MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
NU RĂZBOIULUI!
DA PĂCII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
CHESTIONARE SIDU
2021-2027
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 
 

BISERICA SFINTUL NICOLAE VECHI cu hramul Sf. Nicolae (6 decembrie)

Strada Mihai Bravu nr.105
 

" Biserica Sfntul Nicolae - Vechi, se afl ntr-un complex bisericesc purtnd amprenta vremii: o bisericu, de mrimea unei csue de ar, dar ntr-o frumoas arhitectur veche, romneasc, cu o suit de medalioane cu sfini, sub corni, lng o clopotni nalt, uor avariat, o curte mare cu pomi fructiferi i un brad stingher, temeliile unei foste zidiri vechi, iar la cteva zeci de metri, spre est, o biseric alb, cu aer voievodal.

Sfntul lca este unul dintre cele mai vechi i mai ncrcate de istorie, din trecutul oraului. Ca i n cazul altor biserici vechi din aceast parte a oraului, unde, la sfritul secolului al XVl-lea, i stabilise curtea i tabra de oteni, n vederea Unirii celor trei ri Romneti, marele voievod Mihai Viteazu, spre ai servi domnitorului, suitei sale i trupelor pentru rug i jurmnt.

Cert este faptul c n perimetrul respectiv au existat, de-a lungul secolelor, nc trei lcauri de cult, de la cel mai vechi s-au pstrat pn astzi, ruinele altarului, o parte din tmpla construit din zid, fundaia i elemente de arhitectur i pictur. Din nefericire, nu s-au pstrat cri i nici obiecte de cult, dar pe o plac de pe peretele proscomidiei, se afl nscrise cu vopsea neagr numele unora dintre ctitori care, asociate cu forma i mrimea Altarului, dovedesc o vechime i mai mare. nsemnrile fcute la diferite date, ilustreaza starea acesteia, care sugereaz i perioada n care a fost abandonat. n Catagrafia de la 1810, se arata: "Biserica de zid, hram Sf. Nicolea" era nc funcional, "cu toate oranduielile ei bune".

 
Peste un secol, n 1910, savantul Nicolae Iorga, transcrie pisania bisericii din secolul XlX-lea i retine: "n ruinile bisericii celei mai vechi - pomelnicul pe piatr cu nume din veacul al XVlll-lea: Datcul, preotul Mihai, Despina, Gheorghe, Nicolae. "
Biserica a rmas n aceast stare pn n anii 1987-1989, cnd n sfrit, s-au gsit oamenii de nalt simire romneasc i cretin, care au hotrt i au reuit s o reconstruiasc. Pn la acea dat, timp de peste dou secole i si jumtate, credincioii s-au nchinat n alte trei biserici, construite n aceast incint. O biserica a fost ridicat pe la jumtatea secolului al XVlll-lea i a dinuit pnp n 1852, cnd deteriorandu-se a fost demolat. Un alt lca de nchinare a fost construit "la anul 1852 aprilie 24", care a fost distrus din temelie, la bomardamentul aerian al Aliailor, din 5 aprilie 1944. n aceast situaie, n octombrie - noiembrie 1945, vechea cas parohial a fost amenajat capel [bisericuta] n care avea s se svareasc serviciul religios, timp de peste patru decenii. Adjectivul "Vechi" i-a fost adugat de autoritatea bisericeasc, spre a o deosebi de cealalt biserica Sfantu Nicolae - Nou. "
[sursa: http://www.biserici.org]
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro