MUNICIPIUL PLOIESTI
Untitled Document
   
Untitled Document

 

 

 

 

Municipiul Ploiesti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Municipiul Ploiesti
 
PROGRAM ZILNIC DE
ACTIVITATE AL DIRECTIEI
TEHNIC-INVESTITII
 
 
 
 
Arhiva comunicate presa
 
 
 
 
 
 
 
Untitled Document
 
 
 

 

 

BISERICA SFINTA VINERI cu hramul Sf. Cuv. Parascheva

Strada Neagoe Basarab nr. 12
 

"Biserica actuală înlocuiește alte două biserici existente în cursul vremii, de la care nu au rămas urme.
Primul lăcaș a fost construit în 1802, era o biserică mică, din zid până la ferestre iar în sus din lemn.

A doua biserică a fost ridicată în 1828, ctitori fiind negustorii brașoveni din Ploiești, motiv pentru care era numită și "Biserica Brașovenilor". Dar nici această construcție nu a rezistat mult deteriorandu-se din cauza materialelor și a soluțiilor constructive, astfel ca în anul 1874, s-au impus măsuri urgente de reparații, dar pe baza documentelor existente, întreg procesul a condus la soluția radicală de a construi o nouă biserică.

Până în 1874, biserica s-a numit "Sfânta Cuvioasa Paraschiva", dar prin traducerea cuvântului "paraschevi" din limba greacă, a fost consacrată denumirea de "Sfânta Vineri". Construcția monumentalei biserici a durat cinci ani, între 1875-1880 . "Această sfântă biserică cu hramul Sfânta Cuvioasă Paraschiva, s-a zidit din temelie în anul 1875, în zilele Prea înaltatului Domn Carol I și a sfinției sale Mitropolitului Calinic, cu ajutorul enoriașilor și a altor pioși cetățeni, prin stăruința epitropilor, Ioan Eliad, C. Mateescu, T. Popescu și a preotilor Ioan Văleanu, Ioan Mihăilescu, Gh. Niculescu și a cântărețului Iancu Popescu și s-a sfârșit în anul 1880".

Pictura murală în ulei, aplicată în 1880, adevărată operă de artă, a marelui artist plastic Gheorghe Tattarescu plasează biserica Sfânta Vineri printre cele mai valoroase din țara. "

[sursa: http://www.biserici.org]
 
Untitled Document
Untitled Document
© 2009 Primaria Municipiului Ploiesti - Site realizat de Serviciul Informatica al Primariei Municipiului Ploiesti si intretinut de Serviciul Informatica si Serviciul Relatii Publice
Site-ul contine fisiere PDF, care pot fi citite cu Adobe Reader
http://www.ploiesti.ro