MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
NU RĂZBOIULUI!
DA PĂCII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 
 

Berat, Albania

 
Asezare geografica
  este situat în partea Central-Sudica a Albaniei
Actul oficial al infratirii
  hotararea nr.19/29.04.1994
     
Istoria orasului

Berat este unul dintre oraele excepionale, care aparin istoriei timpurii a omenirii. Cu mii de ani n urm, cand apele necrutoare au inundat pmantul, s-a format o roc masiv, ce s-a impus deasupra raului, ca un semn de bun venit pentru un ora care a supravieuit timp de mai bine de 2400 de ani.
Oraul acela, rezultat al unei fantezii, a constituit punctul de atracie pentru poei i pictori, care au venit aici s creeze, utilizand penelul i vopseaua. Orae precum Berat nu au o genez simpl. Perioada preurban a durat timp de 2000 de ani. Acest fapt este dovedit ca urmare a descoperirii a dou ciocane de piatr i a unor artefacte metalice la Castel. Reminescenele unui mare numr de obiecte ceramice stau drept dovad a dezvoltrii unei aezri exact n acest loc, pan n secolul al IV-lea .H. Locul a fost transformat n Castel pan n zona deluroas (geneza oraului). Castelul a fost protejat de-a lungul secolelor, iar n secolele VI, XIII, XV, XIX, a suportat cateva schimbri. Astfel, acesta nu este doar unul dintre cele mai mari Castele locuite, ci reprezint i o arhiv de piatr, care ofer o varietate de stiluri, reprezentative de-a lungul diferitelor perioade: bizantin, albanez, otoman.
Castelul Gorica reprezint un alt castel n oraul care aparine aceleiai perioade (sec. IV .H.), amplasat pe dealul opus, crend o dubl fortificaie pe ambele pri i ndreptandu-se spre rau. Scopul fortificaiei nu a fost doar acela de a domina zona, ci i de a avea un caracter decorativ: dealurile au aspectul unor regi cu coroane formate de fortreele albe.
Istoria a jucat un rol important, mbinand drama cu tragedia; unul dintre cele mai importante orae ale imperiului Iliric a fost locuit de un trib numeros (Desaretes). Pe durata rzboaielor ilirico - roman i macedono roman, oraul a fost ocupat intermitent de macedoni i ilirieni. Este interesant de tiut faptul c n Berat s-a nscut Tolomeo Lagosi, fiul lui Filip de Macedonia i creatorul dinastiei Tolomen n Egipt.
n anul 200 .H., oraul a fost dominat de romani. Oraul fortificat a fost numit Antipatrea de ctre Polib n 216 .H., precum i de ctre Titus Liviu, care l descrie ca pe un ora puternic, situat pe o faie ngust de pmant. Liviu vorbete i despre Consulul roman care i-a omorat pe toi cei de peste 17 ani, permiand armatei s distrug pereii oraului i s dea foc acestuia.
n ceea ce privete numele oraului, exist o alt ipotez: numele n antichitate era Bargul. Acest nume este menionat de Titus Liviu n legtur cu pactul romano-macedon ncheiat n 205 .H. i semnat n oraul Dimal . Acest nume, care n limba iliric nseamn alb, reiese mai tarziu din tradiia bizantin sau slavon, pe cand un alt nume Antipatrea a fost menionat de Desarets, astzi reprezentand zona dintre Korca i Pogradec.
Romanii au numit oraul Albanorum Oppidum (Fortreaa Albanez). n anul 148 .H., oraul a fost inclus n provincia roman a Macedoniei, iar pe durata ocupaiei lui Dioclezian (II .H.) n provincia Noul Epirus. Numele Pulheriopolis a aprut n secolul al V-lea, fiind dat de mpratul Teodosio Junior. Numele de Pulheria , care nseamn oraul frumos, bogat i puternic, nu a fost acordat ntampltor, pentru c oraul a devenit un centru cheie, bogat din punct de vedere cultural.
n evul mediu, a nceput o perioad neagr pentru Berat. Alte orae albaneze mici au nceput s dispar. El a supravieuit nu doar datorit reelei rutiere a Albaniei centrale din jurul oraului Berat, ci i mulumit poziiei sale geografice; reprezenta punctul cheie n care campiile ntalneau munii, astfel asigurand dezvoltarea agriculturii. Berat a continuat s se dezvolte, iniiind relaiile de tip feudal. n anul 860 a avut loc invazia bulgar, care a durat pan n anul 927. Dominaia bulgar a continuat pan la finalul anului 969. Cea de-a doua invazie bulgar a durat pan n anul 1018, n acest timp, oraul Berat fiind numit Belgrad fortreaa alb.
Cand dominaia bulgar se apropia de final (1018), oraul a devenit un centru important. n acest sens, Theoflact din Ohrid, una dintre cele mai cunoscute personaliti ale momentului, l descrie pe episcopul de Berat drept o persoan luminat i neleapt.
Odat cu declinul imperiului bizantin, Berat a devenit unul dintre cele mai importante centre religioase din Epirus. A fost locul de reziden al lui Mikele Angelo Komneno, stpanul centrului cleric Epirus. La intrarea n castel, la poarta sudic, exist o monogram din pietre, o cruce cu patru litere: M.H.L.K., care reprezint numele despotului: M (i) .H (a) .L.K. (omneni). Aceast ramur a marii familii bizantine a lui Angelo Komneni i nceteaz existena la finalul anului 1216, dar urmaul familiei va pstra acest nume timp de nc 50 de ani.
Berat a fost un centru important imperiului bizantin, fapt ce a dus la atragerea ateniei Angiolinilor. Ei au fost nfrani dup 10 ani de dominaie, acest eveniment fiind srbtorit cu mare bucurie atat la Berat, cat i la Costandinopol. Cldirea bisericii Sfintei Maria din Vlaherna , aflat n interiorul fortreei Berat (nume ce reamintete de palatul mpratului de la Costandinopol) legat de acest fapt, dateaz din aceeai perioad. n vechiul codice datand din 1280, se gsesc date referitoare la primele aezri aflate n afara Castelului.
Importana oraului Berat devine evident la nceputul secolului al XIV-lea (1203 - 1320), cand nalii ofieri guvernamentali din Berat au preluat ndatoriri importate ale mpratului bizantin; unul dintre acetia a fost chiar cumnatul su.
Primele semne ale revoltelor populare au aprut n 1336 i s-au rspandit pe teritoriului ntregului ora. n aceeai perioad a luat sfarit i stpanirea bizantin. ntre 1345 1346, Imperiul Bizantin a disprut de pe scena politic albanez. Regele sarb Stefan Dushan a preluat oraul i l-a numit Belgrad , la un timp dup ce oraul s-a aflat sub dominaia Muzakas, una dintre cele mai puternice familii din Albania.
n 1417, Berat s-a aflat sub ocupaie otoman. Eroul naional Gjergj Kastriot Skanderbeg a ncercat n anul 1455 s l apere, dar sosirea imediat a unui numr de 40.000 de turci a condus la o mare nfrangere. Aproape toi soldaii italieni venii n ajutorul lui Skanderbeg la ordinele lui Alfons al V-lea de Aragona, i-au gsit sfaritul n preajma zidurilor fortreei.
Conform informaiilor rmase de la otomani n 1431, n castelul Berat existau 227 de familii, numrul total de locuitori fiind de 1500. n secolul al XVI-lea, oraul Berat s-a dezvoltat n paralel cu Imperiul Otoman. n afara castelului au aprut cldiri noi, primele n partea de est i mai tarziu pe malul drept al raului Osum, extinzandu-se pe malul opus al raului, n partea sudic a Castelului Gorica. La finalul secolului existau aproximativ 1019 de case, cu un numr total de 7000 - 8000 de locuitori. Magazinele artizanale s-au dezvoltat cu repeziciune, comerul cptand o importan deosebit.
Pe durata invaziei lui Osman, Berat a rmas unul dintre cele mai mari orae din Albania. La nceput a fost centrul rezidenial al provinciei, iar n secolul al XVII-lea a fost inclus n paalacul Ioanina.
Pan la nceputul secolului al XX-lea, oraul a dispus de o infrastructur solid. De fapt, a constituit puntea de legtur dintre est i Costandinopol, dar i ctre sud, spre Ioanina Grecia.
Marea Adriatic a fost utilizat ca mijloc de legtur, permiand n acest fel deschiderea drumurilor dintre Berat i alte orae, unul foarte cunoscut fiind drumul mrii care ducea la Vlora, precum i cel ce ducea spre nord, ctre Raul Shkumbini pe calea Egnatia, terminandu-se la Durres.
Exist ipoteza c numele de Berat vine din varianta albanez Belgrad, dar exist i o alt ipotez conform creia numele Berat se trage dintr-un decret otoman, berat - n turc nsemnand imunitate, scutirea de obligaii, decret emis de Sultanul Mehmet Fatiu II.

Castelul

Reprezint unul dintre cele mai vechi monumente din ora, cu o suprafa de 9.6 ha, care se afl deasupra unui deal de 187 metri, reconstruit de Mehill I Engjell Komneno, iar mai tarziu, n 400 d.H., de Venice, ridicandu-se impuntor deasupra oraului, cu ziduri nalte, fiind mprit n 24 de turnuri, construite n perioade diferite. Este alctuit din pietre gigantice n form tetragonal. n perioada bizantin, Castelul a fcut parte din lista fortreelor lui Justinian, iar zidurile nconjurau dealul, care domina oraul Berat, avand form de sgeat, cu varful ndreptat ctre nord; la nceputuri forma un lan cu dealul opus - Gorica , cu o nlime de 6 metri.
Cu ani n urm, raul forma un lac n acest punct, iar cascada spa stanca formand o faie ngust de teren. Din aceast cauz, terenul este foarte stancos i abrupt.
n partea nordic, n apropierea porii principale, exist o grdin fortificat, una dintre construciile medievale de gen, care a fost construit pentru a devia atacurile directe.
n partea sud-estic, exist un rezervor cu ap construit special pentru a pstra apa proaspt. Pentru a asigura apa n perioada evului mediu tarziu, n partea sudic, a fost construit un tunel de piatr care transporta apa din rau n Castel.
In partea cea mai de sus a Castelului, exist o zon colinar nconjurat de ziduri, nuntru putand fi gsite rmiele unei construcii militare, reminescenele unui Turnule al unui Pa (nal ofier n cadrul guvernului provine din turc) i Moscheea Alb.
Castelul a rmas neschimbat, conform planului original de construcie din secolul al IV-lea d.H. Ca urmare a tehnicilor utilizate, fortreaa a fost adaptat de la o perioad la alta iar acest lucru se poate observa la turnurile destinate uzului militar, n secolele XVIII XIX.

Alte monumente:

Cateva vestigii i colonade autentific existena bisericilor paleocretine din Berat n secolele IV VI, cum ar fi temelia Bisericii Sfanta Todri i colonadele. Cateva dintre cele mai importante cldiri construite ntre secolele VII XV sunt cele trei biserici bizantine bine pstrate: Sfanta Maria din Vlaherna , Sfanta Trinitate din oraul fortificat i Sfantul Mihail aflat deasupra unei pri stancoase dincolo de ziduri.
Bisericile oraului Berat constituie adevrate perle ale arhitecturii medievale. Oraul a fost un important centru religios. Exist un mare numr de biserici (42) n interiorul Castelului. n Berat a fost gsit un alt obiect rar: Epitaful de la Glavenica, o important lucrare de art, faimoas, ce dateaz din 1373 i reprezint o broderie n aur, argint i mtase cu chipul lui Hristos, purtand o coroan cu insemne n limba greac.
Bisericile din Berat mbin armonios frescele bizantine, coninand lucrri ale diferiilor autori, de la anonimii secolelor XII XIV i pan n secolul al XV-lea; ajungand la marii maetri ca Onufri i fiul su Nicola.
De asemenea, au fost gsite n interiorul castelului i obiecte de cult islamic; Moscheea Roie (sec. al XIV-lea) i Moscheea Alb (sec. al XV-lea).
Cea mai frumoas moschee este Moscheea de Plumb (sec. al XVI-lea) construit de Uzgurliu, membru al familiei Skuraj din Berat, o puternic familie feudal. Aceasta este cea mai mare moschee de acest gen din Albania. n 1827 a fost construit Moscheea Burlacului , n perfect armonie cu cartierul Mangalem . Moscheea Regelui (sau Moscheea Sultanului Baiazid) a fost reconstruit la finalul secolului al XVIII-lea. n momentul de fa, aceasta const n sala enoriailor care dispune de un plafon din lemn elegant decorat i de o intrare pe msur. Moscheea se afl n centrul medieval al oraului, fiind nconjurat de Helvetie Teke i Sfantul Qerim Teke.
In perioada medieval, moscheea a luat fiin ca element principal al unei game complete de obiecte de cult.
Berat a avut parte de cateva Teke care au rspandit doctrinele mistice ale diverilor predicatori din est, care au deservit ocupaiei islamice. n mijlocul secolului al XVII-lea existau trei Teke, n momentul de fa nemaifiind decat unul, numit Helveties Teke, cu 40 de camere destinate derviilor (conductori spirituali).
Acesta se afl la est de Moscheea Regelui, i are o structur caracteristic cultului islamic, avand sala enoriailor poziionat n centru, iar afar aflandu-se un cimitir cu o poart susinut de 6 arcade. Sala are un plan ptrat i un plafon bogat decorat.

Mangalem i Gorica

Mangalem i Gorica sunt dou cartiere ale oraului Berat, care se disting datorit felului n care se armonizeaz cu zonele vecine, utilizand excelent limbajul architectonic. Aceste cartiere mpreun cu Castelul, care este nc locuit, reprezint cldirile cu cel mai tradiionalist stil din ora.
Complexul Mangalem este piatra preioas n arta construciilor, unde alctuirea armonioas a cldirilor reprezint superlativul absolut. Are o form piramidal elegant, ce imit silueta dealului unde este amplasat Castelul. Aceast compoziie, voluminoas, dar totodat delicat, este caracterizat de o transparen intens ca urmare a numrului mare de ferestre, purtand numele de oraul celor o mie de ferestre. Vizitatorii sunt atrai de culoarele stramte, chiar ascunse, de o deosebit frumusee, care au un caracter intim datorit ntunecimii lor.

Gorica

Gorica este cartierul din faa Mangalem, care nu vede niciodat soarele pe durata iernii. Alte cartiere sunt amplasate pe partea dreapt a Osumi, fiind nconjurate de dealuri. Aceast configuraie face oraul s arate ca un amfiteatru antic.

Podul Gorica

Podul din lemn de la Gorica a fost construit n 1780 de Ahmet Kurt Pasha. A fost recosntruit de dou ori: o dat n sec. al XVIII-lea n piatr, apoi n perioada 1920 - 1930. Cu o lungime de 129,3 m, i o lime de 5.3 m, fiecare arc aflandu-se la o distan de 9 - 16 m distan de cellalt. Se afl la 10 m deasupra nivelului apei, i este un pod drgu pe 7 piloni.
n partea interioar a primei colonade, exista o gaur acoperit de o plac metalic, unde, o veche legend spune c, trebuia s stea nchis o fat, care i atepta moartea, ea reprezentand sacrificiul adus pentru a calma spiritele rele care nu permiteau construirea podului. ntr-o alt colonad, pe durata recosntruciei, a fost gsit o sculptur din lemn reprezentand capul unei femei.
Construit deasupra unei fundaii solide, ntregul pod este acoperit cu piatr sculptat, bucile de piatr fiind legate de pri metalice. Podul se distinge ca urmare a eleganei rafinate, pentru construcia sa folosindu-se pietre albe.

Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro