MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
NU RÄ‚ZBOIULUI!
DA PÄ‚CII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

PALATUL CULTURII, str.Erou Calin Catalin, nr.1 - este cea mai impunatoare dintre caldirile mai vechi ale municipiului. Lucrarile incepute inaintea primului razboi mondial, s-au intrerupt in timpul razboiului si au fost finalizate la inceputul anilor '30. Edificiul a fost inaugurat in prezenta regelui Carol al II-lea, la 26 noiembrie 1933.

Este o cladire masiva, monumentala, cu un mare corp central si doua aripi principale, care il intretaie aproape de capete. Are un demisol, un parter si un etaj foarte inalt si un altul ceva mai scund. Construit in stil neoclasic francez, palatul impresioneaza prin unitate de stil, prin simetrie si echilibru, ca si prin varietatea cu care sunt tratate cele patru registre ale fatadei. Deosebit de reusita este intrarea principala, aflata la nivelul primului etaj, pe partea sudica a corpului central. Accesul este permis de un povarnis carosabil cu doua variante si de treptele largi ale unei scari monumentale; o puternica colonada incadreaza cele trei usi masive.

In interior, parterul si primul etaj cuprindeau cateva mari sali de sedinte, unele dintre ele cu lambriuri de lemn si cu plafoane casetate. Mai este de amintit un vast hol care cuprinde o buna parte a etajului I, in inaltime si etajul al doilea. Acesta are coloane masive si este luminat prin plafon. Holul, in trecut "sala a pasilor pierduti", constituie in prezent cel mai bun spatiu expozitional al orasului.

In anii 1951-1953, cladirea a fost destinata Palatului Culturii, dar cu sase ani in urma, o parte din aripa estica a fost afectata nou infiintatei Curti de Apel Ploiesti. Renovat serios in urma cutremurului din 1977, palatul isi mentine nealterata forma initiala si adaposteste o serie de institutii cultural artistice de mare pret: Muzeul Judetean de Bilogie Umana, Muzeul de Etnografie, Scoala de Arte .

Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro