MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
NU RĂZBOIULUI!
DA PĂCII!
Primăria Municipiului Ploiești 
este întotdeauna
alături de cei
aflați în nevoie!
Video...AICI
 
 
 
 
 
 
 
 
Anunt public privind
prezentarea Studiului
si Planului Integrat de
calitate a aerului...detalii
Studiul de calitate
a aerului...AICI
Planul integrat de
calitate a aerului...AICI
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ARHIVA COMUNICATE PRESA
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
 
 

BISERICA SFINTUL NICOLAE VECHI cu hramul Sf. Nicolae (6 decembrie)

Strada Mihai Bravu nr.105
 

" Biserica Sfntul Nicolae - Vechi, se afl ntr-un complex bisericesc purtnd amprenta vremii: o bisericu, de mrimea unei csue de ar, dar ntr-o frumoas arhitectur veche, romneasc, cu o suit de medalioane cu sfini, sub corni, lng o clopotni nalt, uor avariat, o curte mare cu pomi fructiferi i un brad stingher, temeliile unei foste zidiri vechi, iar la cteva zeci de metri, spre est, o biseric alb, cu aer voievodal.

Sfntul lca este unul dintre cele mai vechi i mai ncrcate de istorie, din trecutul oraului. Ca i n cazul altor biserici vechi din aceast parte a oraului, unde, la sfritul secolului al XVl-lea, i stabilise curtea i tabra de oteni, n vederea Unirii celor trei ri Romneti, marele voievod Mihai Viteazu, spre ai servi domnitorului, suitei sale i trupelor pentru rug i jurmnt.

Cert este faptul c n perimetrul respectiv au existat, de-a lungul secolelor, nc trei lcauri de cult, de la cel mai vechi s-au pstrat pn astzi, ruinele altarului, o parte din tmpla construit din zid, fundaia i elemente de arhitectur i pictur. Din nefericire, nu s-au pstrat cri i nici obiecte de cult, dar pe o plac de pe peretele proscomidiei, se afl nscrise cu vopsea neagr numele unora dintre ctitori care, asociate cu forma i mrimea Altarului, dovedesc o vechime i mai mare. nsemnrile fcute la diferite date, ilustreaza starea acesteia, care sugereaz i perioada n care a fost abandonat. n Catagrafia de la 1810, se arata: "Biserica de zid, hram Sf. Nicolea" era nc funcional, "cu toate oranduielile ei bune".

 
Peste un secol, n 1910, savantul Nicolae Iorga, transcrie pisania bisericii din secolul XlX-lea i retine: "n ruinile bisericii celei mai vechi - pomelnicul pe piatr cu nume din veacul al XVlll-lea: Datcul, preotul Mihai, Despina, Gheorghe, Nicolae. "
Biserica a rmas n aceast stare pn n anii 1987-1989, cnd n sfrit, s-au gsit oamenii de nalt simire romneasc i cretin, care au hotrt i au reuit s o reconstruiasc. Pn la acea dat, timp de peste dou secole i si jumtate, credincioii s-au nchinat n alte trei biserici, construite n aceast incint. O biserica a fost ridicat pe la jumtatea secolului al XVlll-lea i a dinuit pnp n 1852, cnd deteriorandu-se a fost demolat. Un alt lca de nchinare a fost construit "la anul 1852 aprilie 24", care a fost distrus din temelie, la bomardamentul aerian al Aliailor, din 5 aprilie 1944. n aceast situaie, n octombrie - noiembrie 1945, vechea cas parohial a fost amenajat capel [bisericuta] n care avea s se svareasc serviciul religios, timp de peste patru decenii. Adjectivul "Vechi" i-a fost adugat de autoritatea bisericeasc, spre a o deosebi de cealalt biserica Sfantu Nicolae - Nou. "
[sursa: http://www.biserici.org]
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro