MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
Sliderman.js - Examples - Created by Devtrix.net
MUNICIPALITATEA PLOIESTEANA
Piata Eroilor nr.1A
MUNICIPALITATEA PLOIESTEANA
Piata Eroilor nr.1A
BULEVARDUL IMPODOBIT DE CRACIUN
PARADA MILITARA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI
PARADA MILITARA CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A ROMANIEI
PRESEDINTELE ROMANIEI, EXCELENTA SA, DOMNUL KLAUS IOHANNIS, A VIZITAT MUNICIPIUL PLOIESTI...click pe poza pentru comunicat.
HALELE CENTRALE
Str. Emile Zola nr.8
OROLOGIUL DIN TURNUL HALELOR CENTRALE
Str. Emile Zola nr.8
PALATUL ADMINISTRATIV
Bulevardul Republicii nr.2-4
PALATUL CULTURII
Str. Erou Calin Catalin nr.1
STATUIA LIBERTATII
Piata Eroilor
NOCTURNA - STATUIA LIBERTATII
Piata Eroilor
CATEDRALA SFANTUL IOAN
Bulevardul Republicii nr.12
BULEVARDUL REPUBLICII
NOCTURNA - BULEVARDUL REPUBLICII
Str. Emile Zola nr.8
CASA DE CULTURA A SINDICATELOR
Bulevardul Republicii nr.65
PIATA EROILOR
ESPLANADA PALATULUI ADMINISTRATIV
Bulevardul Republicii
ANSAMBLUL MONUMENTAL ION LUCA CARAGIALE
Situat pe esplanada Palatului Administrativ
HOTEL CENTRAL
Bulevardul Republicii nr.1
BUSTUL LUI NICHITA STANESCU
Piata Victoriei, Scuarul Central
COLEGIUL NATIONAL MIHAI VITEAZUL
Bulevardul Independentei nr.8
BUSTUL LUI I.L.CARAGIALE
Bulevardul Independentei nr.13
PANORAMA HALELE CENTRALE - CATEDRALA SFANTUL IOAN
CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE
Bulevardul Republicii nr.2
PARC PLOIESTI VEST
Str. Libertatii
Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
 
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECȚIEI
TEHNIC-INVESTIȚII
 
 
Arhiva comunicate presa
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

BISERICA SFINTUL NICOLAE VECHI cu hramul Sf. Nicolae (6 decembrie)

Strada Mihai Bravu nr.105
 

" Biserica Sfântul Nicolae - Vechi, se află într-un complex bisericesc purtând amprenta vremii: o bisericuță, de mărimea unei căsuțe de țară, dar într-o frumoasă arhitectură veche, românească, cu o suită de medalioane cu sfinți, sub cornișă, lângă o clopotniță înaltă, ușor avariată, o curte mare cu pomi fructiferi și un brad stingher, temeliile unei foste zidiri vechi, iar la câteva zeci de metri, spre est, o biserică albă, cu aer voievodal.

Sfântul lăcaș este unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de istorie, din trecutul orașului. Ca și în cazul altor biserici vechi din această parte a orașului, unde, la sfârșitul secolului al XVl-lea, își stabilise curtea și tabăra de oșteni, în vederea Unirii celor trei Țări Românești, marele voievod Mihai Viteazu, spre ai servi domnitorului, suitei sale și trupelor pentru rugă și jurământ.

Cert este faptul că în perimetrul respectiv au existat, de-a lungul secolelor, încă trei lăcașuri de cult, de la cel mai vechi s-au păstrat până astăzi, ruinele altarului, o parte din tâmpla construită din zid, fundația și elemente de arhitectură și pictură. Din nefericire, nu s-au păstrat cărți și nici obiecte de cult, dar pe o placă de pe peretele proscomidiei, se află înscrise cu vopsea neagră numele unora dintre ctitori care, asociate cu forma și mărimea Altarului, dovedesc o vechime și mai mare. Însemnările făcute la diferite date, ilustreaza starea acesteia, care sugerează și perioada în care a fost abandonată. În Catagrafia de la 1810, se arata: "Biserica de zid, hram Sf. Nicolea" era încă funcțională, "cu toate oranduielile ei bune".

 
Peste un secol, în 1910, savantul Nicolae Iorga, transcrie pisania bisericii din secolul XlX-lea și retine: "În ruinile bisericii celei mai vechi - pomelnicul pe piatră cu nume din veacul al XVlll-lea: Datcul, preotul Mihai, Despina, Gheorghe, Nicolae. "
Biserica a rămas în această stare până în anii 1987-1989, când în sfârșit, s-au găsit oamenii de înaltă simțire românească și creștină, care au hotărât și au reușit să o reconstruiască. Până la acea dată, timp de peste două secole și si jumătate, credincioșii s-au închinat în alte trei biserici, construite în această incintă. O biserica a fost ridicată pe la jumătatea secolului al XVlll-lea și a dăinuit pânp în 1852, când deteriorandu-se a fost demolată. Un alt lăcaș de închinare a fost construit "la anul 1852 aprilie 24", care a fost distrus din temelie, la bomardamentul aerian al Aliaților, din 5 aprilie 1944. În această situație, în octombrie - noiembrie 1945, vechea casă parohială a fost amenajată capelă [bisericuta] în care avea să se săvarșească serviciul religios, timp de peste patru decenii. Adjectivul "Vechi" i-a fost adăugat de autoritatea bisericească, spre a o deosebi de cealaltă biserica Sfantu Nicolae - Nou. "
[sursa: http://www.biserici.org]
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro