MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
NU RÄ‚ZBOIULUI!
DA PÄ‚CII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

Berat, Albania

 
Asezare geografica
  este situat în partea Central-Sudica a Albaniei
Actul oficial al infratirii
  hotararea nr.19/29.04.1994
     
Iconografie

Oraºul Berat, favorizat de poziþia geograficã ºi de frumuseþea împrejurimilor, a avut parte de o dezvoltare continuã a vieþii sociale, încã de la întemeierea sa (secolele IV - III) ºi panã în zilele noastre. Berat a fost centrul diocezei în perioada dominaþiei centrelor episcopale Durres ºi Ohrid, în secolul al XVII-lea, caºtigandu-ºi independenþa ºi dezvoltand relaþii directe cu Istambulul. “ Sfanta Metropolã “ din Berat a devenit un important centru artistic, punand accent pe valorile picturale bizantine. În prezent, aceste valori constituie un patrimoniu important al culturii naþionale.
Existã încã reminescenþe ale perioadei bizantine, cele mai faimoase fiind Codicele pãstrate la biblioteca metropolitanã, Codex Purpureus Beratinus (Codicele Viºiniu – secolul al VI-lea) ºi Codicele Arueus Anthimi (codicele de aur - secolul al IX-lea), Epitaful din Glavenica (secolul al XIII-lea) ºi picturile din perioada paleoliticã de la Biserica Sfanta Trinitate (secolul al XIV-lea), care ilustreazã importanþa oraºului ºi calitãþile sale artistice ºi culturale. Toate aceste valori, inclusiv miniaturi ale codicelor, picturi anonime din bisericile construite în secolul al XIV-lea, au avut impact asupra pictorilor post-bizantini din secolul al XVI-lea, care reprezentau ºcoli de artã specifice, cu un mod de abordare unic, realizand importante lucrãri de artã.
Oraºul Berat s-a aflat în suburbiile imperiului otoman, la graniþa sa cea mai îndepãrtatã, acolo unde influenþa centralã era puþin resimþitã. Distanþa de metropolã a fãcut posibilã caºtigarea unei anumite libertãþi faþã de presiunea exercitatã de putere ºi a asigurat legãturile dintre arþiºtii din provincie. Creaþiile acestora, deºi au urmat în mod tradiþional programele iconografice bizantine, au prezentat totuºi ºi o combinaþie de modele provenite din Creta, Macedonia, cu influenþe vestice ori modele populare locale, etc.
În pofida numãrului mare de artiºti anonimi, în secolul al XIV-lea se disting caþiva maeºtrii care au fãcut istorie în arta albanezã. Onufri este cel mai reprezentativ pictor post-bizantin din zona Albaniei ºi dincolo de aceasta. El a fost un artist de excepþie, cumuland totodatã mai multe funcþii religioase. Geografia creaþiei sale include un teritoriu vast al zonei balcanice: Albania Centralã, zona de nord a Greciei, partea vesticã a Macedoniei ºi Romania. El a pictat fresce cu figurile apostolilor ºi arhanghelilor (1547) de la Kostur, la Biserica Saint Nicola din Shelcan, în Valesh etc. De asemenea, a avut atribuþii ºi la biserica Sfanta Nicola din Zerce ºi Prilep ºi la Manãstirea de la Moldoviþa din Moldova (1537).
A contribuit în mod semnificativ la creaþiile realizate în Berat, reprezentate azi de cateva fragmente de fresce aflate la Sfantul Todri (1547) ºi icoanele din iconostasurile de la biserica “ Evangelism“ din Castel, precum ºi de la Catedrala “ Adormirea Sfintei Maria“. Arta lui Onufri este bine cunoscutã atat ca pãstrãtoare a tradiþiei bizantine, fiind complet opusã oricãrui tip de eretism, cat ºi pentru tehnicile folosite, de o mare calitate, pentru designul elegant ºi culorile atractive.
Încã se poartã discuþii pe marginea originii sale, dar acum vom face referire la un alt artist Nicola, care s-a format în atelierul tatãlui sãu, adicã al lui Onufri, moºtenind stilul ºi genul de modele folosite de acesta. În afarã de Kurjan ºi Arbanas – Bulgaria, el a pictat ºi cu un alt maestru numit Joan. Dezvoltarea sa artisticã îºi are rãdãcinile în Berat, unde a pictat în interiorul bisericii “ Sfanta Vlaherna “ diverse fresce, iconostasul ºi icoanele.
Onufri Qiprioti este cel de-al treilea maestru la care facem referire atunci cand vorbim de picturile executate în bisericile din Berat. La randul sau, a realizat fresce ºi icoane la biserica Sfanta Nicola (1591), biserica “ Sfinþii Costantin ºi Elena “, plus alte cateva, pe care ºi-a pus semnãtura. S-a descoperit cã iconostasul “ Porþile Regale “, de la biserica “ Sfanta Maria Vlaherna “, face parte din creaþia sa artisticã.
În sfanta metropolã aflatã pe teritoriul oraºului Berat, existã un numãr de maeºtri care ºi-au pus amprenta între secolele XVI – XIX, prin creaþia lor artisticã. Aici îi putem menþiona pe Costandine ºi Athanas Zografi (sec. XVIII), care au realizat frescele de la “Sfanta Nicola“ – Ardenica, precum ºi alte icoane. Aceste picturi au o mare influenþã asupra maeºtrilor din familia Cetiri, care au lucrat în atelierele lor particulare. Un alt maestru al secolului al XVIII-lea, Costandine Shpataraku, a realizat iconostasul ºi icoanele de la biserica “ Sfanta Nicola “ din Ardenica, exprimandu-se artistic ca un excepþional maestru al miniaturilor.
În perioada dintre secolele XVII – XIX, va apãrea atelierul familiei Cetiri. Artiºtii de aici au realizat picturi în diferite biserici, precum ºi iconostasurile din Berat ºi Myzeqe. Aceºtia au pictat în acelaºi atelier împreunã, lãsandu-ºi arta drept moºtenire generaþiilor urmãtoare. Maeºtrii din cadrul acestei familii au fost Gjergji ºi Joan, Naun ºi Nikolla. Ultimii descendenþi ai familiei sunt Gjergji ºi Prendi. Dupã aceastã perioadã, arta iconograficã a degenerat în lucrãri artizanale efectuate de anonimi.

Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro