slujbele s-au savârsit într-o simpla baraca de metal, improvizata ca biserica.

În septembrie 1998 se constituie corul parohiei.

În luna ianuarie 1999 se organizeaza biblioteca parohiala, care cuprinde în prezent peste 500 de volume teologice. În iunie 1999 încep lucrarile de pictura sub îndrumarea pictorului bisericesc Ioan Morosanu. Data de 3 octombrie 1999 ramâne memorabila: sfintirea bisericii de catre un sobor de preoti condus de însusi Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si hirotonirea unui nou slujitor al bisericii: diaconul Claudiu Bazavan. Cu aceasta ocazie se inaugureaza prima expozitie de flori si de goblenuri. În luna decembrie corul parohial înregistreaza prima sa caseta audio, intitulata Album de colinde. În vara anului 2000, prin mijlocirea monahiilor Taisia si Glicheria de la manastirea Tiganesti, bisericii îi sunt daruite fragmente din moastele Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei.

În luna noiembrie 2001 gradinita nr. 36, situata în imediata vecinatate primeste numele Sfântului Mucenic Mina, al doilea hram al Bisericii. În decembrie 2001 este data în folosinta Casa Parohiala. Pe 5 decembrie 2002 se deschide expozitia cu caracter permanent consacrata sculptorului si omului de cultura Nicolae Kruch.

În prezent se continua pictura interioara si se executa lucrari de finisare exterioara.

Într-o lume tot mai nepasatoare fata de valorile spirituale, pentru care Dumnezeu are din ce în ce mai putina relevanta, exista înca insule de spiritualitate autentica în care se cultiva o vocatie inerenta firii umane: nevoia de a-l cauta pe Dumnezeu si fericirea de a-l fi gasit.

 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro